2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Lencsevégen 

Íme a bizonyíték, hogy a természet néha egészen csodás dolgokra képes

Jany Ylinampa hobbija a természetfotózás, és mivel az ezer tó országában éldegél, kézenfekvő, hogy a különleges naplementék és a sarki fény mellett a finn paradicsom vízi s szigetvilágát is megörökíti olykor-olykor.

Lencsevégen 

Köd a felvidéki Ajnácskőnél

Az MTI fotósa, Komka Péter gyönyörű fotósorozata a felvidéki Ajnácskő felett, a Tilics csúcsáról készült április 11-én, ahol a tavaszi virágok sorában már a fürtös gyöngyike is kinyílt.

Lencsevégen 

Hawaiin meglőtték az év egyik legpazarabb természetfotóját

Készült egy fotó a kaneohei Ho’omaluhia Botanical Gardenben, amely felrobbantotta a Redditet. Nagyjából fél nap alatt több mint 80 ezer megosztás született, és ha meglátod, hogyan fest a túlvilági nyugalmat árasztó hawaii paradicsom, egyből megérted. Állj meg egy percre, dőlj hátra, tégy félre s engedj el mindent, és csak nézd.

Lencsevégen 

Túzokkakasok dürgése a Körös–Maros Nemzeti Parkban

A kissé megkésett tavasz miatt a túzokkakasok násztánca, azaz „dürgése” is később kezdődött el. A kakasok már télen megváltoztatják külsejüket, és bajusztollakat növesztenek. A kakasok egymás elleni harcában csak a legjobb fizikai állapotban lévőknek, a legrátermettebbeknek van esélyük. Az MTI fotósa, Kovács Attila a Körös–Maros Nemzeti Park területén, Dévaványa határában készített érdekes fotósorozatot a dürgésről.

Lencsevégen 

Hogyan látják a NatGeo fotósai a természetes ökoszisztémát?

Sokféle témában, sok varázslatos természetfotóra lehet rálelni a National Geographic honlapján. Ennek a fotósorozatnak például az a témája, hogy hogyan látja egy természetfotós a tiszta, egészséges ökoszisztémát a kamerán keresztül – magyarán azt az érintetlen élővilágot, ahol békében, a maguk természetességében élnek az állatok. Paul Nicklen képei a dél-amerikai Falkland-szigeteknél készültek pingvinekről, albatroszokról, fókákról, delfinekről, tengeri életről.

Lencsevégen 

Gólyaetetés Ukrajnában és Lengyelországban

Lengyelország és Ukrajna egyes helyein a lakosság eteti az Afrikából a hidegbe és hóba visszaérkezett fehér gólyákat. Íme egy szép fotósorozat arról, hogyan gondoskodnak az emberek a gólyákról mindaddig, amíg a madarak maguk táplálékhoz nem jutnak.

Lencsevégen 

Gyönyörű légi felvételek a Sió-csatornáról

A Balaton magas vízállása miatt a Sió-csatornán keresztül folyamatosan engedik a vizet a tóból. Az MTI fotós munkatársának, Jánossy Gergelynek március 26-án készített gyönyörű légi fotóin keresztül követhetjük a Sió-csatorna útját a zsiliptől kiindulva, az egy-egy helyen jól kivehetően belvízzel teli földek mentén.

Lencsevégen 

Életképek a manilai élővízcsatorna és a Yamuna folyó partján

A folyók védelmében, a természetes vízgyűjtő területek egészségét károsító duzzasztógátak építése ellen 1997. március 14-én léptek fel először húsz érintett ország képviselői a gátak által veszélyeztetett emberek első nemzetközi találkozóján a brazíliai Curitibában. Azóta évente tartanak akciónapot a folyókért a Föld több pontján. E pár döbbenetes kép szolgál magyarázatul arra, hogy miért is van szükség a figyelemfelkeltő akcióra.

Lencsevégen 

Chris Jordan – a fogyasztás arcai

Chris Jordan fényképész „Kibírhatatlan szépség: Az Amerikai Túlfogyasztás arcai” című sorozata különleges nézőpontból mutat rá a modern fogyasztói kultúra hordalékára – mobiltelefonok áradata, rommá tört autók és áramkörök sokkoló tömege.

