2018. december 18., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

Gyönyörű felvételek a befagyott sikondai horgásztóról

Gyönyörű látványt nyújt felülről a befagyott, behavazott sikondai horgásztó Komló-Sikondán. A 6 képből álló fotósorozatot december 15-én készítette az MTI munkatársa, Sóki Tamás – sokunk gyönyörűségére.

Lencsevégen 

A nap képe: Környezetszennyezés Macedóniában

A pár napja készített fotón egy műanyag palackokat gyűjtő nő látható táplálékot kereső sertések között egy hulladéktelepen, a macedóniai Rek Bitola hőerőműnél. Az erőmű az ország áramtermelésének több mint felét állítja elő. Bitola városa a hulladékot égető hőerőmű miatt súlyosan szennyezett, a rákbetegségben szenvedők mintegy negyven százaléka az erőmű vonzáskörzetében él.

Lencsevégen 

Agycsavaró fotók

Hihetetlen tájak, extrémre nyírt fák, gyönyörű mamutfelhők, már-már túlvilági fotók – és mindegyik valódi pillanat. A válogatás utolsó darabját épp Magyarországon fotózták.

Lencsevégen 

Utazás a jegesmedvék csodás birodalmába – George Turner fotói

Karrierje során George Turner természetfotós már számos alkalommal bizonyította, hogy remek szeme van ahhoz, hogy a legintimebb valójukban kapja lencsevégre a legkülönfélébb állatokat, a csimpánztól az oroszlánig. Legutóbbi útja Kanadába, a jegesmedvék csodálatos világába vezetett.

Lencsevégen 

Ünnepi és téli hangulat a cseh apuka termésekből készített figuráival

Sok olvasónknak megtetszett az a képgaléria, amelyben egy cseh édesapa termésekből készített, vicces műalkotásait mutattuk be. Bűbájos kis lényeit karácsonyi, szilveszteri és téli környezetbe is megalkotta. Részint újabb mókás percekért, az ünnepekre való ráhangolódásként válogattunk ezekből a fotókból, részint azért, hátha lesz, aki karácsonyiajándék-ötlethez kap ihletet általuk.

Lencsevégen 

Százezer műanyag zacskóból készítették el a Holt-tenger térképét

Százezer műanyag zacskókból készítették el a Holt-tenger térképét Nepál fővárosában, Katmanduban.

Lencsevégen 

Föld alatti csillagos égbolt

Az új-zélandi Waitomo-Glowworm-cseppkőbarlang a világon egyedülálló természeti jelenséget rejt magában: több ezer foszforeszkáló légylárva kékes fényének köszönhetően egy varázslatos, föld alatti csillagos égbolt tárul elénk.

Lencsevégen 

Aurora borealis

Az északi fényt (Aurora Borealis) Európában Skandinávia északi részén lehet megfigyelni november végétől január közepéig, amikor a Nap a látóhatár alatt marad, így a néhány órás nappali derengés után gyakran van esély arra, hogy feltűnjön ez a fényjelenség. Az MTI archívumából összeállított fotógalériába az elmúlt 15 év képeiből válogattunk, köztük olyanokat, amelyek Németországban és Magyarországon készültek.

Lencsevégen 

A férfi, aki minden nap fát ültetett egy kihalt szigeten

Az Északkelet-Indiában lévő Majuli-sziget a környék legnagyobb folyóparti szigete. Sok évvel ezelőtt évről évre kisebb lett a folyó miatt, és sokáig fennállt annak a veszélye, hogy a sok víz, az áradások és az erózió teljesen elnyeli. Az 1979-es áradás után az ott élő, akkor 16 éves fiú, Jadav Payeng elhatározta, hogy megmenteni a szigetet, és minden nap elültet egy fát. Fotók és videó „Az erdő emberéről”.

Lencsevégen 

Pár hónapig látható természeti szépség

A brazil Lençóis sivatag a világon egyedülálló természeti jelenséget rejt: a hófehér dűnekupacok között csillogó vizű türkiz lagúnák sorakoznak. A különleges lagúnarendszer az esős tavaszi időszaktól jelenik meg pár hónapra.

