2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A londoni Nemzeti Arcképtár felbontotta szponzori szerződését a BP olajtársasággal

2019-ben csaknem 80 híres művész – köztük a BP Portré-díjra pályázó tíz művész és öt Turner-díjas – írta alá Gary Hume, a Portré-díj korábbi zsűritagjának nyílt levelét, amelyben emlékeztettek a múzeumnak arra a döntésére, hogy elhatárolódik az etikailag megkérdőjelezhető szponzoroktól, és arra szólították fel az intézmény vezetőjét, hogy mondja fel a szponzori szerződést a BP-vel, „amely a világ egyik legnagyobb fosszilistüzelőanyag-termelője”.

Véget vetett a BP olajtársasággal való vitatott szponzori kapcsolatának a londoni Nemzeti Arcképtár. A BP 1989 óta volt a híres londoni Nemzeti Arcképtár Portré-díjának támogatója.

A galéria igazgatója, Nicholas Cullinan közleményében köszönetét fejezte ki a BP-nek a díj finanszírozásáért. Mint írta:

az elismeréssel több mint 30 éven át ösztönözni tudták az alkotókat, a portréfestészetet, a világ minden tájáról érkező művészeknek nyújtottak lehetőséget, és a brit közönség is profitált a díjból, mivel a képek inspirációt és örömöt nyújtottak a látogatóknak.

A múzeum szerint a 30 éves partnerség alatt a BP támogatása révén több mint hatmillió látogató nézhette meg ingyen a múzeum portrékiállítását, és több mint 1500 festőművész pályafutását tudták segíteni.

Louise Kingham, a BP alelnöke kijelentette, hogy a vállalat rendkívül büszke a brit művészetek és kultúra több mint 30 éve tartó támogatásában betöltött szerepére.

Látogató a londoni Nemzeti Arcképtárban Fotó: Ian West – PA Images/Getty Images

A Royal Shakespeare Company és a Skót Nemzeti Galéria korábban szintén megszakította kapcsolatát a BP-vel, a londoni Nemzeti Színház pedig a Shell-lel való kapcsolatának vetett véget a művészek és környezetvédők ösztönzésére.

A közelmúltban megugrott energiaárak hatalmas nyereséget hoztak az olajipari nagyvállalatoknak, köztük a BP-nek, ugyanakkor a környezetvédők és a politikusok bírálták őket, a fogyasztóknak pedig egyre emelkedő összegű számlákkal kell megküzdeniük.

Neked ajánljuk
A kontinens legnagyobb beporzótárlata a természettudományi múzeumban (képgalériával) Kenderből és gombából is készülhet bukósisak Újrahasznosítható pénztárca pár lépésben Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam