2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Lencsevégen 

Kalandozás Fantáziaországban – Varázslatos Magyarország képekben

Barangolj el a gombafák földjére, a szúnyogcsillagok hazájába, a ködös völgyek vidékére, nézd meg, hogy repül egy sársárkány, és less bele egy bányató mesés tükrébe!

Lencsevégen 

Repülőgépotthon az erdőben

Oregonban, a Portland melletti erdőben nem mindennapi látvány fogadja az arra járókat: egy keskenytörzsű utasszállító repülőgép. Bár nem roncs, felszállásra már nem alkalmas. Bruce Campbell nyugalmazott villamosmérnök otthona. Íme képgalériában és videókon a sajátságos „ház”.

Lencsevégen 

Termésekből készít műalkotásokat egy édesapa, fotóiért rajong az internet

Száguldó autós, bogarat fotózó emberke, görkorcsolyázók, indián sátor, afrikai harcos, erdőben mélázók, hétköznapi tevékenységet élők és a vécén olvasó magánya. Ez mind-mind megjelenik egy cseh édesapa művein, aki termésekből készít műalkotásokat, majd vicces fotókon is megörökíti őket. A kis lények elképesztően aranyosak és nagy sikerük van az interneten.

Lencsevégen 

Egykor és most – 1. rész

Több képsorozatot is találni a világhálón, amely Egykor és most fotógalériákon keresztül szembesíti az olvasókat azzal, hogyan változtatta meg a klímaváltozás a Föld egy-egy pontján a tájat. Sorozatunk első részében a gleccseres vidékek drasztikus változásaival szembesülhetünk.

Lencsevégen 

Klímaváltozás a karikaturisták szemével

Összegyűjtöttünk pár karikatúrát arról, hogyan látják a világ számos pontjáról a karikaturisták a klímaváltozás körüli kérdéseket, a vitákat, az emberek hozzáállását és viselkedését, a tényeket, a következményeket.

Lencsevégen 

Különleges őszi fotók

Kora reggel különleges képeket készíthetnek a fotográfusok. Különösen igaz ez az őszi hajnalokra. Az MTI munkatársa, Komka Péter a felvidéki Óbást határában töltötte a reggelt október 6-án.

Lencsevégen 

Nézelődj, és szavazz a legszebb vizes képekre!

Mi jut eszedbe, amikor a vízre gondolsz? Sokan megmutatták fotó formájában, akik beküldték pályamunkájukat az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által szervezett WaterPIX fotóversenyre. A nyilvános online szavazáson bárki leadhatja a voksát az általa legszebbnek ítélt képre október 15-ig. Íme egy kis ízelítő belőlük!

Lencsevégen 

25 év legszebb magyar természetfotói

Egyre gyakrabban hallhatunk arról, hogy külföldön a magyar fotósok híresebbek, mint a magyar festők vagy képzőművészek. De a fotóművészeten belül is van egy művészeti ág, a természetfotózás, amely minden másnál eredményesebb. A 25 év legszebb magyar természetfotóit bemutató tárlaton először látható az eddigi összes alkotás, ami elnyerte Az Év Természetfotója címet.

Lencsevégen 

Mint a Paradicsomban – Emberek, állatok, harmónia

„Hiszem, hogy a világ egy gyönyörű, végtelen kilátás a mágiára és a csodára” – vallja Dominic Liam fotográfus, akinek egyedi alkotásai kicsit olyanok, mintha egyesen a Paradicsomban készültek volna, képzelet és valóság között. Képgaléria a görög fotós munkáiból.

Lencsevégen 

90 éve kihaltnak hitt kúszókengurut fotóztak a dzsungelben

A Wondiwoi kúszókenguru olyannyira ritka, hogy a tudósok már elkönyvelték, a faj kihalt. Közel egy évszázad elteltével viszont újra látták, és a történelem során először sikerült lefotózni egy példányt. A furcsa, majomszerű állat a fákra felkapaszkodva él, és korábban mindössze egyetlen egyszer találkoztak vele kutatók.

