2019. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

Félelmetesen varázslatos képek a váci Duna menti tanösvényről

Egy angol cég Facebook-oldalán izgalmas képsorozatra talált a deluxe.cafeblog.hu szerkesztője. A képek készítője, Dvornik Gábor elmesélte, hogy a fotókon a váci tanösvény látható, amely régen látott utoljára karbantartást, és az árvizek, az üledék, a kissé mocsaras, párás légkör, no meg az idő vasfoga már jócskán elvégezte dolgát a régen szebb napokat látott parti úton. 

Lencsevégen 

Így néz ki, amikor több mint száz szürke marhát hajtanak be a téli szállásra (képgaléria)

Szent Dömötör napján már megtartották a hagyományos számadást a hajdúnánási Kendereskertben egy szimbolikus, ünnepi behajtás keretében. November 11-én indult az igazi behajtás. A 120 szürke marha – akiket a tiszacsegei legelőkről hajtottak a gulyások a hajdúnánási téli szállásukra – másfél nap alatt tette meg a 70 kilométeres távot.

Lencsevégen 

Magyar fotográfus volt idén a világ legsikeresebb természetfotósa – Megnyílt Az Év Természetfotósa 2019 kiállítás

A Soltvadkerten élő Daróczi Csaba lakóhelyének 15 kilométeres körzetében készíti világhírű képeit. A november 6-án nyílt, Az Év Természetfotósa 2019 kiállításon az ő képei mellett láthatjuk az idei magyar díjnyertes természetfotó-termést is.

Lencsevégen 

Dámvadak barcogása a somogyi erdőkben (képgaléria)

Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása. Erről készített gyönyörű képsorozatot az MTI fotósa, Kovács Attila a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészete területén.

Lencsevégen 

Acclimate – Álovits Bálint fotókiállítása a TOBE Gallery-ben

Szélsőséges természeti körülmények között kutatják az emberi alkalmazkodóképesség határait Álovits Bálint fotográfiái, melyekből Acclimate címmel a budapesti TOBE Gallery rendezett kiállítást a Fotóhónap 2019 rendezvénysorozat keretében.

Lencsevégen 

Az év madárfotói Amerikából

Az idén negyedszerre megrendezett amerikai „Az Év Madárfotósa” elnevezésű megmérettetésre a világ 63 országából több mint 13 500 pályamunka érkezett. A hat kategória legjobbjai között magyar fotósok és magyarországi helyszínek is vannak.

Lencsevégen 

Az inváziós homoki prérifű Debrecenben (képekkel)

Egy új, veszélyes észak-amerikai inváziós faj, a homoki prérifű (Sporobolus cryptandrus) egyre jelentősebb hazai elterjedését vizsgálják a Magyar Tudományos Akadémia és a Debreceni Egyetem munkatársai.

Lencsevégen 

Őszi Magyarország, több tételben (képgaléria)

Ősz Lillafüreden, köd a Szentendrei-szigeten és a Kékesen, daruvonulás az Alföld felett. Az elmúlt napokban ezekről a természeti jelenségekről készítettek gyönyörű képsorozatokat az MTI fotósai.

Lencsevégen 

A kaposvári Szabadságfa lett az Ökotárs szavazásán az Év Fája (képgaléria)

Míg tavasszal az Országos Erdészeti Egyesület versenyében a sajmeggy lett az Év Fája, az Ökotárs Alapítvány nemrégiben lezárult szavazásán a kaposvári Szabadságfa érdemelte ki az elsőséget. A Berzsenyi Dániel iskola udvarán álló 90 éves kocsányos tölgy 4431 szavazattal nyerte el címet.

Lencsevégen 

Itt vannak 2019 legjobb természetfotói

Egy mormotára támadó tibeti rókát megörökítő fotós nyerte meg a Wildlife Photographer of the Year fődíját. A mormota nem érte meg a sikert...

Lencsevégen 

Éltető erőforrás a víz – Öt vidéki városban startol a Nemzeti Fotótár kiállítás (videóval)

A Nemzeti fotótár egyedülálló gyűjteményében mintegy 13 millió negatív van, az első fotó az 1890-es évek elején született. A kor és a helyszínek változóak, de egy valami állandó: a víz mint életszükséglet, erő és örömforrás. Október 31-ig Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen tekinthető meg a fotótár tematikus, vízzel kapcsolatos kiállítása.

Lencsevégen 

Északnyugat felé sodródik a leszakadt gigászi jégtömb (képgaléria)

Kilencven fokkal elfordult és északnyugati irányba sodródik az antarktiszi Amery parti jégmezőről nemrég levált gigászi jégtömb, amelyről az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-2 műholdja készített űrfotót a múlt héten. Képsorozat a jéghegy mozgásáról.

Lencsevégen 

Vízeum: új állandó tárlat az esztergomi Duna Múzeumban (képgaléria)

Az esztergomi Duna Múzeum újonnan nyílt Vízeum című állandó kiállítása a legfrissebb kutatási eredmények alapján, közérthetően mutatja be a víz és a vízgazdálkodás világát. Íme, egy kedvcsináló képgaléria a tárlatról.

Lencsevégen 

Egy fa felhívása

„Vendég vagy a természetben. Viselkedj!” Az egyik közösségi oldalon terjedő fénykép teljes méretben a cikkben látható.

Lencsevégen 

Változó klíma, változó világ (képgaléria)

A Ciwem „Az év környezetvédelmi fotósa” pályázatának 2019-es díjnyertes képei fájón szembesítenek a klímaváltozás és környezetrombolás következményeivel.

Lencsevégen 

Jégbarlang az olvadó gleccser alatt a svájci Alpokban (képgaléria)

A Berni-Alpokban lévő, 4000 méter tengerszint feletti magasságban eredő 23 kilométeres  Aletsch-gleccser Európa leghosszabb és legnagyobb tömegű gleccsere, amely az űrből is látható. Jéggel egész évben fedett területe most 28,6 négyzetkilométer, de fogyatkozóban van. Képek a gleccser alatt lévő csodás jégbarlangról.

Lencsevégen 

Pirosvállú csiröge hajnali énekének kottája (videóval)

Kathrin Swoboda természetfotós azokat a pillanatokat csípte el, amikor a téli hidegben énekel egy pirosvállú csiröge, vagy ha úgy jobban tetszik, a vörösszárnyú gulyamadár.

Lencsevégen 

A 2019-es nemzetközi asztrofotó-pályázat kategóriagyőztes képei (képgaléria)

Nemrégiben bemutattuk, hogy mely magyar asztrofotósok szerepeltek sikerrel a Greenwichi Royal Museum 2019-es Az év csillagászati fotósa pályázaton. Most íme, a nemzetközi mezőny különböző kategóriájú, díjnyertes képei.

Lencsevégen 

Csodás holdfogyatkozással egy magyar fotós lett az év asztrofotósa (képgaléria)

Újabb szép eredményt könyvelhet el a nagy múltú hazai asztrofotós közösség: két (vagy ha úgy vesszük, három) díjat is nyert az Év asztrofotósa 2019 versenyen Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke, akinek a Föld árnyékába lépő, elvörösödő teliholdja mellett infravörösben megmutatott Szaturnuszát is díjazták. Rajta kívül több magyar asztrofotós képét is kiemelték.

Lencsevégen 

Kaszás Gergő fotói 2.: Válogatott szépségek a természetből

Kaszás Gergő csodás éjszakai fotóiból korábban már bemutattunk egy csokorra valót. Most a képeiből itt van egy újabb összeállítás annak bizonyságaként, miért érdemes figyelemmel követni a természetfotós újabb és újabb lenyűgöző alkotásait.