2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

A 2019-es nemzetközi asztrofotó-pályázat kategóriagyőztes képei (képgaléria)

Nemrégiben bemutattuk, hogy mely magyar asztrofotósok szerepeltek sikerrel a Greenwichi Royal Museum 2019-es Az év csillagászati fotósa pályázaton. Most íme, a nemzetközi mezőny különböző kategóriájú, díjnyertes képei.

Lencsevégen 

Csodás holdfogyatkozással egy magyar fotós lett az év asztrofotósa (képgaléria)

Újabb szép eredményt könyvelhet el a nagy múltú hazai asztrofotós közösség: két (vagy ha úgy vesszük, három) díjat is nyert az Év asztrofotósa 2019 versenyen Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke, akinek a Föld árnyékába lépő, elvörösödő teliholdja mellett infravörösben megmutatott Szaturnuszát is díjazták. Rajta kívül több magyar asztrofotós képét is kiemelték.

Lencsevégen 

Kaszás Gergő fotói 2.: Válogatott szépségek a természetből

Kaszás Gergő csodás éjszakai fotóiból korábban már bemutattunk egy csokorra valót. Most a képeiből itt van egy újabb összeállítás annak bizonyságaként, miért érdemes figyelemmel követni a természetfotós újabb és újabb lenyűgöző alkotásait.

Lencsevégen 

Rendkívüli algásodás a Balaton délnyugati részén (képgaléria)

Az egyébként lenyűgöző, szeptember 11-én közreadott képeken láthatók azok az algafoltok, amelyek a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében tűntek fel. Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a tó délnyugati területén.

Lencsevégen 

Légifelvételeken a Föld vizeinek törékeny szépsége

Radisics Milán díjnyertes fotográfus Water.Shapes.Earth című képsorozata elképesztően látványos módon mutatja be, miként vájt utat a víz évmilliókon keresztül Földünk felszínébe.

budapestwatersummit.hu
Lencsevégen 

Magyar természetfotósok sikere Olaszországban

Az olasz Asferico természetfotó-pályázaton Füssi-Nagy Regő mellett további öt magyar természetfotós is remekelt, akiknek képeit a fesztiválra beküldött közel 19 000 kép közül emelték ki a legjobb 80 közé. Íme, az elismert fotók!

Lencsevégen 

Édesvízi medúzák jelentek meg a salgótarjáni Középbánya-tóban

A salgótarjáni Középbánya-tóban élő édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) néhány példányát fotózta le az MTI fotósa, Komka Péter. A néhány centiméteres, átlátszó, emberre ártalmatlan állatok a magasabb vízhőmérséklet, valamint a jó vízminőség miatt jelentek meg a tóban. 

Lencsevégen 

NASA: Édesvíz keresése havas helyeken (műholdkép)

A hegyeket takaró, vagy a fák lombkoronája alatt húzódó hópelyhek világszerte több mint egymilliárd ember számára létfontosságú édesvízi források.  

Lencsevégen 

A tanya környéke – Fiatal magyar tehetség nyert nemzetközi természetfotó pályázatot (képgaléria)

Abszolút győztese lett az olasz Asferico természetfotó-pályázat ifjúság kategóriájának Füssi-Nagy Regő. Még csak pár éve fényképez, de már több komoly elismerést kapott a képeiért. Képgalériánkban további gyönyörű, a tiszta természetet megörökítő képek láthatóak a tanyán is élő Regőtől.

Lencsevégen 

Kaszás Gergő fotói 1.: Csodás éjszakai Magyarország

Kaszás Gergő lenyűgöző éjszakai fotói a Bokodi-tóról, a Prédikálószékről az alföldi gémeskúttal, Békés és Bács-Kiskun megyéből – ahogyan csak kevesen látjuk.

Lencsevégen 

Jégolvadás Grönlandon (képgaléria)

Az itt látható, Gröndlandból érkezett fotók azt mutatják be, hogyan néz ki a grönlandi táj azután, hogy az elmúlt évtizedben felgyorsult a jég olvadása.

Lencsevégen 

Újra elindult a bálnavadászat Japánban (képgaléria)

Japánban decemberben jelentették be, hogy júliustól újra kereskedelmi célú bálnavadászatba fognak. Nemzetközi felháborodás ide vagy oda, július elsején – nagy sajtóérdeklődés mellett – mutatták be az első vadászzsákmányokat. Képgaléria a „nagy eseményről”. 

Lencsevégen 

Ég és Föld képgaléria, videón

Varázslatosan szépek a Nemzetközi Ég és Föld Fotóverseny 2016-os díjnyertes fotói, melyek többsége a természetben, a világ legeldugottabb helyein készültek. A képek jó része az ember okozta fényszennyezésre is felhívja a figyelmet. Íme, a nyertes fotók – ezúttal egy 11 perces, HD-minőségű videóban.

Lencsevégen 

A nap képe: Tündér-tavi bonsai fenyő

Sokan, sokféleképpen megörökítették már ezt a bonsai fenyőt, amely a kanadai Brit Kolumbiában lévő Tündér-tó egyik akadóján él és növekszik. Íme, az egyik fotó.

Lencsevégen 

Ami mindig elfolyik az ujjaink között (képgaléria)

Öntözés, itatás, mosás, tűzoltás, pálinkafőzés, fürdőzés; a víz ott van mindenhol. Molnár Zoltán Aqua című fotósorozata az ember vízhez fűződő kapcsolatát mutatja be, és felhívja a figyelmet arra, mennyire nélkülözhetetlen. Vizeink védelme ugyanis sokaknak – ha nem mindannyiunknak – élet vagy halál kérdése.

Lencsevégen 

A Veresegyházi Medveotthonban leltek otthonra romániai cirkuszi oroszlánok (Képgaléria)

A hányatott sorsú romániai cirkuszi oroszlánok a Veresegyházi Medveotthonban leltek végső otthonra. Az összesen nyolc felnőtt és két kölyök oroszlán egy román vándorcirkusz „fellépője” volt.

Lencsevégen 

Jane Goodall Szegedre látogat

Augusztusban Szegedre érkezik Máté Bence nagy sikerű vándor-fotókiállítása, melynek megnyitóján nem akárki mond köszöntőt: Jane Goodall, a legendás természetvédő és főemlőskutató.

Lencsevégen 

Kutatják a pókháló titkát (képgaléria)

Ma is kutatások és kísérletek tárgya, hogy a ragadozó, ízeltlábú pók selyemtermelő mirigyéből a folyékony, levegőre kerülő és megszilárduló pókselyem miért ötször erősebb az acélnál, és háromszor rugalmasabb, mint a kevlár anyaga. A pókselymet nem tudják mesterségesen előállítani.

Lencsevégen 

A nap fotója: Balatoni hajnal

Varga György, az MTI fotósa csodálatos képeken örökítette meg a napfelkeltét július 21-én Balatonmáriafürdőn. Fotóin horgászok, vadkacsák, állványra rakott vízibiciklik láthatók, háttérben az ezer színben pompázó Balatonnal.

Lencsevégen 

Szellemhálók (képgaléria)

Létezik egy új fogalom az óceánok környékén, az „ocean ghosts”, vagyis a „szellemhálók”. Azokat az elveszett és elhagyott halászfelszereléseket nevezik így az óceánok élővilágára ügyelő természetvédők, amelyek évente több ezer tengeri állatot ölnek meg. Képgaléria arról, mit is okoznak ezek a „szellemek”.