2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

Üstökös a hajnali égbolton (képgaléria)

Látványos fotók készültek vasárnap hajnalban a nemrég felfedezett, C/2020 F3 (NEOWISE) névre keresztelt üstökösről. A szabad szemmel is látható égitest július 3-án érte el napközelpontját, és július 23-án lesz legközelebb a Földhöz. Az MTI fotósa Cered közelében kapta lencsevégre a nem mindennapi jelenséget.

Lencsevégen 

Lenyűgöző fotók a BigPicture nemzetközi természetfotós verseny győzteseitől

A Kaliforniai Tudományos Akadémia (Calacademy) 2014-ben hirdette meg először nemzetközi természetfotós versenyét BigPicture: Natural World Photography Competition néven. Azóta a műfaj legjelesebbjei jelentkeznek évről évre az idén 12 ezer dolláros összdíjazású versenyre. A BigPicture neves profikból álló zsűrije az ötezer dolláros nagydíj mellett további hét kategóriában hirdet győzteseket.

qubit.hu
Lencsevégen 

Varázslatos képek a Varázslatos Magyarország természetfotó-kiállításról (képgalériával)

A Varázslatos Magyarország a 2019-es versenyévad legsikeresebb természetfotósainak 130 lélegzetelállítóan szép fotóján mutatja be nemzeti parkjaink különleges világát. Varázslatos tájképek, állatok mindennapi életének békés és feszültségtől izzó képei, művészi ábrázolások egy szabad szemmel láthatatlan világról. 

Lencsevégen 

Felhőbomba a naplementében (képgaléria)

Az idokep.hu olvasói rendre csodás természetképekkel jelennek meg a honlapon. Ezúttal Csepregi Csenge örökített meg elképesztő fotókon egy olyan felhőbombát, amely egy magányos zápor részeként jelent meg Dombóvár közelében, nem sokkal naplemente előtt.

Lencsevégen 

A nap képe: Villámlesen a Balatonon

Milyen lehet Balatonboglár felől szemlélni békés horgászás közepette, ahogy a túlsó parton hatalmas vihar tombol, óriási villámlásokkal? Hát, ilyen. Svastits Krisztián örökítette meg az itt látható ritka szép felvételt villámfotózás közben.

Lencsevégen 

Milyennek látszik a Marsról a Föld és a Vénusz?

2020. június 5-én a Mars kora esti égboltjára emelte árbóckamerája szemét a Marson 8 éve szolgálatot teljesítő Curiosity rover, és két fénylő pontot örökített meg: egyik a Vénusz, másik a Föld volt.

Lencsevégen 

Halojelenség a Nap körül Zánkán (képgaléria)

A gyűrű alakú fényjelenséget a 8-12 kilométer magasban elhelyezkedő fátyol- és pehelyfelhőkben lévő jégkristályokon megtört és visszaverődött fénysugarak okozzák. A képeket az MTI fotósa, Varga György készítette június 12-én Zánkán. 

Lencsevégen 

Erősnek ígérkezik az idei bolondos állatfotó-verseny (képgalériával)

Hatodik éve rendezik meg a vicces természetfotók versenyét, a Comedy Wildlife Photo Awardsot. A versenyt két profi fényképész indította el, akik szerették volna megmutatni a természet kevésbé drámai oldalát, a fotók jogdíjának egy részét pedig környezetvédelmi célokra fordítják. A 2020-as versenyre június végéig lehet nevezni. Íme, néhány az eddig befutott képekből.

Lencsevégen 

A Tejút Spanyolország fölött (képgaléria)

A Cielos La Palma nevű internetes oldalon jelent meg az a három csoda szép kép, amely érdekes látószögből készült a Tejútról a Kanári-szigeteken őshonos oszlopos kígyószisz virágai felett, a La Palma szigetén fekvő Garafiában.

