2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Lencsevégen 

A természetfotós, akinek a tenyeréből esznek az állatok

Steve Gray 3 éve kezdett vadon élő kisállatok –   madarak, rágcsálók – fotózásával foglalkozni. A 39 éves, labortechnikusként dolgozó férfi ekkor vette észre, milyen könnyen képes kapcsolatot teremteni a madarakkal: miközben kutyáját sétáltatta a közeli erdőben, madáreledellel barátkozott velük.

Lencsevégen 

„A nap képei” a The Telegraph-ból

A brit The Telegraph honlapján is nap mint nap új képek kerülnek fel „A nap képe” rovatba. Íme, egy csokorra való válogatás az elmúlt hetek legjobb természetfotóiból.

Lencsevégen 

Viharvadászok: A múlt hét legszebb képei

A viharvonal.com honlap munkatársai nemcsak maguk fotóznak csodásabbnál csodásabb viharfelhőket, hétről-hétre közzé teszik a közösségi oldalukra érkezett fotók 10 legjobbikát is. Érdemes ellátogatni a honlapra, mert igen izgalmas és szép munkákkal találkozhatnak ott az érdeklődők. Íme, a múlt hét legszebb képei!

Lencsevégen 

A nap képe: Becsavarodva

Steven Dover természetfotós kapta lencsevégre Dél-Afrikában azt a mókás pillanatot, amikor három fiatal zsiráf nyaka a játék hevében annyira összegabalyodott, hogy csak hosszas helyezkedés és fejdöntögetés közepette sikerült kiszabadulniuk a csavarodott testhelyzetből. 

Lencsevégen 

A természet magyar fotósai - 3/3. rész

A természet magyar fotósai című dokumentumfilm-sorozat utolsó hat részében Mészáros László, Kudich Zsolt és Zsirmon Réka, Dombóvári Tibor, Forrásy Csaba, Násfay Béla, valamint Potyó Imre mesél 5-5 percben a munkájáról, a kezdésről, és arról, hogy miért érdemes vállalni a természetfotózással járó nehézségeket.

Lencsevégen 

A Csörgő-völgy erdőrezervátum

Varázslatos fotóriportot készített az MTI fotósa, Komka Péter május 8-án a Csörgő-völgy erdőrezervátumról, Mátraszentimre közelében. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén lévő védett erdőterületen minden emberi tevékenységet végérvényesen beszüntettek annak érdekében, hogy az erdő természetes folyamatai zavartalanul és hosszú távon érvényre juthassanak, és megismerhetővé, tanulmányozhatóvá váljanak.

Lencsevégen 

Ez a legjobb magyar fotó a Sony World Photography Awards szerint

Az idén 11. alkalommal megrendezett fotópályázatra 320 000 alkotás érkezett, a magyar nemzeti díjat Radisics Milán nyerte a Városligeti Műjégpálya korcsolyázóiról készült képével. Tovább szemezgetve még több zseniális képre – többségében természetfotóra – lehet rálelni a beérkezett pályaművek között.

player.hu
Lencsevégen 

Amikor gyilkos szmog lepte el Londont

A köd és eső országának fővárosa felett 1952. december 4-én, csütörtökön egy hideg anticiklon ült meg, és a szélcsend miatt napokig ott is maradt. A várost másnapra sűrű, kéményfüsttel és kipufogógázokkal kevert, százszázalékos páratartalmú köd takarta be, amely sárgás-feketés színűre változott a koromrészecskék miatt. Az angolok borsólevesnek nevezték el a különös színű levegőt, amely – mint később kiderült – sokak számára halált hozott. Íme közel 30 fekete-fehér és színes kép azokról a londoni napokról.

mult-kor.hu
Lencsevégen 

Kilauea vulkán: a láva útja az óceánba

A világ egyik legaktívabb tűzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3. óta tart. A környékén kötelező kitelepítés van érvényben, a lávafolyam eddig 44 házat pusztított el. Jelenleg tilos az óceánban való fürdőzés a térségben, mert a láva és az óceánvíz találkozásakor veszélyes sósav keletkezhet, a vulkán pedig egyre nagyobb mértékben lövell ki szintén mérgező kén-dioxidot. 18 lélegzetelállító képből álló fotógalériát állítottunk össze a láva óceánba vezető útjáról, gázmaszkos katonákról, golfozó férfiról és ámuló magyar turistáról.

Lencsevégen 

Szürreális természetfotók, amelyektől megnyílik az elméd

Jati Putra egy grafikus, aki szürreális természetképeket és városábrázolásokat készít. A képeit nézve olyan, mintha az „Eredet” című film álomvilágába csöppentünk volna. Egy teljesen másféle világba kalauzol minket.

nuus.hu
Lencsevégen 

Virágzik a bíborhere

Országszerte csodaszép színbe öltöztette a tájat a virágzó bíborhere, amely rendkívül hasznos takarónövényként, zöldtrágyaként és savanyodott talajok nitrogénpótlására. Mulcsként a felszínen hagyva porosodott, erodált talajok védelmét szolgálhatja. Az MTI fotósa, Komka Péter május 7-én készítette szép fotósorozatot a Nógrád megyei Endrefalva közelében a bíborhere virágzásáról.

