2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

Korcsolyázók a befagyott Pécsi-tavon (képgaléria)

Orfűn, a befagyott Pécsi-tavon készültek Sóki Tamás itt látható érdekes fotói. A január 19-i képek kapcsán is érdemes megjegyezni: a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri a 10 centimétert.

Lencsevégen 

Az ausztrál tűzvészből megmentett állatok (Képgaléria)

Ausztráliából érkezett képek olyan állatokról, amelyeket sikerült kimenteni a bozóttüzekből, vagy élelemmel ellátni őket a tűz után. 

Lencsevégen 

Kezd utat verni az élet a bozóttűzben leégett ausztrál erdőkben (képgaléria)

A sárkányfenyők (Wollemia nobilis) túlélték a dinoszauruszokat, de félő volt, hogy az Ausztrália-szerte pusztító bozóttüzek végzetesek lehetnek számukra. A tűzoltók áldozatos munkájának hála, sikerült megmenti a fajt, azokban az erdőkben, ahol már nem ég a bozóttűz, kezd újra utat törni az élet. Képgaléria.

Lencsevégen 

A hegyi sivatagot is elérte a havazás (videóval)

Korábban Libanon kapcsán számolt be az idokep.hu a Közel-Keleten történt havazásról, pénteken azonban Szaúd-Arábia északnyugati tájait is fehérre festette a szokatlan időjárás. A mindössze 760 méteres tengerszint feletti magassággal rendelkező Tabuk városának környékéről intenzív havazást jelentettek a napokban. A télies meglepetésről nem mindennapi felvételek születtek.

Lencsevégen 

Már látogathatók a mhorr gazella gidák a budapesti állatkertben (képgaléria)

Tavaly ősszel két mhorr gazella (Gazella dama mhorr) született a Fővárosi Állat- és Növénykertben két különböző anyától. A mhorr gazellákat eredeti élőhelyükön, Északnyugat-Afrikában az 1960-as, 1970-es években figyelték meg, ám azóta egyet sem láttak, eltekintve azoktól az állatkerti születésű egyedektől, amelyeket az elmúlt öt évben engedtek szabadon Nyugat-Szaharában egy visszatelepítési program részeként.

Lencsevégen 

Nyílik a hóvirág Nagykanizsán

Az MTI fotósa, Varga György kapta lencsevégre a Nagykanizsán nyíló hóvirágokat.

Lencsevégen 

Ezek lettek a 2019-es év legviccesebb állatképei

2015 óta külön versenyt rendeznek a világ természetfotósai számára az év legviccesebb állatképeiből. Íme, a The Comedy Wildlife nemzetközi fotópályázat 2019-es legjobb fotói.

Lencsevégen 

Képeken a téli Izland

Petr Hricko cseh rendező rendszeresen jár Izlandra, de a kedvenc évszaka a tél. A szigetországról készült képeit elnézve, nekünk is azzá válhat. Magával ragadó az atmoszféra: az egyedülálló hegyek, az északi fény, és ahogy érezni lehet a sziget és az óceán energiáját.

Lencsevégen 

Az egyetlen lélegzettel felfedezett óceán

Guillaume Néry világbajnok szabadtüdős búvár One Breath Around the World (Egy lélegzettel a világ körül) címmel forgatott kisfilmet, amelyben „egy lélegzettel” mutatja be az óceánok mélyén rejtőző lenyűgöző világot. Néry cápákkal és bálnákkal úszik együtt, mielőtt partot érne víz alatti felfedezőútjáról.

Lencsevégen 

A türkizkék jég nyomában

Julieanne Kost fotográfus Blue Ice címre keresztelt sorozatában az Antarktisz gleccsereinek és jéghegyeinek meglepően gyönyörű türkiz árnyalatait és színátmeneteit örökíti meg. Kost egy motorcsónak fedélzetén vágott neki az antarktiszi expedíciójának, hogy digitális technikával örökítse meg a jeges tájat.