Lencsevégen 

Vadludak repülése a tatai Öreg-tónál

Képriport a vadludak repüléséről a tatai Öreg-tónál. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. (Fotók: MTI/Bodnár Boglárka)

Lencsevégen 

A kaméleon az állatvilág „legmenőbb” teremtménye

A kaméleon képes egymástól függetlenül mozgatni a szemeit, és színváltoztató – ám ezt már az általános iskolában megtanították. De tudtad, hogy a kaméleonok két alcsaládjába 10 nem és 184 faj tartozik? És azt, hogy a nyelvük elérheti a 30 centimétert, ami annyi, mint az állat egész testének hossza? Nézd végig a képeket, és közben tudd meg, milyen tulajdonságai vannak még ennek az apró hüllőnek.

Lencsevégen 

Egy lenyűgöző hegy, amelyről ritkán hallani

A Kirkjufell – magyarul Templomhegy – annyira ismeretlen, hogy olyan, mintha az izlandiak el akarnák titkolni a világ elől. A Snæfellsnes-félszigeten található hegy mindössze 463 méter magas, de uralja a tájat, és óráról órára más arcát mutatja. A szeptember és január között látható északi fénnyel, az aurora borealisszal együtt még szebb látvány fogadja az odalátogatókat.

Lencsevégen 

9 lélegzetelállító fotó egy alig ismert nemzeti parkról

Biztos, hogy a természet költői hangulatában volt, amikor megszületett a világ egyik legszebb nemzeti parkja, a Torres del Paine. A chilei park mérete 242 ezer hektár, évente 150 ezer turista keresi fel, amelynek hatvan százaléka külföldi.

Lencsevégen 

Szuperfalanszterek

Az angol Marcus Lyon a világ hírhedten zsúfolt helyeiről készített fotómontázsokat. A képeivel többek között olyan globalizációs problémákra hívja fel a figyelmet, mint a túlterhelt környezet, a népvándorlások vagy a lakhatatlanságig zsúfolt városrészek.

Lencsevégen 

Drónfotók, hangulatok és érzelmek – Megnyílt Az év természetfotósa tárlat

2018 különleges év a naturArt természetfotós szervezet életében. A tavaly fennállásának 25. évfordulóját ünneplő fotósszövetség alig zárta be a 25 év legjobb képeiből összeállított tárlatát a Nemzeti Múzeumban, máris újat nyitott: 2019. január 21-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Lenergy – Az év természetfotósa 2018 válogatás.

Lencsevégen 

Ősz előtt és ősszel (fotógaléria)

Sokak kedvenc évszaka az ősz, a maga gyönyörű sokszínűségével. Íme, egy szép képpársorozat arról, hogyan néz ki egy-egy táj év közben, majd ősszel.

Lencsevégen 

Rabul ejtő pillanatok 2/2. – A természet szépsége

A Siena International Photo Awards nemzetközi fotópályázat A természet szépsége kategóriájában valóban szépséges és lenyűgöző képekből választotta ki a zsűri a díjazottakat. Íme, egy válogatás!

Lencsevégen 

Egykor és most – 3. rész

Gleccserek egykor és most – jól látható és megdöbbentő változással. Ebben az összehasonlító képsorozatban nem csak sok évtizeddel ezelőtti „egykor”, és pár évvel ezelőtti „most” látható, van köztük néhány szomorúan gyors változást bemutató képkocka is. A fotókat a NASA gyűjtötte össze 2014-ben az Áramlás állapota sorozatából, valamint a növekvő hőmérsékletekhez kapcsolódó dokumentumaiból.

Lencsevégen 

Rabul ejtő pillanatok 2/1. – Állatok és környezetük

Az Art Photo Travel nonprofit szervezet minden évben megrendezi a Siena International Photo Awardsot, az egyik legnépszerűbb nemzetközi fotóversenyt. A cél: a világ kevésbé ismert szépségeinek művészi bemutatása 11 kategóriában. Idén közel 48 000 képpel indultak 156 országból amatőr és profi fotósok. Íme egy válogatás az Állatok a környezetükben kategória legszebb képeiből.