2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Lencsevégen 

Vándormadarak

Nyolcvanmillió éve uralják az eget a madarak. És azóta is minden esztendőben vándorútra kelnek, minden tavasszal fölkerekednek, és hatalmas távolságokat tesznek meg, majd ősszel ugyanazon az útvonalon visszatérnek. A népszerű francia producer és filmes, Jacques Perrin arra vállalkozott, hogy megmutassa, mi készteti erre a madarakat, és hogyan zajlik ez a fantasztikus légi odüsszeia.

Lencsevégen 

A 2017-es év közönségdíjas természetfotója

Az idén 53. alkalommal megrendezett az Év Természetfotósa versenyre 92 országból több mint 50 000 pályázat érkezett. A Londoni Természettudományi Múzeum zsűrije ezek közül választott ki 24 képet, melyekre 2018. február 5-ig szavazhatott a publikum. Húszezren voksoltak, és a múzeum a héten mutatta be a győztes fotót.

Lencsevégen 

A fehér 50 árnyalata, avagy aranyat hozott a hóbagoly

Tavaly nyáron nyerte el Kércz Tibor fotográfus a 2017-es francia PX3, Prix de la Photographie Paris nemzetközi fotópályázaton „A Minim-owl” című, hóbaglyos sorozatával a Professional Nature/Wildlife kategória aranyérmét. Azzal a képsorozattal, amelyet kemény mínuszokban készített egy kanadai tájon.

Lencsevégen 

Legjobb fotók, Photoshop nélkül

„A természet és az emberiség egyaránt nagyszerű művészek, és amikor összefognak, csodálatos remekműveket lehet előállítani” – vallják a Bright Side honlap munkatársai, akik olyan képeket válogattak össze, amelyek „az anyatermészet és a fotográfusok együttes erőfeszítéseinek mágikus pillanatai”, és „amelyek a modern élet és a természeti világ csodálatos sokféleségét mutatják meg" – Photoshop nélkül.

Lencsevégen 

A Sajtófotó Pályázat díjnyertes természetfotói

Kihirdették a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes képeit, köztük a „Természet és tudomány” egyedi és sorozat kategóriájának első három-három helyezettjét. Mindkét kategóriában díjazott lett Máté Bence. Íme, a díjnyertes képek!

Lencsevégen 

A Turista Magazin díjnyertes téli fotói

A turistamagazin.hu hónapról hónapra meghirdeti fotópályázatát a következő hónap témájában. A pályázaton bárki részt vehet, legfeljebb két fotóval. Íme az elmúlt öt év téli témájú, nyertes fotói.

Lencsevégen 

A Nature fotópályázat díjnyertes fotói 2017-ből

A Nature's Best koncepciója egyszerű, mégis dinamikus célokkal kezdődött: a természet szépségének és sokféleségének megünneplése a fotográfia művészetén keresztül. Az évente megrendezett Windland Smith Rice International Awards program ebből a nagyra törő küldetésből a világ egyik legelismertebb és látványosabb természetfotó-versenye lett. Íme egy csokorra való a 2017-es nyertes természetfotókból.

Lencsevégen 

A világ legjobb díjazott természetfotói 2017-ben

Mint oly sok magazin és internetes portál, az angol The Guardian is elkészítette a maga válogatását az általuk legjobbaknak ítélt, 2017-ben díjakat nyert hazai és nemzetközi természetfotókból. 

Lencsevégen 

Hogyan fotózzuk a téli tájat?

Sok amatőr fotós van, aki egész évben szereti fotózni a természetet vagy megörökíteni az időjárás adta változásokat (lásd például az idokep.hu Képtár rovatát). A napokban végre kis hazánk is hóba borult. Akik minél jobban elkészített képeken szeretnék megörökíteni a havas tájat, azok példákkal illusztrált, angol nyelvű, egyszerű útba igazítást kaphatnak a photographylife.com honlapon.

photographylife.com
Lencsevégen 

National Geographic: „A nap képe”

