2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fráter Erzsébet: Miből készül? – Növényi eredetű tárgyaink nyomában

A növényi eredetű kézműves termékek ugyanúgy megmutatják az emberi kreativitás gazdagságát, a mesteri kézügyességet, valamint a növényvilág hihetetlen diverzitását is. A műanyagok és gyári termékek sohasem tudnak győzedelmeskedni felettük.

Valamikor, és maradványaiban még ma is, az ember rendkívül változatosan használta a termesztett és a természetben fellelhető növényeket is, amikor legfontosabb használati tárgyait készítette. Az élővilág, a növények ismerete, a hagyományos ökológiai tudás, a gyakorlati tapasztalat és annak átadása az új nemzedéknek a mindennapi élet fontos és szükséges része volt – mutat rá a könyv ismertetője.

Az ember természeti környezetének adottságait felhasználva hozta létre és rendezte be épített környezetét is. A néprajztudomány anyagi kultúrára vonatkozó ismeretének egyik fontos forrása a mindennapi élet hagyományos tárgyainak vizsgálata.

A kötet új oldalról közelíti meg a tradicionális, mindennapi tárgyak bemutatását. Azt vizsgálja, hogy az ember a környezetéhez való funkcionális alkalmazkodás eredményeképpen, a célszerűséget előtérbe helyezve, milyen sokszínűen ragadja meg az őt körülvevő természet kínálatát, milyen sokrétűen hasznosítja annak adottságait, az életterében fellelhető növényeket.

Vagyis a jól ismert, vagy éppen egzotikus tárgyakon kívül azok alapanyaga, a növények is ugyanolyan nagy hangsúlyt kapnak, ezzel is bemutatva a biológiai sokféleség néprajzot is érintő oldalát.

Fotó: scholar.hu
  • Kiadó: Scolar, 2021
  • Oldalszám: 328
  • ISBN: 9789635093786
     
Neked ajánljuk
Online meseantológia készül a beporzók világáról Ben Hoare: A természet ezer arca Harriet Dyer: Nemet mondok a hulladékra Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: scholar.hu
Vissza
Hírfolyam