Lencsevégen 

Jégalakzatok a Tarjánka-szurdokban

Bár márciust írunk, de még a hideg és a hó uralja időjárásunkat. A tél szebbik, természetben látható arcát örökítette meg a Tarjánka-szurdok jégalakzatairól az MTI fotósa, Komka Péter március elején. A Domoszló közelében lévő Tarjánka-patak az andezit kőzetben 700 méter hosszan kanyargó, helyenként 15-20 méter magas és 3-4 méter széles szurdokot alakított ki. A terület fokozottan védett, látogatása csak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett szakvezetéssel lehetséges.

Lencsevégen 

Megérkezett Sára, így már nem magányos többé Tóbiás, a rekorder gólya

Nem maradt sokáig magányos Tóbiás, a gemenci fekete gólya, akit legnagyobb meglepetésére március eleji télvíz fogadott, amikor több ezer kilométerrel a háta mögött megérkezett gemenci fészkére a telelésből. A Magyar gólya webkamerák Facebook-oldal tájékoztatása szerint március 12-én, hétfő délelőtt 9 óra 6 perckor Tóbiás párja, Sára is hazatért a keselyűsi fészekbe a gemenci erdőben.

Lencsevégen 

Olvad a Balaton

Sok helyütt még úgy látni, hogy a jég uralja a Balatont, de az MTI fotósai a már olvadó jégtáblákat, az ébredező tavat örökítették meg gyönyörű fotókon március 11-én.

Lencsevégen 

A Turista Magazin fotópályázata mindenkinek szól

Január végén jelentettünk meg egy összeállítást a turistamagazin.hu fotópályázatának díjnyertes téli képeiből. Azóta a honlapon már az is megjelent, hogy melyik hónapban milyen témában jelentkezhet bárki a saját természetképeivel a „Hónap Fotója” pályázaton.

Lencsevégen 

Varázslatos Magyarország

Lélegzetelállító pályázati képek a legnépszerűbb magyar nemzeti parkokból – ezekre lehet rátalálni a Varázslatos Magyarország honlapján. A legjobb természetfotók március 8. és április 20. között a Természettudományi Múzeumban kiállításra is kerülnek. A kiállítás anyaga azt is bizonyítja, hogy a hazai természetfotósok világszínvonalon képesek bemutatni páratlan ritkaságokban bővelkedő élővilágunk rejtett kincseit.

Lencsevégen 

Behavazott fészkét látva nagyon meglepődött Tóbiás, a fekete gólya

A Magyar gólya webkamerák Facebook oldal szerint Tóbiás, a fekete gólya péntek délután megérkezett a fészkébe, Keselyűsre, Gemencre, de nem egészen az fogadta, amire számított. „Sötétedéskor azt lehetett látni, hogy ácsorog a nagy hóban a fészek megmaradt részén” - írják.

Lencsevégen 

Téli madárvilág fotókon

A hóborította, havas tájban színpompás madarak törik meg a nagy fehérséget. Íme egy szép fotósorozat Pomáz környékéről, ahol az MTI fotósa, Kovács Attila vett lencsevégre a havas tájban tengeliceket (vagy stigliceket), széncinegéket, zöldikéket, verebeket, kék cinegéket, meggyvágókat, szajkókat, szarkákat és egerészölyveket.

Lencsevégen 

Ennyire jól áll a tél a Balatonnak

A szokatlanul későn érkező telet gyorsan megfogták a Balaton fotósai. A welovebalaton.hu honlap munkatársai kiválasztottak húsz képet, amelyek megmutatják, miért annyira különleges az a híres balatoni tél.

welovebalaton.hu
Lencsevégen 

Kézből is esznek az írországi dámszarvasok

A civilben a vendéglátásban dolgozó Rádl László kikapcsolódásként készíti csodás képeit egy korábbi királyi vadászpark szarvasairól Írországban.

Lencsevégen 

A European Treasures of Nature 2017-es díjnyertes képei

A NaturVision filmfesztivál és a Gelsenwasser AG által meghirdetett, „Európa természeti kincsei” fotópályázatra számtalan kép érkezett. Íme a 2017-es év díjnyertes fotói többek között a „fizetésnapos” hangyáról, területüket védő hattyúkról, víz alatti világról, „Dávid és Góliát”-ról vagy éppen a Tejútrendszerről.

euronatur.org
Lencsevégen 

Az év víz alatti fotói 2018

Idén is lenyűgöző fényképek lettek az Underwater Photographer of the Year 2018 győztes fotói. A zsűri szerint a mostani pályázatra beküldött anyagok túltettek a tavalyin, amelyek többek között a Nagylátószögű, a Macro, a Roncsok, a Viselkedés, a Portré, a Fekete és fehér, a Kompakt kategóriákban mérettettek meg.