Lencsevégen 

Óvják, védik az ázsiai vadlovakat a Hortobágyon (Képgaléria)

A hortobágyi, pentezugi 3000 hektáros vadlórezervátumban jelenleg 285 ázsiai vadló (Equus ferus przewalski) él. A Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei felügyelik és gondozzák, valamint rendszeresen megfigyelik, számba veszik őket, és építik a DNS-adatbázisukat a nem látogatható, elkerített területen. Várhatóan 30-40 egyed lesz az idei szaporulat, eddig 15 csikó született.

Lencsevégen 

21 nagyszerű, ám nem publikált fotó a National Geographic archívumából

Mint tudjuk, egy fotó többet mond ezer szónál is – a National Geographic fényképei épp ilyenek. A magazin 125. évfordulójának tiszteletére 2016-ban megalapították a Found nevű tervet, melynek célja, hogy az archívumból előtúrjanak elfelejtett vagy sosem kiadott fotókat, és megmutassák a nagyközönségnek.

player.hu
Lencsevégen 

Ötös mosómedveikrek születtek a Debreceni Állat- és Növénykertben (képgaléria)

Még március 31-én született az öt kis mosómedve, akikről most friss képeket is lehet látni. Velük együtt összesen már tizenegy egyed tekinthető meg a Debreceni Állat- és Növénykertben.

Lencsevégen 

Gyurgyalagok (képgaléria)

A Nagykanizsa melletti 61-es főút mellett figyelt meg az MTI fotósa, Varga György egy szép gyurgyalagpárt, s készített róluk egy látványos fotósorozatot.

Lencsevégen 

Élet a Földön a koronavírus-járvány idején (képgaléria)

Van, ahol már módjával, de újraindult az élet, van, ahol még tilalom alatt élnek az emberek a Földön. Életképek az elmúlt napokból, a földkerekség számos pontjáról.

Lencsevégen 

A nap képe: Kinyitott a Tisza-tavi Ökocentrum

Az egyedülálló képet az MTI fotósa, Komka Péter készítette abból az alkalomból, hogy a járvány miatt március 16. óta zárva tartott poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum újra megnyithatta kapuit a látogatók előtt.

Lencsevégen 

Új favizsgáló berendezést mutattak be Győrben (képgalériával)

A fák törzsének vizsgálására alkalmas új, 3D-s technológiát alkalmazó akusztikus tomográfot, a Fakopp működését mutatták be a győri Erzsébet ligetben. A Győr-Szol Zrt. által megvásárolt magyar fejlesztésű készülék segítségével megállapítható, mennyire egészséges a fák törzsének, ágainak belső szerkezete.

Lencsevégen 

Madárélet Tiszaalpár közelében (képgaléria)

Gólyatöcsök, nagy kárókatonák, szalakóták (kékcsókák), vörös vércse, kék vércsék, csókák, baráposzáta (barátka), léprigó, nyári ludak. Kovács Attila, az MTI fotósa nagy türelemmel és felkészültséggel, helyenként már művészi módon örökítette meg a Tiszaalpár közelében élő néhány madárfaj egy-egy tavaszi napját.

Lencsevégen 

Ázsiai óriásdarazsak kerültek az Egyesült Államokba (képgaléria)

Az ázsiai óriásdarázs decemberben jelent meg az Egyesült Államok nyugati partján. Az első példányok szakértők szerint egy kínai teherhajó szállítmányával érkezhettek. A faj a házi méhek egyik legveszélyesebb ellensége.

Lencsevégen 

Így készült a World Press-fődíjas magyar jegesmedvés fénykép

Horváth Eszter magyar fotósnak ítélték oda környezet kategóriában idén a World Press Photo fődíját, jegesmedvékről készült fotójáért. Az InfoRádiónak elárulta, milyen körülmények között készült a kép.

Lencsevégen 

Visszatekintő: Magyar fotós képe a National Geographic címlapján (videóval)

Igaz, hat éve annak, hogy Czakó Balázs Égszakadás című fotója a hónap képe lett a National Geographicnál, majd címlapra került, de most is lenyűgözi az embert. A fotó elkészítésének körülményeiről videó is készült.