2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

Virágzik a repce és az őszi kikerics (képgaléria)

Gyönyörű látványt nyújt a Mecsekben, Kisújbánya közelében virágzó őszi kikerics, akárcsak a Mindszentkálla környékén, a Káptalantóti és Köveskál közötti út mellett virágzó repce. Az MTI fotósainak pár napja készült képei.

Lencsevégen 

National Geographic: A nap képei (képgaléria)

A természetképek kedvelőinek érdemes figyelni a National Geographic magyarországi oldalát is, ahová mindennap felkerül egy, az olvasók által beküldött, válogatott, gyönyörű természetkép. Íme néhány az utóbbi idők terméséből.

Lencsevégen 

A természetfotózás a világ egyik legklasszabb munkája (képgaléria)

Szeretjük a látványos, gyönyörű természetképeket, és minden tiszteletet megérdemelnek azok a fotósok, akik napokat képesek várakozni hóban-fagyban, forróságban, különleges helyzetekben, akár egyetlen képért is. Íme, egy képgaléria arról, hogyan végzik a munkájukat, s hogy közben milyen érdekes, helyenként nehéz vagy éppen mókás helyzetbe kerülhetnek.

Lencsevégen 

Országos madárfotó-pályázat a tatai Vadlúd Sokadalom alkalmából

Madarak fényben és árnyékban címmel pályázatot hirdetett profi és amatőr fotósok számára a 20. Tatai Vadlúd Sokadalom keretében az Envirotis Holding Zrt. a szervezőkkel közösen.

Lencsevégen 

Róka a városban (képgaléria)

A rókák egyre gyakrabban tűnnek fel lakott területeken, a városokban is. Ez a képsorozat a napokban készült egy rókáról Zalakaroson, a Termál út mellett.

Lencsevégen 

30 600 méterről, a sztratoszférából készítettek káprázatos fotókat a Balatonról

A Bakonyi Csillagászati Egyesület augusztus 20-án küldte fel a világűrbe Várpalotáról az Űrbatyu II. nevű ballont, ami 360 fokos kamerájával készített fotókat a Balatonról. Tavaly az Űrbatyu I. csaknem 27 kilométer magasra jutott, idén még közelebb került a világűrhöz az egyesület ballonja.

Lencsevégen 

Alpesi juhászat Svájcban (képgaléria)

A fotók a napokban készültek a 2562 méter tengerszint feletti magasságú Falknis-hegy csúcsa alatt, a svájci Graubünden kantonban fekvő Fläsch falu közelében. Az úgynevezett juhátkelés alatt mintegy 1300 birkát terelnek át meredek, keskeny hegyi ösvényeken egyik alpesi legelőről a másikra.

Lencsevégen 

Csodás napfelkelte Nógrádban

Sokszor egy váratlan pillanat szüli a jó fotót, van azonban, hogy a fotósnak rá kell készülnie, meg kell terveznie, lesben kell állnia, hogy megörökíthessen valami páratlant. Komka Péter, az MTI fotósa ezúttal a nógrádi napfelkeltét vadászta le, nem is akárhogy!

Lencsevégen 

Kedvesek, viccesek és megunhatatlanok - Üregi nyulak, zseniális fotókon

Daróczi Csaba természetfotós legnépszerűbb és sosem publikált üregi nyulas képei a Turista Magazinon. (Fotó: Daróczi Csaba)

turistamagazin.hu
Lencsevégen 

Elő a fényképezőgéppel! – Madaras fotópályázat

A Madarak fényben és árnyékban 2020 címmel meghirdetett pályázat eredményhirdetése november 28-án, a Tatai Vadlúd Sokadalom napján lesz. Képeket egy két hónapos pályázati időszak alatt lehet beküldeni: 2020. július 20. és 2020. szeptember 20. között.

