2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

Hópelyhek csodálatos kavalkádja (képgaléria)

A Met Hír közösségi oldalán hívták fel a figyelmet Alekszej Kljatov csodálatos, hópelyhes képeire. Önök tudták, hogy a hópelyheknek végeláthatatlanul sokfajta, varázslatosan szép formája van?

Lencsevégen 

A varázslatos téli Hargita és a Bucsin-tető (képgaléria)

Mesebeli, elvarázsolt világot örökítettek meg a napokban Erdélyben, a hóval fedett Madarasi-Hargitán és a Bucsin-tetőn.

Lencsevégen 

Csodás napfelkeltével indult az év második napja (videó és képgaléria)

Az Időkép olvasói, a honlap webkamerája és az MTI fotósa is tanúi voltak annak a csodás napfelkeltének, amely január 2-án köszöntött ránk országszerte virradat után.

Lencsevégen 

Idén született állatkölykök a magyar állatkertekből (képgaléria)

A pandémia miatti bezárások megviselték a hazai állatkerteket, nehézzé vált jegybevétel nélkül a működésük, de közben sok öröm is érte őket az újonnan született kölyköknek köszönhetően. Ráadásul több születés fajmegőrző programon belül történt. Képgalériában szedtünk össze jó néhányat a kedves kis jövevényekről. 

Lencsevégen 

13 kategóriából hármat magyar természetfotós nyert az Arany Teknős pályázaton (képgaléria)

Az Arany teknős Oroszország legnagyobb nemzetközi kulturális és ökológiai eseménye, amely a vadon élő állatok szépségének megünnepléséről szól. Az idei Golden Turtle fotópályázaton 12 magyar fotós képeit válogatták be az élmezőnybe, és közülük hárman első díjat nyertek.

Lencsevégen 

A nap képe a NASA-tól: A Hubble megörökíti a galaktikus csillogást

Október 2-án ez a fotó volt a nap képe a NASA honlapján. A NASA/ESA Hubble űrtávcső lenyűgöző fotója az NGC 5643 spirálgalaxist ábrázolja a Lupus (a Farkas) csillagképben. Az NGC 5643 körülbelül 60 millió fényévnyire van a Földtől.

Lencsevégen 

Madárfotós pályázat legjobbjait díjazták Tatán (képgaléria)

Jakab Tibor Asztrál landolás című fotója nyerte az Envirotis – Madarak fényben és árnyékban – 2020 fotópályázat első díját. A díjátadó ünnepséget a vírushelyzetre tekintettel online tartották, a Tatai Vadlúd Sokadalom legtöbb rendezvényéhez hasonlóan.

Lencsevégen 

Őszi képek a természetből (képgaléria)

Virágzó ibolyák Zala megyében, köd a tájon, daruvonulás a Hortobágyon, jégbe borult táj, repcésben virágport gyűjtő méh, napfelkelte. Szép novemberi természetképek az MTI munkatársaitól.

Lencsevégen 

Jégvirágok ezrei nyíltak Oroszországban (képgaléria)

Oroszország európai területein már beköszöntött a tél. A hőmérséklet napközben is fagypont alatt van. A legtöbb álló- és folyóvíz felszínén megindult a jégképződés, különleges jelenség kíséretében. A kialakuló jégréteg felszínén egymástól viszonylag jól elkülönülő, igen finom szerkezetű, apró vízcseppek alkotta jégvirágok ezrei jelentek meg.

Lencsevégen 

Leopárdok születtek Gyöngyösön (képgaléria)

A Gyöngyösi Állatkert október 4-én született leopárdkölykeit (Panthera pardus) Major Gyula állatorvos gyöngyösi rendelőjében mutatták be.

Lencsevégen 

Megvannak az év legjobb természetfotói (képgaléria)

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatára minden eddiginél több pályamű érkezett. Az Alexandra Kiadó idén is megjelentette a „Lenergy – Az Év Természetfotósa 2020” döntőbe jutott fotóiból összeállított kötetet, amely magyar és angol nyelven is elérhető. 

Lencsevégen 

Egy kis emlékeztető a téli madáretetésről

Közeledik a tél, s talán nem árt egy kis emlékeztető arról, hogy mi mindennel NEM szabad etetni télen a madarakat.

Lencsevégen 

Magyar fotós is díjat nyert a vicces természetképével a The Comedy Wildlife pályázatán

Imádta a közönség Kránitz Roland „O Sole Mio” című képét, amely 7000 pályamű közül vitte el a közönségdíjat. A kínálat parádés volt a Comedy Wildlife Photography Awardson.

Lencsevégen 

A csőr című képéért magyar fotóst is díjaztak a természetfotózás Oscarján

A Wildlife Photograhper of the Year versenynek magyar díjazottja is volt. Az állatportré kategóriában Daróczi Csaba A csőr című képe jutott el a döntőbe, ahol a Highly Commend (nagy elismerés) méltatást kapta.

Lencsevégen 

Az indonéz törzs, ahol mindenkinek kék a szeme (képgaléria)

Önmagában már az is ritkaságnak számít, ha Indonéziában valaki nem barna szemű. Az ázsiai ország lakosai nagy részének a szeme és a haja is sötét árnyalatú. Egy bennszülött törzs összes tagja azonban – egy genetikai rendellenesség miatt – kék szemű. Sőt olyanok is vannak közöttük, akiknek az egyik szeme kék, a másik sötét.

Lencsevégen 

Íme az év természetfotója 2020-ban!

Szergej Gorskov orosz fotós egy fát átölelő nőstény szibériai tigrisről az Orosz Távol-Keleten készült felvétele nyerte el idén a londoni Természettudományi Múzeum Az év természetfotósa pályázatának fődíját.

Lencsevégen 

A nap képe: Az élet egy szelete – Egy szeder életciklusa

Ősz van, lassan búcsúzik a természet. Íme egy kép, amelynek „Az élet szelete – Egy szeder életciklusa” címet adták, s terjed a közösségi oldalakon. A teljes fotó a cikkben látható.

Lencsevégen 

Gyönyörűek a nyíregyházi oroszlánkölykök (képgaléria)

Két hím és két nőstény afrikai oroszlán (Panthera leo) született a Nyíregyházi Állatparkban, a négyes ikreket pénteken mutatták be a sóstógyógyfürdői létesítményben.

Lencsevégen 

Háromnapos tájfotózás a hétvégén a Medves-hegységben (képgalériával)

Ötödik alkalommal rendezik meg az Olympus Medvesi Fotós Maratont október 9–11. között Salgótarján környékén, a Medves-hegységben. Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényén idén is több tízezer fotó készül el a három nap alatt. A madárlesekből, emelőkosárból, várakból fotózó résztvevőket túravezetők kísérik.

Lencsevégen 

Brazíliai lápégés (képgaléria)

Brazíliában az év eleje óta 1,4 millió hektárnyi zöldterület vált a lángok martalékává. Az itt látható képgaléria kócsagokról és aligátorokról készült a kiszáradófélben lévő Bento Gomes folyó partjánál, a Brazília középnyugati részén fekvő Mato Grosso do Sul államban pusztító lápégés helyszínén.