2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

Fotókon a sok pelyhes flamingóbébi a budapesti állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert rózsásflamingó-kolóniája Európa egyik legjobban szaporodó flamingócsapata. Évről évre 15-20 fióka kel ki és nő fel a kolóniában, amely jelenleg több mint 150 rózsás flamingóból áll. Ezek a madarak kecses alkatukkal az állatkert talán leginkább lenyűgöző szépségei.

Lencsevégen 

Virágzó napraforgó, virágport gyűjtő méhecske (képgaléria)

Sokak kedvenc nyári növényéről, a napraforgóról készített képsorozatot az MTI fotósa Csikóstőttős határában. Olyan, ritkán látható fotó is része a sorozatnak, mely megmutatja, hogyan lepi el a virágpor a szorgos méhecskét.

Lencsevégen 

Virágzó mezők (képgaléria)

Szemet gyönyörködtető, szívet melengető virágzó mezőket nézegethetünk az MTI fotósainak képeiből készült összeállításban. 

Lencsevégen 

Szép magyar természetfotós eredmények

Idén indult először a WildArt Photographer of the Year (WAPOTY) természetfotós-pályázat. Áprilisban a „Kapcsolat” témában is szép sikereket értek el magyar fotósaink. Daróczi Csaba képe a második, az ifjúsági kategória első helyezettje pedig Koncz-Bisztricz Tamás lett. (Teljes méretű képek a cikkben.)

Lencsevégen 

Csodás képek egy ártalmatlannak látszó, de könyörtelen vadász rovarról

Örömhír 2021-re: újra nagyobb számban bukkantak fel Magyarországon a fokozottan védett keleti rablópillék (Libelloides macaronius), miután 2020-ban alig lehetett látni őket. A nemcsak mutatós, de kifejezetten érdekes életmódot folytató rovar 1982 óta védett, 2012 óta pedig fokozottan védett, eszmei értéke százezer forint. (Fotó: Horváth Edit)

qubit.hu
Lencsevégen 

Lenyűgöző felvétel arról, hogyan olvadt össze nemrégiben két galaxis

A Hubble űrtávcső igen ritka pillanatot csípett el az univerzum életéből. A NASA és az Európai Űrügynökség által közzétett felvételen jól látható, ahogy két galaxis egyesült nemrégiben. Teljes kép a cikken belül.

Lencsevégen 

Ritka, lecsapó villám Ruzsán

Ez a rendkívüli kép egy olvasótól érkezett az idokep.hu-ra. A fotó alatt egy hozzászóló megjegyezte: az úgynevezett „egyenes villámok” kimondottan ritkák, leginkább Észak-Amerikában fordulnak elő, hazánkban igazi ritkaságnak számítanak.

Lencsevégen 

A kánikulában jégkrém is jár a majmoknak (képgaléria)

A Gyöngyösi Állatkertben élő gyűrűsfarkú makik és rézuszmajmok jégkrémet is kapnak a nagy hőségben. Előbbiek eredetileg Madagaszkár déli, délnyugati és délkeleti területein élnek, míg a rézuszmajmok Nyugat-Indiától Kína északi határáig találhatók meg nagyobb populációban.

Lencsevégen 

Megsebzett tájak elfeledett vonásai

Az elmúlt évszázad alatt a gazdaság nyersanyagigénye hazánkban is számtalan bánya és gyár megnyitását, erdők, hegyek és lápok átalakítását tette szükségessé. Ezek a döntések sokszor oly régen születtek meg, hogy számunkra már a nyomukban maradt tájsebek látványa a természetes, sőt, olykor a napfényre hozott kő titkaiban találjuk meg a szépet.

Lencsevégen 

Képek a napfogyatkozásról (képgaléria és videó)

A június 10-i gyűrűs napfogyatkozás részben látható volt Európából és az Egyesült Államokból, a maga teljességében pedig Kanada északi részéről, Grönlandról, majd Szibériából és a Távol-Keletről látszott.

Lencsevégen 

Varázslatos Magyarország – Hazánk legszebb természetfotói egy kiállításon

A Varázslatos Magyarország megnyitotta 11. fotókiállításának kapuit a Városliget szívében, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, 144 lélegzetelállítóan szép fotóval, amelyek nemzeti parkjaink különleges világát mutatják be.

Lencsevégen 

Máté Bence új kiállítása a természet iránti tiszteletre tanít

A természet megtaníthatná az embereket egyszerűen, szépen, értékesen, boldogan és harmonikusan élni. Ez a központi mondanivalója Máté Bence világhírű természetfotósunk új kiállításának. Képeivel mutatja be az élővilág rendkívüli bölcsességét, és figyelmeztet is: ha továbbra sem törekszünk az együttműködésre, annak beláthatatlan következményei lesznek az emberiség számára.

Lencsevégen 

A Fuji és a felhők (képgaléria)

„Ki hitte volna, hogy Japánban a felhőfotózásnak is külön hagyománya van, és művészetnek tekinthető? Masanao Abe az 1930-as években fotózta a Fujit különböző látási viszonyok között, de főleg a felhőkre koncentrálva...” – olvasható a Japán művészet nevű csoport közösségi oldalán.

Lencsevégen 

Így látszik a Tejút éjszaka Salgótarján közelében

A fényszennyezés ellenére vannak még tájak Magyarországon, ahol teljesebben látni éjszaka a csillagos eget. Salgótarján közelében a Tejútrendszert is, mint ahogy ezen a május 9-i felvételen is látható.

Lencsevégen 

Pitypang a napfelkeltében (képgaléria)

Próbálták már lefotózni a pitypangot (azaz gyermekláncfüvet) napfelkeltével a háttérben? Az MTI fotósa, Czeglédi Zsolt megtette – az eredmény igazán szép.

Lencsevégen 

Újabb érdekességgel bővült a Nyíregyházi Állatpark (képgalériával)

Május 1-jén a Nyíregyházi Állatpark is kinyithatott végre, most pedig átadták az újonnan épített India-házat, amelyben többek között Európa legkorszerűbb, indiai rinocéroszok számára kialakított tartóhelyét alakították ki. Az India-ház a szubkontinens állat- és növényvilágát mutatja be, van benne mangrove mocsár és cápamedence is.