2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

A nap képe: A Nap ölelése

Pár éve járta be a világot Colleen Pinski A Nap ölelése című fotója. A képen az látható, ahogy a gyűrűs napfogyatkozást szemléli egy fiatalember Új-Mexikóban, 2012. május 20-án. Az amerikai fotósnő egyedi stílusú képei „moziszerű” megközelítéssel készülnek – érdemes megtekinteni a honlapján látható fotótárát. 

Lencsevégen 

A nap képe: Az én kajám a te kajád

Az Időkép egy olvasója csípte el fényképezőgépével azt a pillanatot, amikor egy gyurgyalagpár egy szitakötőn osztozkodott.

Lencsevégen 

Virágzó mézontófűmező (képgaléria)

Gyönyörű mézontófűmező látványa fogadja a Debrecen környékén járókat. A másik nevén facéliaként ismert növény virágzásáról az MTI fotósa, Czeglédi Zsolt készített képsorozatot.

Lencsevégen 

A nap képe: Ritkán látott pillanatok egy gólyacsapatról (képgaléria)

Ritkán lehet gólyákat csapatosan látni villanyoszlopokon, katonás rendben, egy póznát sem hagyva ki. Az MTI fotósának, Czeglédi Zsoltnak sikerült elkapnia ezeket a szokatlan pillanatokat a napokban Debrecen határában.

Lencsevégen 

Érdekes, mókás, megkapó képek a természetből (képgaléria)

A NatureVibe azzal a céllal jött létre, hogy rávegye a nagyközönséget a természet szeretetére, megóvja a természet szépségét, értékeit, bemutassa legviccesebb pillanatait és a szépsége mögött megbúvó történelmi vonatkozásokat. Íme, egy csokorra való a gyűjteményükből.

Lencsevégen 

A nap képe: a Hold színei 10 éves megfigyelés során

Az, hogy éppen milyen színű a Hold, az éjszakai légköri körülményektől függ. A NASA egy nagyszerű fotót tett közzé, amelyet egy asztrofotós 10 éven keresztül dokumentált Olaszország különböző helyeiről. Íme, csokorba szedve, egy képen belül, hogy hányfajta színét/arcát láthatjuk a Holdnak a Földről. (Teljes kép a cikkben.)

Lencsevégen 

Lélegzetelállító képek: májusi köd Zalában (képgaléria)

Még május 10-én készített lenyűgöző képeket a napfelkeltéről az MTI fotósa, Varga György a ködbe burkolózott Principális-völgyből, Zalaszentbalázs közeléből.

Lencsevégen 

Tulipánok tízezrei virágoznak az erdélyi Kalotaszentkirályon (képgaléria)

Mintegy 58 ezer piros és sárga tulipán virágzik a turisták fogadására berendezkedett településen. A 87 százalékban magyarok lakta, közel 1100 lakost számláló Kalotaszentkirály önkormányzata azt a pénzt egészítette ki saját forrásaival a tulipánok telepítésére, amelyet tavaly a Virágos Magyarország versenyen a határon túli települések kategóriájában romániai fődíjasként kapott.

Lencsevégen 

Most is csoda szép a kárpáti sáfrány virágzása a Bihar-hegységben (képgaléria)

Virágzik a kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) a romániai Pádis-fennsíkon. Ezt a minden évben ismétlődő gyönyörű látványt fényképezte le az MTI munkatársa, Rosta Tibor 2022. április 30-án.

Lencsevégen 

Üdítő tavaszi színek: virágzik a repce Zalában (képgaléria)

A tavaszi vidék jellemző szépsége a virágzó repcemező. Zala megyéből, Nagykanizsa környékéről érkeztek az MTI fotósa, Varga György szép felvételei.

Lencsevégen 

Föld napja: Fotókiállítás a visegrádi országok természeti kincseiről

Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország gazdag természeti kincseit mutatja be június 12-ig a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáin látható fotókiállítás, amelyet a Föld napja alkalmából rendeznek.

Lencsevégen 

Az a gyönyörú jégmadár (képgaléria)

Még februárban készített egy gyönyörű fotósorozatot a jégmadarakról Kovács Attila, az MTI fotósa, Tiszaalpárnál. Annyira érdekes és lenyűgöző sorozatról van szó, hogy nem is válogattunk közülük – mindet megmutatjuk.

Lencsevégen 

A nap képe: egy pulzáló északi fény titkát akarja megfejteni a NASA

Újabb érdekesség a NASA-tól: 2022. március 5-én indult útnak egy szuborbitális rakéta Alaszkából, a LAMP (Loss through Auroral Microburst Pulsations) küldetés keretében. A misszió célja a sarki fény egy gyakran figyelmen kívül hagyott fajtájának, az úgynevezett pulzáló sarki fénynek a kutatása, és annak megértése, hogy mi okozza ezeket. (A teljes, álló kép a cikkben látható.)

Lencsevégen 

Gyönyörű életképek Tiszaalpár környékéről (képgaléria)

Guvat, nádi tücsökmadár, jégmadár, örvös galamb, barátposzáta, fácán, búbos banka, vízityúk, erdei pinty, szajkó, mezei nyúl, őzbak –  a Tiszaalpár környéki élővilágról készített lenyűgöző életképeket Kovács Attila, az MTI fotósa.

Lencsevégen 

Kibővült a Varázslatos Magyarország új természetfotó-pályázata

Meghirdette 2022-es természetfotó-pályázatát a Varázslatos Magyarország, amely két új kategóriát is indított a National Geographic Magyarországgal, valamint a UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal közösen. A 13. alkalommal meghirdetett pályázat az idén is kilenc hónapon át várja a fotósokat, minden hónapban kilenc kategóriával.

Lencsevégen 

Szívderítő aszfaltrajzok (képgaléria)

David Zinn krétaművész rajzai városában, az USA-beli Ann Arbor egész területén megtalálhatók, sokak örömére. A járvány idején még aktívabb volt, mert úgy gondolta, hogy „ennek a nagyon furcsa időszaknak a kellős közepén is van lehetőség vidám ostobaságra”. Minden munkáját a természet, valamint a rajzai helyszínein talált véletlenszerű tárgyak ihlették.

Lencsevégen 

Egy gyönyörű természeti jelenség Izlandról

Egy érdekes és lenyűgöző fotó arról az izlandi helyről, ahol a zöld mezők, sárga folyó, fekete tengerpart és kék tenger találkoznak. (A teljes, álló kép a cikkben látható.)

Lencsevégen 

Tavasz, havazás, Európa (képgaléria)

Nem csak Magyarországon szembesültek Európában a tavaszi havazással, több országból is érkeztek képek a ritka időjárási jelenségről. Képgaléria.

Lencsevégen 

A magyar természetfotó nagydíj nyertese

A Varázslatos Magyarország januárban jelentette be, hogy új szakmai díjat alapít, melynek küldetése, hogy a természetfotók által megmutassa Magyarország nemzeti parkjainak természeti kincseit, ezáltal felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

Lencsevégen 

Becsapós fotó lett az év képe a National Geographicnál

Fekete lovak a sivatagban? Nem! A fekete alakok zebrák árnyékai. Nagyítson rá a képre, és látni fogja a zebrákat.