2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Yoko Tawada: Egy ​jegesmedve emlékiratai

Yoko Tawada Berlinben író japán írónő szívügyének tekinti a környezetvédelmet, melynek témáját olyan melankolikus mágikus realizmusba ágyazza, ami egyébként is jellemző a japán irodalomra, és amit idehaza leginkább Haruki Murakamitól szoktunk meg.

A fabulák legszebb hagyományait a groteszk szatírával ötvöző, meglehetősen egyedi történet három jegesmedve-generáció életét örökíti meg, melyen át nem csupán az állatokkal való bánásmódot hangsúlyozza – sokszor mintegy elmosva a határvonalakat ember és állat közt – de szót emel az állatkertek ellen és mellett, valamint bevezet az állattartó cirkuszok világába. 

Egy író, egy cirkuszművész és egy környezetvédelmi aktivista. Nagyanya, anya, fiú. Jegesmedvék, akik az emberi társadalomban élnek, a cirkusz és az irodalmi világ rajongott csillagai.

Az olvasó a három jegesmedve nézőpontjából pillanthat rá a 20. század második felének történelmére, egy idegen kultúrában való boldogulás egyszerre szívszorító és komikus helyzeteire. A japán és német nyelven is író Yoko Tawada az állatmesék nagy hagyományokkal rendelkező, antik műfaját újraértelmezve álomszerűen groteszk szatírát alkotott.

Fotó: bookline.hu
  • Kiadó: Jelenkor Kiadó, 2020
  • Terjedelem: 297 oldal
  • ISBN: 9789636769444
Neked ajánljuk
William von Hippel: A nagy társas ugrás Michel Serres: A természeti szerződés Bakó Krisztián: Városi vadvilág A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: ectopolis.hu
Vissza
Hírfolyam