Lencsevégen 

Olvadó jövőnk – Fotókiállítás a Természettudományi Múzeumban

Földünk és az emberiség egyik legégetőbb, legfontosabb feladata a klímaváltozás mértékének csökkentése. A sarkvidékek ökoszisztémája rendkívül érzékeny a változásokra, az itt zajló folyamatok bolygónk egészére hatnak. Kércz Tibor és Komáromi Csaba elhivatott magyar természetfotósként felelősségének érzi e távoli vidékek törékeny szépségének bemutatását. Arktiszi és antarktiszi útjaikon több tízezer természetfotót készítettek. Három sarkvidéki expedíciójuk anyagából készült válogatásuk a Magyar Természettudományi Múzeumban a Föld Napja alkalmából tárult a nagyközönség elé.

Lencsevégen 

A vulkánkitörés képekben

Május 1-jén 5,6-es erősségű földrengés rázta meg a csendes-óceáni Hawaii-szigeteket, amely után kitört a Pahoa város közelében lévő Kilauea tűzhányó. A földmozgás nyomán részlegesen beomlott a kürtő, és új repedések keletkeztek a vulkán oldalában, amelyekből forró pára és láva került a felszínre. A kitörést követően újabb földrengésről és lávaömlésről szóltak a hírek. Képek a földhasadástól a kitörésen át a lakónegyedeket is érintő láva terjedéséig.

Lencsevégen 

Amikor a természet visszaköveteli, ami az övé

A Jangce folyó torkolatánál található ez az elhagyatott kínai halászfalu. Hajdanán bizonyára szorgalmas halászok sürögtek-forogtak benne, majd talán kereskedelmileg virágzóbb településre költözve elhagyták a Goki-szigeten épített falvat – hogy a természet apránként újra magába olvassza. Lélegzetelállító látvány, Tang Yuhong fotóin keresztül mintha egy Mijazaki-mesébe csöppennénk.

Lencsevégen 

Tavasz Japánban

Japánban is beköszöntött a tavasz. Egy tokiói szentély kertjében, virágzó azáleabokrok közt sétálnak a látogatók április 19-én, amikor a napi csúcshőmérséklet elérte a 22 Celsius-fokot a japán fővárosban. (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Lencsevégen 

Szürke marha: tartás, génmegőrzés, behajtás, kihajtás

A magyar szürke marha kihajtási ünnepét tartották április 27-én a Bükki Nemzeti Parkban. Az MTI fotósainak köszönhetően egy fotósorozatot állítottunk össze az elmúlt bő egy évből a magyarszürke-génmegőrző programról, a hagyományos külterjes állattartás újjáélesztéséről, a marhatartásról, behajtási és kihajtási ünnepről.

Lencsevégen 

Egy érdekes természeti jelenség: Szilvás-kő

A Föld napja alkalmából egy szép fotósorozatot készített az MTI fotósa, Komka Péter a Salgótarján Rónabánya településrész közelében lévő, az „alábányászottság” miatt kialakult hasadék Szilvás-kőn. A hasadékrendszer csak a Novohrad – Nógrád Geopark által szervezett és engedélyezett túrákon látogatható. 3-4 millió évvel ezelőtt egy vulkán törte át a széntelepet. A szenet az 1900-as évek elején 2-3 méter vastagságban kibányászták, ezért hasadt ketté felette a hegy.

Lencsevégen 

„A nap fotói” a National Geographicról

Korábban már ajánlottuk, hogy érdemes vissza-visszatérni a National Geographic „A nap fotója” (Photo of the Day) oldalára, mert mindennap új és új varázslatos kép kerül fel a földi életről. Íme, 10 fotó a honlapról, az elmúlt hetek lenyűgöző természet- és életképeiből.

Lencsevégen 

Svéd innováció – Madáretetővé alakított óriásplakátok

Svédországban nagyon hidegek a telek, így a madaraknak sem könnyű átvészelni. Az Engineering for Life mérnöki iroda ezért gondolt egy nagyot, és megvalósította, hogy az óriásplakátjukat madáretetővé alakítsák. A képen a két kéz a szárnyasokat hivatott becsalogatni a nyolc saját fejlesztésű madáretetőjükhöz.

Lencsevégen 

Íme a bizonyíték, hogy a természet néha egészen csodás dolgokra képes

Jany Ylinampa hobbija a természetfotózás, és mivel az ezer tó országában éldegél, kézenfekvő, hogy a különleges naplementék és a sarki fény mellett a finn paradicsom vízi s szigetvilágát is megörökíti olykor-olykor.