Lencsevégen 

Velence és a víz küzdelme egy fotós szemével – Képgaléria

Az utóbbi években Velence sajnos nem csupán szépsége és különlegessége miatt bukkan fel újra és újra a híradásokban, de a város a klímaváltozás hatásaival való küzdelem egyik szimbóluma is lett. Natalia Elena Massi fotográfus érzékeny fotókon örökítette meg a legutóbbi, novemberi áradást és a vízzel való küzdelmet.

Lencsevégen 

Fotókon a jeges Bajkál-tó szikrázó szépsége

Kristina Makeeva orosz fotográfus a dél-szibériai Bajkál-tó felé vette az irányt, hogy megörökítse a világ legnagyobb édesvizű tavának fagyos szépségét. A 600 kilométer hosszan elnyúló tó tükörsima felszínét néhol repedések és buborékok törik meg, amelyek látványos organikus mintákat rajzolnak a befagyott felületbe.

Lencsevégen 

Hogyan árasztja el, olvasztja fel és szárítja ki a Földet a klímaváltozás?

A klímaváltozás leglátványosabb hatásai a vizekkel kapcsolatban érezhetők: a globális felmelegedés hatására a gleccserek elolvadnak, az óceánok vízszintje emelkedik, egyre nagyobb áradások fenyegetik a part menti lakosokat, míg a Föld másik felén a kiszáradás, az elsivatagosodás és a vízhiány okoz óriási gondokat.

Lencsevégen 

Csodás fotókon az alaszkai jégvarázs

Ryota Kajita japán fotográfus a hideg alaszkai táj jeges szépségét örökítette meg Ice Formations-sorozatában. A jelenleg Alaszkában élő fotós hét évet töltött az állam távoli, elhagyatott területeinek felfedezésével, hogy lencsevégre kapja a természet formálta bonyolult mintákat.

Lencsevégen 

2019 legcsodásabb fotói a nagyvilágból

2019 is kalandokkal, csodákkal, meglepetésekkel, sírással és nevetéssel tarkított év volt, ami számos új dolgot tanított nekünk magunkról és a bennünket körülvevő világról. A népszerű My Modern Met magazin szerkesztői izgalmas válogatásban mutatják be, hogy rájuk az évben mely fotók voltak a legnagyobb hatással. 

Lencsevégen 

Tánc a víz alatt az óceánok védelmében

Christine Ren nem véletlenül választotta magának a The Underwater Woman (A víz alatti nő) művésznevet: a tánc iránti szenvedélyét az óceánok védelmével kombinálja, a víz alá merülve olyan fotók készülnek a táncmozdulatairól, mint a vonóhálós halászat ellen felszólaló Protect What’s Precious (Védd, ami értékes) sorozat darabjai.

Lencsevégen 

A világ egy hajóskapitány szemével

Zay Yar Lin hajóskapitány nemcsak a hajósok mindennapi életét örökíti meg – a tengerrel vívott küzdelmet, a partra szállás izgalmait –, de a halászokat, a matrózokat és a kikötők nyüzsgő világát is. Fotóin a megvilágításra, a kompozícióra helyezi a hangsúlyt, felvételei noha absztraktak, mégis a hétköznapi emberek történetét mesélik el.

Lencsevégen 

A nap képe: Szomszédok az esőben

Íme egy természetfotókkal teli orosz közösségi oldalon talált, népszerűvé vált fotó.

Lencsevégen 

Egy kép a kender lebomlási idejéről

A kenderből készült műanyag palack teljes mértékben lebomlik, bomlási periódusa 80 nap, a folyamat végén humuszként újra visszakerül a természetbe. Mivel természetes összetevőből készül, nem tartalmaz mérgező anyagokat sem.⁣⁣⁣

Lencsevégen 

Tenger alatti vulkánkitörés: egy sziget eltűnt, egy felszínre tört (fotók)

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Földi Obszervatóriuma által 2019. október 16-án készített és november 28-án közreadott műholdfelvételek egy tenger alatti vulkánkitörésről a Tonga-szigetcsoport közelében. Az egyik apró sziget elmerült, egy másik, az előzőnél háromszor nagyobb viszont kiemelkedett a vízből.