2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria)

A Vénasszonyok nyara után már benne járunk az őszben, az évszak összes természeti szépségével. Íme néhány az MTI fotósainak szebbnél szebb pillanatképeiből.

Lencsevégen 

Szokatlan formájú fák (képgaléria)

Különleges formájú és életkorú fákat örökítettek meg az itt látható fotókon a világ több tájáról.

Lencsevégen 

Lencsevégen a Nemzetközi Űrállomás – Célba lövés mesterfokon

1957. október 4-én új fejezet kezdődött az emberiség, sőt a Naprendszer történelmében is. Ekkor lépett az emberiség az űrkorszakba, azaz az űrrendszerek által támogatott civilizációs létállapotba. Ezzel egy időben a Naprendszerben egy teljesen új, addig ismeretlen égitesttípus jelent meg: a mesterséges.

(Fotó: Nagy Szabolcs)

afoldgomb.hu
Lencsevégen 

A Vadászati és Természeti Világkiállítás képekben (képgaléria)

Nagy az érdeklődés az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás iránt a Hungexpón, ahol sokfajta állatfajjal ismerkedhetnek meg a látogatók. Képgaléria.

Lencsevégen 

A Cumbre Vieja kitörése képekben (galéria)

Szeptember 19-én tört ki a Cumbre Vieja vulkán a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigeten, rá tíz napra pedig elérte az Atlanti-óceánt a vulkánból kifolyó lávafolyam. Képek az elmúlt 10 napból.

Lencsevégen 

Lenyűgöző képek a Tejútrendszerről (képgaléria)

A Capture the Atlas egy utazási és fotózási blog, amely fantasztikus képeiről ismert. Különösen azt szeretik megmutatni az oldal szerkesztői, hogy milyen csodálatos a kozmosz – például lélegzetelállító Tejút-fotókon keresztül. Íme néhány varázslatos kép.

Lencsevégen 

Lenyűgöző, harmatos rovarok (képgaléria)

A makrofotózás a természetfotózás egyik legkedveltebb műfaja, ebben alkotott elbűvölő sorozatot David Chambon. Különböző rovarokat fényképezett le, amint a kora reggeli órákban leveleken, virágokon szárítkoznak a felkelő napfényben, hisz átvizesedett szárnnyal nem tudnak repülni. Elbűvölő látvány, ahogyan megcsillan testükön a gyöngyöző harmat.

Lencsevégen 

Magyar fotós is esélyes az év legviccesebb természetfotója díjra

Október 12-ig lehet még szavazni a Comedy Wildlife Photography Awards zsűrije által szeptember első napján kihirdetett 42 fotó közül a nekünk legjobban tetszőre. A tavalyi közönségdíjas Kránitz Roland két, ürgékről készült fotójával is elnyerte az ítészek tetszését, és esélyes a végső győzelemre.

Lencsevégen 

Sok objektív bizonyíték van az emberi idegrendszer és a galaxis közötti hasonlóságra

William Brown biofizikus a Resonance Science Foundation kutatócikkében asztrofizikai és idegtudományi bizonyítékokkal mutatta be, milyen szerkezeti, morfológiai, memória- és hálózati tulajdonságokban egyezik az univerzális kozmikus háló és az emberi agy idegsejthálózata. A képeken is látható, hogy milyen nagy a hasonlóság a világegyetem és az emberi agy ideghálózata között – nem véletlenül.

Lencsevégen 

Fehér csodaszarvast kaptak lencsevégre a Pilisben (képgalériával)

Keller Dávid fotósorozata a Pilis szívében készült augusztus 18-án. Külön érdekessége, hogy a gyönyörű hófehér dámon kívül egy fekete és néhány vadas színű egyed is szerepel a képeken.

Lencsevégen 

Víz alatti fotózás mesterfokon (képgaléria)

„Célom, hogy megismerjem egy másik világban való létezés érzését. A hatalmas, mágikus tenger szépségét” – vallja a brit művész, Lexi Laine, aki a víz alatti világ szépségét ábrázoló fotóiért már számtalan díjat nyert. (Fotó: Instagram/Lexi Laine)

life.hu
Lencsevégen 

Erdőtüzek, erdőtüzek, erdőtüzek szerte a világban (képgaléria)

Spanyolország, Oroszország, Szardínia, Kalifornia, Görögország, Libanon, Törökország, Finnország – néhány helyszín az utóbbi két hét erdőtüzeinek szomorú listájából. A legfrissebb, augusztus 2-i helyzet szerint csak Oroszországban több mint 200 erdő ég. Képgaléria. 

Lencsevégen 

A világ leghosszabb lombkoronaösvénye (képgaléria)

A svájci Laaxban július 11-én nyílt meg a világ leghosszabb, 1,56 kilométer hosszú lombkoronaösvénye.

Lencsevégen 

Fotókon a sok pelyhes flamingóbébi a budapesti állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert rózsásflamingó-kolóniája Európa egyik legjobban szaporodó flamingócsapata. Évről évre 15-20 fióka kel ki és nő fel a kolóniában, amely jelenleg több mint 150 rózsás flamingóból áll. Ezek a madarak kecses alkatukkal az állatkert talán leginkább lenyűgöző szépségei.

Lencsevégen 

Virágzó napraforgó, virágport gyűjtő méhecske (képgaléria)

Sokak kedvenc nyári növényéről, a napraforgóról készített képsorozatot az MTI fotósa Csikóstőttős határában. Olyan, ritkán látható fotó is része a sorozatnak, mely megmutatja, hogyan lepi el a virágpor a szorgos méhecskét.

Lencsevégen 

Virágzó mezők (képgaléria)

Szemet gyönyörködtető, szívet melengető virágzó mezőket nézegethetünk az MTI fotósainak képeiből készült összeállításban. 

Lencsevégen 

Szép magyar természetfotós eredmények

Idén indult először a WildArt Photographer of the Year (WAPOTY) természetfotós-pályázat. Áprilisban a „Kapcsolat” témában is szép sikereket értek el magyar fotósaink. Daróczi Csaba képe a második, az ifjúsági kategória első helyezettje pedig Koncz-Bisztricz Tamás lett. (Teljes méretű képek a cikkben.)

Lencsevégen 

Csodás képek egy ártalmatlannak látszó, de könyörtelen vadász rovarról

Örömhír 2021-re: újra nagyobb számban bukkantak fel Magyarországon a fokozottan védett keleti rablópillék (Libelloides macaronius), miután 2020-ban alig lehetett látni őket. A nemcsak mutatós, de kifejezetten érdekes életmódot folytató rovar 1982 óta védett, 2012 óta pedig fokozottan védett, eszmei értéke százezer forint. (Fotó: Horváth Edit)

qubit.hu
Lencsevégen 

Lenyűgöző felvétel arról, hogyan olvadt össze nemrégiben két galaxis

A Hubble űrtávcső igen ritka pillanatot csípett el az univerzum életéből. A NASA és az Európai Űrügynökség által közzétett felvételen jól látható, ahogy két galaxis egyesült nemrégiben. Teljes kép a cikken belül.

Lencsevégen 

Ritka, lecsapó villám Ruzsán

Ez a rendkívüli kép egy olvasótól érkezett az idokep.hu-ra. A fotó alatt egy hozzászóló megjegyezte: az úgynevezett „egyenes villámok” kimondottan ritkák, leginkább Észak-Amerikában fordulnak elő, hazánkban igazi ritkaságnak számítanak.