Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

Lélegzetelállító fotók Madeira ősi erdejéről

Madeira jól ismert robusztus hegyekkel, vulkánokkal és sziklás vízpartokkal tarkított drámai tájairól. A szigetcsoport egyik legegyedibb kincse azonban egy ősi erdő: a Fanal fái közé lépve mintha különleges mesevilágba csöppennénk, legyen ottjártunkkor akár reggeli köd, akár délutáni napsütés. 

Lencsevégen 

A grönlandi jéghegyek – egyedi perspektívából

Tobias Friedrich német fotós, akit gyermekkorában Jacques Cousteau kalandjai inspirálták az ismeretlen tájak felfedezésére, igazán otthon van a víz alatt. 2007 óta fényképezi kalandjait, amivel nem csupán a víz alatti fotósok körében szerzett nevet magának, de képeinek köszönhetően soha nem látott világokra bukkanhatunk.

Lencsevégen 

Képek az űrből otthonunkról, a Földről (képgaléria)

Milyen lehet az űrből figyelni és fotózni a Földet? Az amerikai Christina Hammock Koch közel egy évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson. A NASA munkatársa február elején tért vissza az űrből, de a fent töltött idő alatt folyamatosan megosztotta bolygónkról készített lenyűgöző képeit a közösségi oldalán. Íme, egy csokorravaló való belőlük!

Lencsevégen 

Titkos helyen virágzik az erdélyi hérics (képgaléria)

Az erdélyi hérics (Adonis transsylvanica) a magyar flóra egyik leginkább veszélyeztetett faja. Magyarországon csak a Körös–Maros Nemzeti Park területén, Csorvás környékén fordul elő. Titkos lelőhelye szigorúan védett.

Lencsevégen 

Méhek titkai – Csodálatos képsorozat egy mézelő méhcsalád életéről

Páratlan felvételek arról, hogyan védekeznek a méhek, hogyan melegítik és hűtik magukat, és hogyan működnek együtt a munka során.

Lencsevégen 

Vadludak a Hortobágyon (képgaléria)

Lenyűgöző képsorozatban örökítette meg nagy lilikek ezreit és nyári ludakat az MTI fotósa, Czeglédi Zsolt a Hortobágyon. A több tízezres vadlúd-populáció október és március között vendége a hortobágyi pusztáknak és halastavaknak.

Lencsevégen 

Gólyák (képgaléria)

Sokan vagyunk, akik szeretettel várják a tél végén visszatérő gólyákat. Íme, egy képgaléria róluk, a jövetelük tiszteletére.

Lencsevégen 

Egy metróállomáson készült a világ legjobb természetfotója

Nem tévedés, a világ legnívósabb természetfotó-pályázatának legjobb képe egy londoni metróalagútban készült két verekedő egérről. Legjobb, a közönség szerint.

Lencsevégen 

Festői hózápor a Dunakanyarban (videó)

Lenyűgöző felvételt készített pénteken az idokep.hu prédikálószéki webkamerája a Dunakanyart épp alkonyatkor elérő hózáporokról.

Lencsevégen 

Orvvadászok csapdájából kimentett elefántborjú (képgaléria)

Khanysiát, az öt hónapos albínó elefántot orvvadászok csapdájából szabadították ki a Kruger Nemzeti Park déli részén. A többnapos fogság miatt kiszáradt, sebesült állatot menhelyre szállították. Képgaléria.

Lencsevégen 

Varázslatos Magyarország: új fotós és természetvédelmi magazin

10 éves fennállását ünnepli a fotópályázataival az ország természetfotósainak tömegeit megmozgató Varázslatos Magyarország. Létrehozták nyomtatott magazinjukat is, hogy pályázataik csodálatos művei, valamint a természetvédelemmel kapcsolatos tudás, hírek és események az ország minden otthonába hazavihetők legyenek.

Lencsevégen 

Veszekedő madarak (képsorozat)

Érdekes képsorozatot örökített meg a napokban az MTI fotósa, Kovács Attila arról, ahogy egy szajkó (balról) és egy közép fakopáncs (jobbról) torzsalkodik a Pomáz környéki erdőben.

Lencsevégen 

A nap képe: A felkelő Hold

Gyönyörű fotó készült a kékestetői tévétorony hátterében felkelő Holdról, Apc közeléből fotózva 2020. február 9-én.

Lencsevégen 

A földkerekség legdermesztőbb városai (képek és videók)

Íme, a világ leghidegebb helyei, Szibériától Norvégián és Alaszkán át az Antarktiszig.

Lencsevégen 

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes természetfotói (képgaléria)

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat győzteseit a zsűri 2488 pályamű közül választotta ki. Íme, néhány díjnyertes természetkép.

Lencsevégen 

Meteorraj és sarki fény egy képen

Január 4-én a kanadai Edmonton városának fényei fölött haladt el a Nemzetközi Űrállomás (ISS), amelynek fedélzetéről a NASA egyik dolgozója, Christina Koch nem mindennapi felvételt készített.

Lencsevégen 

Vulkánkitörésre várva (képgaléria)

A Fülöp-szigeteken lévő Taal tűzhányóból január 13-án vörösen izzó láva tört fel, majd másnap 10-15 kilométer magasra kezdett gőzt, hamut és köveket lövellni a vulkán. Később a láva is elindult. Ember és a természet ereje – képek a tűzhányó környékéről.

Lencsevégen 

Korcsolyázók a befagyott Pécsi-tavon (képgaléria)

Orfűn, a befagyott Pécsi-tavon készültek Sóki Tamás itt látható érdekes fotói. A január 19-i képek kapcsán is érdemes megjegyezni: a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri a 10 centimétert.

Lencsevégen 

Az ausztrál tűzvészből megmentett állatok (Képgaléria)

Ausztráliából érkezett képek olyan állatokról, amelyeket sikerült kimenteni a bozóttüzekből, vagy élelemmel ellátni őket a tűz után. 

Lencsevégen 

Kezd utat verni az élet a bozóttűzben leégett ausztrál erdőkben (képgaléria)

A sárkányfenyők (Wollemia nobilis) túlélték a dinoszauruszokat, de félő volt, hogy az Ausztrália-szerte pusztító bozóttüzek végzetesek lehetnek számukra. A tűzoltók áldozatos munkájának hála, sikerült megmenti a fajt, azokban az erdőkben, ahol már nem ég a bozóttűz, kezd újra utat törni az élet. Képgaléria.