2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

Gyönyörű geometriai formát alkotó növények (képgaléria)

Gyakran észre sem vesszük, hogy egy-egy virág vagy növény milyen szép, sokszor tökéletes formát alkot. Hogy erre mennyire érdemes odafigyelni, ez a szemkápráztató képsorozat is jól bizonyítja.

Lencsevégen 

A nap képe: Madárpihenő

Sokak tetszését elnyerte a közösségi médiában ez a nagyon kedves fotó, amelynek megosztója ezt a címet adta: Pihenő madár, miután sok virágnedűt ivott. (Teljes méretben a kép a cikkben látható.)

Lencsevégen 

Gólyák szabadon engedése a madárkórházból (képgaléria)

Sérülésből felépült, könnyen leváló nemzeti színű szalaggal is megjelölt, összesen 13 gólyát engedtek szabadon a Hortobágyi Madárparkban 2021. március 15-én az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulójára emlékezve.

Lencsevégen 

Nyuszi ül a fűben – meg fut, meg birkózik, meg játszik (képgaléria)

Feléledtek a mezei nyulak a mezőkön, csapatokban járják a földeket. Ezekből a pillanatokból örökített meg jó párat a napokban az MTI fotósa, Kovács Attila, a Békés megyei Szeghalom határában.

Lencsevégen 

Újra kinyitott a Pákozd–Sukorói Arborétum és Vadaspark (képgaléria)

A Pákozd–Sukorói Arborétum és Vadaspark 2020. november 10. óta először nyitott ki március 10-én, és a járványügyi szabályok betartásával újra látogatható.

Lencsevégen 

A nap képe: Fonyód

A Balatoni értékmentés közösségi oldalán ez a csodás, március 3-án, Magas Anita által készített fotó sokak tetszését elnyerte. (Teljes méretű kép a cikkben.)

Lencsevégen 

Nézz farkasszemet egy szitakötővel (képgaléria)

A csodálatos felvételek azokat a pillanatokat mutatják be, mintha az apró rovarok egyenesen a kamerába bámulnának, s mintha rajzfilmfigurák lennének, igazi mimikával. A nem mindennapi makroképeket az olasz Alberto Ghizzi Panizza természetfotós örökítette meg.

Lencsevégen 

Tél a Balatonon (képgaléria)

Gyönyörű téli világot örökítettek meg az MTI fotósai a Balaton déli partján.

Lencsevégen 

A NASA fotói felfedték az Amazonas „aranyfolyóit”

A felvételeken felvillanó „aranyfolyók” tulajdonképpen vízzel telt bányagödrök, melyeket engedély nélküli bányászok ástak az amerikai űrhatóság közlése szerint. Az általában rejtve maradó bányák visszaverik a napsugarakat, ezért válnak láthatóvá a képeken, melyeket a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó egyik asztronauta készített decemberben.

Lencsevégen 

Gólya a hóban (képgalériával)

Néhány napja egy fehér gólya figyelhető meg a szatymazi Székalj-gyepen, amely a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet része. Sikerült őt lefényképezni havas környezetben, és igen érdekes látvány a fehér gólya a fehér tájban.

Lencsevégen 

Virágzik a téltemető virág a debreceni Nagyerdőben (képgaléria)

Lehet, hogy már nem lesz kemény télben részünk? Mindenesetre már nyílik a deres téltemető virág (Eranthis hyemalis) a debreceni Nagyerdőben.

Lencsevégen 

Koppant az állunk 2020 legjobb természetfotóitól (képgaléria)

2020 nemzetközi fotós díjainak nyertesei megmutatták a természet ijesztő erejét és hihetetlen szépségét. A player.hu összegyűjtötte az általuk legérdekesebbnek ítélteket.

Lencsevégen 

Hópelyhek csodálatos kavalkádja (képgaléria)

A Met Hír közösségi oldalán hívták fel a figyelmet Alekszej Kljatov csodálatos, hópelyhes képeire. Önök tudták, hogy a hópelyheknek végeláthatatlanul sokfajta, varázslatosan szép formája van?

Lencsevégen 

A varázslatos téli Hargita és a Bucsin-tető (képgaléria)

Mesebeli, elvarázsolt világot örökítettek meg a napokban Erdélyben, a hóval fedett Madarasi-Hargitán és a Bucsin-tetőn.

Lencsevégen 

Csodás napfelkeltével indult az év második napja (videó és képgaléria)

Az Időkép olvasói, a honlap webkamerája és az MTI fotósa is tanúi voltak annak a csodás napfelkeltének, amely január 2-án köszöntött ránk országszerte virradat után.

Lencsevégen 

Idén született állatkölykök a magyar állatkertekből (képgaléria)

A pandémia miatti bezárások megviselték a hazai állatkerteket, nehézzé vált jegybevétel nélkül a működésük, de közben sok öröm is érte őket az újonnan született kölyköknek köszönhetően. Ráadásul több születés fajmegőrző programon belül történt. Képgalériában szedtünk össze jó néhányat a kedves kis jövevényekről. 

Lencsevégen 

13 kategóriából hármat magyar természetfotós nyert az Arany Teknős pályázaton (képgaléria)

Az Arany teknős Oroszország legnagyobb nemzetközi kulturális és ökológiai eseménye, amely a vadon élő állatok szépségének megünnepléséről szól. Az idei Golden Turtle fotópályázaton 12 magyar fotós képeit válogatták be az élmezőnybe, és közülük hárman első díjat nyertek.

Lencsevégen 

A nap képe a NASA-tól: A Hubble megörökíti a galaktikus csillogást

Október 2-án ez a fotó volt a nap képe a NASA honlapján. A NASA/ESA Hubble űrtávcső lenyűgöző fotója az NGC 5643 spirálgalaxist ábrázolja a Lupus (a Farkas) csillagképben. Az NGC 5643 körülbelül 60 millió fényévnyire van a Földtől.

Lencsevégen 

Madárfotós pályázat legjobbjait díjazták Tatán (képgaléria)

Jakab Tibor Asztrál landolás című fotója nyerte az Envirotis – Madarak fényben és árnyékban – 2020 fotópályázat első díját. A díjátadó ünnepséget a vírushelyzetre tekintettel online tartották, a Tatai Vadlúd Sokadalom legtöbb rendezvényéhez hasonlóan.

Lencsevégen 

Őszi képek a természetből (képgaléria)

Virágzó ibolyák Zala megyében, köd a tájon, daruvonulás a Hortobágyon, jégbe borult táj, repcésben virágport gyűjtő méh, napfelkelte. Szép novemberi természetképek az MTI munkatársaitól.