Lencsevégen 

A természet ezer arca – Varázslatos Magyarország képekben

Aranyfa a szikes pusztán, akrobata szürke gémek, aranyló fénylúd, sátrazás a Tejút alatt, ólálkodó aranysakál, gőzölgő bika. Látványos fotókkal zárta a nyarat a Varázslatos Magyarország pályázata. Gyönyörű fényekkel és színekkel rajzolt képek, ügyesen elkapott állati pillanatokat ábrázoló fotók sokasága...

Lencsevégen 

Fődíjas lett a magyar természetfotós

A 14. OASIS Photo Contest nemzetközi természetfotó pályázat szeptemberi díjátadóján Kércz Tibor vehette át Sztúpa című fotójáért az Emlős kategória 1. helyezését, és  a pályázat abszolút fődíját is ő kapta. A zsűri 66 ország több mint 24 000 beérkezett képéből választotta ki ceyloni makákós fotóját.

Lencsevégen 

Lenyűgöző szüreti fotók Svájcból

Kicsit másképp szüretelnek a Genfi-tó északi partja mentén elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertekben – amely az UNESCO világörökség része –, mint nálunk: drótkötélpálya segítségével. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a három nap régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból.

Lencsevégen 

A megosztás törődés

Sharing is caring, azaz A megosztás törődés a címe ennek a fotónak, amely az INature közösségi oldalán jelent meg a napokban.

Lencsevégen 

Ezek 2018 legviccesebb természetfotói

A Comedy Wildlife Photography Awards rendre az év egyik legviccesebb fotós eseménye. Idén is összegyűlt egy nagy kosárnyi fénykép zseniálisan elkapott pillanatokról. Ha mindenképpen nevet kellene adnunk 2018-nak, azt mondanánk, hogy az idei a facepalm éve volt. November 15-én jelentik be a győztest. Mutatjuk, miből lehet meríteni.

Lencsevégen 

Madár győztes

Az amateurphotographer.co.uk-n bukkantunk rá erre a 2016-os, díjnyertes képre. Ganesh H. Shankar fotójának címe: Birds winner (Madár győztes).

Lencsevégen 

Biztonságban: állatkísérletekből kimentett emberszabásúak menhelye (fotógaléria)

A Gut Aiderbichl Alapítvány traumatizált csimpánzok és más emberszabásúak számára működtet menhelyet a Bécs közelében fekvő Gänserndorfban. Az Immuno nevű egykori osztrák gyógyszergyár 34, laboratóriumi kísérleteknek alávetett csimpánza él itt 2009 óta megfelelő körülmények között. Az Immunót felvásárló amerikai Baxter International szüntette be az állatkísérleteket és tartja fenn osztrák közreműködéssel a menhelyet. A jelenlegi finanszírozás csak 2019-ig biztosított. Elgondolkodtató képsorozat a menhely lakóiról. (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Lencsevégen 

Díjnyertes fotók lenyűgöző pillanatokról

A Siena International Photo Awards minden évben összehozza a világ legjobb fotográfusait, hogy saját nézőpontjukon keresztül mutassák be a Föld leggyönyörűbb helyszíneit. A legjobb fotó elnyeri a Pangea-díjat és alkotója 1500 euró értékben kamerafelszerelésekkel gazdagodhat.

Lencsevégen 

7 klímaváltozásról készült karikatúra a Pulitzer-díjas Mark Fiorétól

A KQED házi rajzolója, Mark Fiore számos téma között évek óta foglalkozik az éghajlatváltozással is. A héten San Franciscóban zajló háromnapos Globális Cselekvési Éghajlat Csúcstalálkozó kapcsán Fiore hét karikatúrát készített a klímaváltozásról.

Lencsevégen 

Csak köszönettel tartozhatunk az anyatermészetnek ezekért a lenyűgöző munkákért

Sokszor nem vagyunk képesek felfogni a természet lehengerlő erejét, nem tudjuk elképzelni, milyen mérhetetlen alkotóerővel bír. A Föld tele van csodákkal. Cikkünkben négy olyan döbbenetes természeti képződményt mutatunk be, Etiópiától Kínáig, amelyek jól mutatják, milyen csodálatos bolygón élünk.