2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

A nap fotója: Balatoni hajnal

Varga György, az MTI fotósa csodálatos képeken örökítette meg a napfelkeltét július 21-én Balatonmáriafürdőn. Fotóin horgászok, vadkacsák, állványra rakott vízibiciklik láthatók, háttérben az ezer színben pompázó Balatonnal.

Lencsevégen 

Szellemhálók (képgaléria)

Létezik egy új fogalom az óceánok környékén, az „ocean ghosts”, vagyis a „szellemhálók”. Azokat az elveszett és elhagyott halászfelszereléseket nevezik így az óceánok élővilágára ügyelő természetvédők, amelyek évente több ezer tengeri állatot ölnek meg. Képgaléria arról, mit is okoznak ezek a „szellemek”.

Lencsevégen 

A Stromboli vulkán kitörése képekben

Képriport a szicíliai Stromboli tűzhányó július 3-i kitöréséről és az utána következő napról. A kitörés következtében egy ember életét vesztette, egy megsérült, a turistákat kiköltöztették a szigetről.

Lencsevégen 

Napfogyatkozás közben készített képeket a Földről a Hold körül keringő kínai műhold (képgaléria)

A szerdai napfogyatkozás közben készített képet a Földről a Hold körül keringő kínai Lungcsiang-2 nevű mikroműhold. Cikkünkben további, korábban készült szép és érdekes képek is láthatók a Hold felől a Földről.

Lencsevégen 

Teljes napfogyatkozás Chilében

Teljes napfogyatkozás a chilei La Higuerából nézve 2019. július 2-án. A látványos jelenség mintegy 150 kilométer széles sávja Chilét a csendes-óceáni partvidékén fekvő La Serena városnál érte el, és az argentin fővárosnál, Buenos Airesnél hagyta el a dél-amerikai földrészt.

Lencsevégen 

Diákok idegenelik a búzát a vetőmagültetvényeken (képgaléria)

A jövő évi gabonatermés megalapozására, a vetőmag genetikai tisztaságának megőrzésére diákok idegenelik (távolítják el a fajtaidegen egyedeket) az Agrárgazdaság Kft. búzavetőmag-ültetvényeit Kismacs határában. A társaság 70 diáknak ad nyári munkalehetőséget a 400 hektáros területen, ahol elsősorban hazai, martonvásári és szegedi nemesítésű búzavetőmagot állít elő.

Lencsevégen 

Gombafelhővel tört ki a Raikoke-vulkán

A több mint száz éve szunnyadó vulkán helyi idő szerint június 21-én hajnali 4-kor tört ki, és 13-17 kilométerre lövellte a sűrű vulkanikus hamuból álló füstfelhőjét. A NASA által készített gyönyörű, teljes fotó a cikkben látható.

Lencsevégen 

Turisták is felkeresik a virágzó pilisborosjenői levendulamezőt (képgaléria)

Távol-keleti turisták és hazai látogatók egyaránt felkeresik ezekben a hetekben a Pilisborosjenő  határában lévő Kevély-hegyi levendulamező elnevezésű kertet. Nézelődnek, fényképeznek, élvezik a virágzó gyógynövénysorok látványát, illatát, s a „Szedd magad a levendulát!” akció keretében gyűjtik a virágot.

Lencsevégen 

Őshonos természeti népek fekete-fehérben (képgalériával)

Sebastião Salgado világhírű brazil fotóművész kapja idén a német nyelvterület legrangosabb civil kitüntetését, a németországi könyvkereskedők békedíját. Salgado a fekete-fehér felvételeiből szerkesztett albumaival és kiállításaival a háborúk vagy a klímakatasztrófa miatt hontalanná váló és a hagyományosan a természeti környezetükben „legyökerezve” élő embereket, népeket is a középpontba állítja.

Lencsevégen 

Egy drámai fotó a klímaváltozásról

Grönlandon térdig vízben gázoló szánhúzó kutyákról készült felvétel hívja fel a figyelmet a szokatlan melegre. A Steffen M. Olsen dán klímakutató által készített fotó bejárta a világot.

Lencsevégen 

Iker remény

Iker remény a címe Diana Rebman 2013-ban készített képének, amelyen egy gorillaanya látható hat hónapos ikreivel. A fotós azután örökítette meg ezt a pillanatot, hogy a gorillacsapat vezetője rátámadt az anyára.

Lencsevégen 

Kettős szivárvány a Balatonon

Az idokep.hu egyik olvasója, ifj. Németh Lajos küldött egy csodás fotót a Balatonról.

Lencsevégen 

Otthonosan a természet kulisszái között

Máté Bence a legeredményesebb magyar természetfotós, aki 2010-ben elnyerte az Év Természetfotósa címet. Detektívüveges fotótechnikájával is nemzetközi hírnévre tett szert, leseit világszerte használják természetfotósok.

Lencsevégen 

Ilyen fotót csak egyszer lő az ember életében

Egy tavacska fölött sikló fehérfejű rétisasról lőtt lélegzetelállító képet Steve Biro fotós. Biro eddig több száz fotót készített már a madárról, ám a mostani felvétel egyetlen korábbi alkotásához sem fogható.

Lencsevégen 

Képek a nagyvilágból (képgaléria)

A Varázslatos Magyarország honlapjára folyamatosan kerülnek fel csodásabbnál csodásabb természetképek kis hazánkból és a nagyvilágból. Most az utóbbiak közül ajánlunk néhányat.

Lencsevégen 

Virágzó földek (képgaléria)

Virágzó vörös herét, sárga repcét és kék facéliát fotózott Nemesvámos közelében az MTI munkatársa, Varga György.

Lencsevégen 

Kárpátalja, Ökörmezői járás (képgaléria)

Hegyek, köd, kihalt falvak, csoda szép tájak. Kárpátalján, az Ökörmezői járásban járt, és hozott magával néhány megkapó fotót a Borzsovai-havasokról és a Szinevéri-hágóról az MTI munkatársa, Nemes János.

Lencsevégen 

Emberi építkezés a természet tiszteletével

Íme, néhány fotó arról, milyen az, amikor az ember építkezés közben a fákra is tekintettel van.

Lencsevégen 

Füstköd és naplemente Mexikóban (képgaléria)

Környezetvédelmi szükségállapotot rendeltek el a mexikóvárosi hatóságok múlt héten a napok óta tartó bozóttüzek, a meleg időjárás és a szélcsend nyomán felszabadult szálló por miatt. Íme, három kép a füstködös mexikóvárosi naplementéről.

Lencsevégen 

Amikor a természet visszaveszi a helyét 2. (képgaléria)

Az osztrák Stephan Baumann sok országot bejárt Európában, kifejezetten azzal a céllal, hogy megörökítse: hogyan vesz vissza a természet ember alkotta, mára elhagyatottá vált létesítményeket.