Lencsevégen 

A nap képe: Esti pihenőt tart a rablólégy

A magyarországi National Geographic egyik olvasója, Gyebnár Annamária által beküldött képen egy rablólégy látható. Általában repülő rovarokra vadászik, szemeit sok tüske védi az áldozatok kapálózásától.

ng.hu
Lencsevégen 

A Dunakanyar lovasai (képgaléria)

Szentendrén és környékén egyre több a lókedvelő, egyre többen foglalkoznak lótartással. Van, aki csupán hobbiból, más hagyományőrzés miatt, és van, aki lovagoltatás céljából. A lovak a szabadban, füves legelőkön töltik napjaikat, télen, zordabb idő esetén féltető alá tudnak behúzódni. A félrideg tartásban a heréltek, a kancák és csikóik természetes hierarchia szerint élnek, ellentétben a boxos tartásmóddal, ahol ez nem tud kialakulni.

Lencsevégen 

Üstökös a hajnali égbolton (képgaléria)

Látványos fotók készültek vasárnap hajnalban a nemrég felfedezett, C/2020 F3 (NEOWISE) névre keresztelt üstökösről. A szabad szemmel is látható égitest július 3-án érte el napközelpontját, és július 23-án lesz legközelebb a Földhöz. Az MTI fotósa Cered közelében kapta lencsevégre a nem mindennapi jelenséget.

Lencsevégen 

Lenyűgöző fotók a BigPicture nemzetközi természetfotós verseny győzteseitől

A Kaliforniai Tudományos Akadémia (Calacademy) 2014-ben hirdette meg először nemzetközi természetfotós versenyét BigPicture: Natural World Photography Competition néven. Azóta a műfaj legjelesebbjei jelentkeznek évről évre az idén 12 ezer dolláros összdíjazású versenyre. A BigPicture neves profikból álló zsűrije az ötezer dolláros nagydíj mellett további hét kategóriában hirdet győzteseket.

qubit.hu
Lencsevégen 

Varázslatos képek a Varázslatos Magyarország természetfotó-kiállításról (képgalériával)

A Varázslatos Magyarország a 2019-es versenyévad legsikeresebb természetfotósainak 130 lélegzetelállítóan szép fotóján mutatja be nemzeti parkjaink különleges világát. Varázslatos tájképek, állatok mindennapi életének békés és feszültségtől izzó képei, művészi ábrázolások egy szabad szemmel láthatatlan világról. 

Lencsevégen 

Felhőbomba a naplementében (képgaléria)

Az idokep.hu olvasói rendre csodás természetképekkel jelennek meg a honlapon. Ezúttal Csepregi Csenge örökített meg elképesztő fotókon egy olyan felhőbombát, amely egy magányos zápor részeként jelent meg Dombóvár közelében, nem sokkal naplemente előtt.

Lencsevégen 

A nap képe: Villámlesen a Balatonon

Milyen lehet Balatonboglár felől szemlélni békés horgászás közepette, ahogy a túlsó parton hatalmas vihar tombol, óriási villámlásokkal? Hát, ilyen. Svastits Krisztián örökítette meg az itt látható ritka szép felvételt villámfotózás közben.

Lencsevégen 

Milyennek látszik a Marsról a Föld és a Vénusz?

2020. június 5-én a Mars kora esti égboltjára emelte árbóckamerája szemét a Marson 8 éve szolgálatot teljesítő Curiosity rover, és két fénylő pontot örökített meg: egyik a Vénusz, másik a Föld volt.

Lencsevégen 

Halojelenség a Nap körül Zánkán (képgaléria)

A gyűrű alakú fényjelenséget a 8-12 kilométer magasban elhelyezkedő fátyol- és pehelyfelhőkben lévő jégkristályokon megtört és visszaverődött fénysugarak okozzák. A képeket az MTI fotósa, Varga György készítette június 12-én Zánkán. 

Lencsevégen 

Erősnek ígérkezik az idei bolondos állatfotó-verseny (képgalériával)

Hatodik éve rendezik meg a vicces természetfotók versenyét, a Comedy Wildlife Photo Awardsot. A versenyt két profi fényképész indította el, akik szerették volna megmutatni a természet kevésbé drámai oldalát, a fotók jogdíjának egy részét pedig környezetvédelmi célokra fordítják. A 2020-as versenyre június végéig lehet nevezni. Íme, néhány az eddig befutott képekből.