2019. február 17., Donát
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

A hónap fekete-fehér és téli képei

A Turista Magazin minden hónapban meghirdeti természetfotóversenyét. A december-januári alkalommal a „Fekete-fehérben”, februárban pedig a „Téli tájkép” volt a megadott téma. Itt látható a két díjnyertes fotó.

Lencsevégen 

A nap képe: Téli hideg Indiában

Kóbor kutyák a hideg időben egy hulladékból rakott máglya tüzénél melegednek az indiai Amritszárban 2019. február 10-én.

Lencsevégen 

Ég és Föld – Éjszakai égbolt és a fényszennyezés (képgaléria)

Tizenhét gyönyörű díjnyertes kép a VIII. Föld és Ég (Earth & Sky) fotóversenyről. Az itt látható, az éjszakai égbolt szépségeit kiemelő és megörökítő, valamint a fényszennyezés elleni küzdelmet tükröző képek a legutóbbi, 2017-es verseny győztes fotói.

Lencsevégen 

Példamutató emberi összefogás a dél-afrikai flamingófiókák megmentéséért (képgalériával)

Az afrikai kontinens déli részének egyik legnagyobb flamingópopulációja nehéz helyzetbe került az aszály miatt. A felmelegedett tojásokban rekedt fiókákat ki kell menekíteni a Dél-afrikai Köztársaság egyik vízgyűjtő medencéjének területéről. Érdemes megtekinteni a cikkben látható fotógalériát arról, hogyan fogtak össze az emberek a kis flamingók megmentéséért.

Lencsevégen 

Az amerikai sarkvidéki hideg képekben

Több mint egy hete az Egyesült Államok területének kétharmadán sarkvidéki hideg uralkodik, helyenként hidegebb van, mint a Déli-sarkon. A meteorológusok szerint ez a hideg levegő „normális körülmények” között az Északi-sark körül forog, de déli irányba fordult, és az Egyesült Államokba ért. Fotógalériánkban az elmúlt napok jellemző képei láthatók.

Lencsevégen 

A Magyar Sajtófotó Pályázat díjazott természetfotói

Az idei, 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton a Természet és tudomány kategórián belül egyedi és sorozat témában Radisics Milán, Máté Bence és ifj. Lőrincz Ferenc fotói lettek az első helyezettek. Íme, a nyertes fotók!

Lencsevégen 

Életképek egy kutyaszánversenyről (képgaléria)

A hétvégén a kelet-csehországi Orlice-hegységben rendeztek nemzetközi kutyaszánversenyt. A versenyzők négy nap alatt 222 km-t kell hogy megtegyenek, és egy éjszakát a szabadban táborozva kell eltölteniük. Az idei versenyen 11 országból 100 hajtó 700 kutyával indult. Életképek a négynapos megmérettetésről.

Lencsevégen 

Makrovilág

Bertrand Kulik természetfotós szereti makronagyságban is fotózni az élővilágot. Íme az egyik különleges fotója: a hernyórágta levelet befoltozó pók és annak hálója, távolabbról és közelebbről.

Lencsevégen 

A világ legszebb drónfotói 2018-ban

Az International Drone Photography Contest ötödik éve hirdeti meg a lehetőséget a világ drónfotósainak, hogy felvételeikkel versenyezhessenek. Íme egy csokorra való a páratlanul szép képekből, köztük a díjnyertes fotókkal.

Lencsevégen 

A Wildlife Photographer of the Year 2018 nyertesei

Minden bírát lenyűgöztek a Wildlife Phorographer of the Year 2018-as pályázatára jelentkezett fényképészek, akik kivételes munkát végeztek, hogy megosszák velünk, ők hogyan látják a vadvilágot. A tavalyi kiírásra több mint 45 ezer beadvány érkezett 95 országból. A szakértői testület az eredetiség, a kreativitás és a technikai kiválóság tekintetében értékelte a fotósok munkáját.

Lencsevégen 

Aprócska könyvtár egy kivágásra ítélt 110 éves fa törzsében (videóval)

Az idahói Coeur d’Alene városkában egy több mint 100 éves fából alakított ki egy aprócska könyvtárat a fa mellett lévő ház művész tulajdonosa. Sharalee Armitage Howard azután döntött a kivételes közösségi könyvtár létrehozásáról, hogy az öreg fa megbetegedett, sorra törtek le az ágai, és a hatóság kivágásra ítélte.

Lencsevégen 

A világ legnagyobb átmérőjű fája több mint 2000 éves

A mexikói Oaxában élő mocsárciprus neve Árbol del Tule, azaz Tule fája, s ez a világon a  legvastagabb fa. Egy szapoték legenda szerint mintegy 1400 évvel ezelőtt ültette Pechocha, a szélisten, Ehécatl papja. A valójában több mint 2000 éves fa kerülete közel 60 méter, a magassága 42 méter.

Lencsevégen 

Ázsiai vadlovak a havas Hortobágyon

Jól érzik magukat az ázsiai vadlovak a magyar pusztában. 1997-ben fajvédelmi, kutatási és tenyészprogram keretében kerültek a Hortobágyi Nemzeti Park vadlórezervátumába, s azért, hogy megőrizzék a Hortobágy természetes élővilágát. Az MTI fotósa, Czeglédi Zsolt gyönyörű képsorozatot készített róluk a havas pusztában.

Lencsevégen 

Tél, madarak

Az MTI fotósa, Kovács Attila azt a pillanatot örökítette meg, ahogy két zöldike (Chloris chloris) és egy széncinege (Parus major) keres táplálékot a hóesésben Pilisszentkereszt közelében.

Lencsevégen 

Hó, hó, hó – Lavinaveszély és útlezárások a behavazott Ausztriában

Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott jelentős mennyiségű hó miatt. A meteorológusok szerint a következő napokban újabb havazások várhatók a térségben. Fotógaléria az elmúlt napokból.

Lencsevégen 

Hófödte kaktuszok az egyik legforróbb sivatagban

Nem mindennapi jelenség zajlik Észak-Amerikában. A térségben óriási havazás vette kezdetét, amely elérte az Arizona déli részén elterülő Sonora-sivatagot is. Amerika legnagyobb, legforróbb és legváltozatosabb ökoszisztémájú sivatagában szokatlan látványt nyújtanak a hóval borított kaktuszok.

Lencsevégen 

Vadetetés a somoskői vadasparkban

Muflonok, dámszarvasok, babos és egyéb vaddisznók – többek között ők jutnak élelemhez a hólepte somoskői vadasparkban az Ipoly Erdő Zrt. munkatársainak köszönhetően. Az egyik etetésről az MTI munkatársa, Komka Péter készített képsorozatot.

Lencsevégen 

Állatkerti leltár Londonban

Humboldt pingvinek, kétpúpú tevék, bolíviai mókusmajmok és kameruni törpekecske – többek között ezek az állatok is lajstrom alá kerültek a Londoni Állatkert évenkénti állatösszeírásán, január 3-án.

Lencsevégen 

Égig érő fák

Ezt a csoda szép fotót a mesekutató Boldizsár Ildikó közösségi oldalára töltötte fel Pesti Zsanna.

Lencsevégen 

Karácsony a Földön (képgaléria)

Képgaléria arról, hogyan öltöztek díszbe a városok, s készültek egy-egy ország lakói a karácsonyra – a Vatikántól Vietnamon át Ausztráliáig.