2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élővilág képviselői nem csak a bolygón, a magunknak teremtett világokban is megfogyatkoztak

Német egyetemek és kutatóintézetek egy rendhagyó elemzés keretében az elmúlt három évszázad irodalmát vették górcső alá, hogy megtudják: a valóságban egyre aggasztóbb ütemben zajló kihalási válság vajon a szellemi szférákban is érezteti-e a hatását? A válasz egyértelműen igen: a természettel való kapcsolat gyengülése pedig egyben a krízissel kapcsolatos tétlenségünket is megmagyarázhatja.

A Lipcsei Egyetem vezetésével a természettudományok, irodalom és számítástechnika határmezsgyéjén megvalósított kutatás során a világ legnagyobb digitális gyűjteményének számító Gutenberg-projektben található művekben vizsgálták meg a bioszféra ábrázolásában bekövetkezett változásokat.

A kutatásban 4000 szerző 16 ezer művében, köztük például Johann Wolfgang von Goethe és Victor Hugo alkotásaiban vizsgálták meg 240 ezer élővilággal kapcsolatos kifejezés előfordulását, gyakoriságát és eloszlását.

Eredményeik alapján az 1705 és 1969 között eltelt csaknem 300 év első felében az állat- és növénynevek irodalmi előfordulása folyamatosan nőtt – ugyanakkor a 19 század közepe óta  egyenletesen csökkenőben van.

A vizsgálatban szereplő első másfél évszázadban tapasztalható fokozott figyelem feltehetően a felfedezések és gyarmatosítások korában megismert új és izgalmas élőlényeknek volt betudható.

Az élővilág visszaszorulásával kapcsolatos tudatosság első jelei a romantikával esnek egybe. 1835-öt követően a specifikus megnevezések helyébe az általánosabbak lépnek (bükk helyett fa), miközben túlsúlyba kerülnek a háziasított vagy a potenciális veszélyességük miatt érdeklődésre számot tartó fajok.

A kutatók szerint az iparosodással, a városiasodással és a nyomukban fokozódó földhasználattal nemcsak az élővilág tényleges visszaszorulása vette kezdetét, de könnyen lehet, hogy egyben a természettel kapcsolatos gondolati mintáink leépülése is.

A tanúságokat levonva a kutatás vezető szerzője, Christian Wirth aláhúzta: a biológiai sokféleség visszaszorulását csak a tudatosságunk radikális megváltozásával állíthatjuk meg. „A biológiai sokféleséget sújtó válság szoros kapcsolatban áll egy fogalmi válsággal.”

Neked ajánljuk
Michel Serres: A természeti szerződés Bakó Krisztián: Városi vadvilág A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: eurekalert.org
Vissza
Hírfolyam