A National Geographic angol nyelvű honlapján mindennap új, varázslatos fotó kerül fel „A nap képe” rovatba, ahol visszamenőleg is meg lehet tekinteni a legjobbnak ítélt képeket. Érdemes bekukkantani a többségében természetfotókból álló sorozatba, amelyek mellett számtalan érdekességet láthatunk a különböző országok és tájak kultúrájáról, a Földön zajló életről is.

nationalgeographic.com
Lencsevégen 

Elárvult vadludakkal repül a volt meteorológus

A madárembernek is becézett Christian Moullec 57 éves volt meteorológus és pilóta, aki ultrakönnyű repülőgépeivel árva vadludaknak segít megfelelő rezervátumokba repülni, akiket születésüktől fogva gondoz, ezért követik őt mindenhova. Közös útjaikat lélegzetelállító fotókon és videókon örökíti meg, melyeken olyan részletességgel figyelhetjük meg a madarak repülését, amire korábban még nem volt példa.

Lencsevégen 

Az Asferico tavalyi díjnyertes természetfotói

Az Associazione Fotografi Naturalisti Italiani által meghirdetett Asferico a világ természetfotóinak egyik legfontosabb versenye. Tavaly kilenc kategóriában hirdettek győzteseket (Abszolút győztes, Tájkép, Víz alatti világok, Emlősök, Madarak, Egyéb állatok, Növények és gombák, Kompozíciók és formák, Utánzás), és honlapjukon 2011-ig visszamenőleg lehet gyönyörködni a csodálatos természetfotókban.

lnx.asferico.com
Lencsevégen 

NASA: A változás képei

„A változás képei” (Images of Change) címen tett közzé a NASA műholdfelvételeket arról, milyen változások történtek a Földön az utóbbi években. Például Kirgizisztánban egy földcsuszamlás, Dél-Ázsiában az árvizek, Peruban az erdőirtások, Dél-Afrikában a szárazság, a Virgin-szigeteken az Irma hurrikán, vagy a Sierra Nevada-hegységben a megszokottnál nagyobb hómennyiség után.

climate.nasa.gov
Lencsevégen 

Fotón a meglepő természet: madarak madáralakzatban

Daniel Biber német fotósnak nagy szerencséje volt, a csapatban repülő seregélyek csak néhány másodpercre álltak össze az érdekes alakzatba.

turistamagazin.hu
Lencsevégen 

4 évig állt lesben a fotós egy hód miatt

Louis-Marie Preau francia fotós már gyerekkorát is a természet felfedezésével töltötte. Később aztán négy évig állt lesben, hogy megörökíthesse egy hód víz alatti életét. 

morzsafarm.hu
Lencsevégen 

Galaxisok

Adrien Mauduit lélegzetelállító rövidfilmjében a szomszédos galaxisokat járja be kameráival főként az Androméda-köd és az Orion után kutatva. A gyönyörű felvételek a világ számos pontján készültek: Dániában, Malawiban, Franciaországban, Tenerifén, Vermontban és Szlovéniában, attól függően, hogy az adott jelenség honnan volt a legjobban látható.

Lencsevégen 

Állati pillanatok a vadvilágból

Viccesek, esetlenek, játékosak, fura ábrázatúak. Ilyenek is lehetnek a természetben élő állatok.

turistamagazin.hu
Lencsevégen 

"Boldog békeidők" - Téli képek 1907-ből

Sokfelé adós még az idei tél egy igazi havazással Magyarországon. A fortepan.hu megalapítói csodálatos munkájának köszönhetően mára közel 100.000 fotót találhatunk a régmúlt időkről az interneten – köztük a „boldog békeidők” hólepte valóságáról. A fortepan.hu képeiből válogatott összeállításunk 1907 havas Budapestjére repít vissza bennünket.

Lencsevégen 

2017 kedvenc természetfotói

A Turista Magazin különleges kihívás elé állított 25 magyar természetfotóst: azt kérték tőlük, hogy válasszanak ki egy, csupán egyetlen kedvenc képet az idei évben készített fotóik közül. 

turistamagazin.hu
Lencsevégen 

Festői természet – Káprázatos képek hazai fotósoktól

Lenyűgöző válogatás hazai természetfotósaink festményeket idéző képeiből. 

turistamagazin.hu