2021. március 7., Tamás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Sajtófotó Pályázat díjnyertes természetfotói

Kihirdették a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes képeit, köztük a „Természet és tudomány” egyedi és sorozat kategóriájának első három-három helyezettjét. Mindkét kategóriában díjazott lett Máté Bence. Íme, a díjnyertes képek!

Természet és tudomány (egyedi) kategória

1. helyezett – Rakó Alex: Jelenés

Hátat fordítottam Budaörsnek, és ekkor arra lettem figyelmes, hogy valami kezd kirajzolódni az égbolton. Felélénkült a légmozgás, és pár alacsonyan érkező felhő beúszott a budai hegyek fölé – ekkor tárult a szemem elé a képen látható jelenség. A megvilágításnak köszönhetően a Kő-hegy csúcsán található kereszt és a tőle nagyjából száz méterre lévő Szeplőtelen Fogantatás kápolna sziluettje hatalmas méretekben jelent meg az égen egymásra vetülve. A háttérben a csillagok, Budaörs pereme és a budai hegyek láthatók. Az egész jelenés alig pár percig tartott, először a templomtorony, majd a kereszt is elhalványult. Nagy öröm számomra, hogy egy olyan felvételt készíthettem, amelyen egyszerre szembesül a néző a vallás, a természet és az ember kapcsolatával.

2. helyezett – Török János: Mártélyi hattyúk

Mártély holt-ág - Hattyúk telelnek ki a befagyott Tiszán éjszaka

3. helyezett – Máté Bence: Csillagfürdő

A hosszú zársebességnek köszönhetően a levegőben repülő vízcseppek vonalakat rajzolnak, ahogy a kormorán megrázza magát, miközben egy szürke gém figyeli. A fagyos télben a lék köré gyűltek a halászmadarak, melyeket folyamatosan, 53 napig figyeltem, így számos hasonlóan érdekes jelenetnek és viselkedésnek lehettem szemtanúja.

Természet és tudomány (sorozat)

E kategóriában az 1. helyezett Végh László lett a „Duna delta”, a 3. helyezett pedig Varga Dzsenifer lett az „Otthon az, ahol a szív van” című fotósorozatával.

A 2. helyezett Máté Bence a „Napos oldal” című fotósorozatához az alábbi magyarázatot írta:

„Fotográfiailag és etológiailag is nagy kihívás vadon élő állatokat lefotózni a napkoronggal együtt. Éveken át kerestem a lehetőségeket ilyen jelenetek ábrázolására. A feladatot az is nehezítette, hogy ezek félénk állatok, tehát csak lesből lehet őket fotózni, így tudnom kellett, hogy pontosan mikor milyen irányban, mire számíthatok, mert a napkelte és naplemente perceiben már nem tudtam elmozdulni előre elfoglalt helyemről anélkül, hogy meg ne zavarjam az állatokat.”

Disputa

Kormoránok rendezik nézeteltérésüket egy szürke gémmel. Rendkívül ritkán fordul elő a lemenő nap ellenfényében az, amikor láthatóvá válik a madarak lehelete. Ehhez –10 fok alatti hőmérsékletre, teljes szélcsendre és abszolút felhőmentes égre volt szükség.

Fehér nap

Mekkora az esélye egy félénk madarat úgy lefotózni, hogy éppen ott áll, ahol lenyugszik a nap, ami kivételesen tisztán látszik, és a szürke gém éppen abban a pár másodpercben emeli a lábát fölé, amikor a napnak az egyötöde még a horizont felett van, mintha csak le akarná nyomni? 55 nap a lesben elég.

Figyelem

Egy csíkos gnú sétál el a nap előtt éppen akkor, amikor két fajtársa távolról figyeli.

Landolás

Kenyai utam utolsó napjának utolsó fényeiben kaptam el ezt a pillanatot. Amikor láttuk, hogy naplemente körül a zsiráfok egy nyitott dombtető felé sétáltak, tisztes távolból követni kezdtük őket. Amikor az egyikük egy pillanatra megállt, kimásztam a kocsi tetejére, mert onnan adódott a legjobb perspektíva.

Majomparádé

Egy vervet majom, a lemenő nappal a háttérben.

Napkelte

Közönséges lantszarvú antilop legelészik a Masai Mara rezervátumban, a napfelkelte pillanatában. A nap mozgásának gyorsaságát az égen csak akkor lehet igazán észlelni, amikor a horizontot éri. Ilyen fotók készítésénél van, amikor a nap gyorsabban változtatja a kép kompozícióját, mint az előtte mozgó.

Porszívó

Varacskos disznó szalad el egy elefánt lábai közt a naplementében. A felvétel kétdimenziós sziluettes képe azt a hatást kelti mintha az elefánt ormányával hozzáérne a varacskos disznóhoz, de valójában köztük valamekkora távolság van.

Promenád

Zsiráfok csoportja sétál a naplemente előtt a kenyai Masai Mara Nemzeti Rezervátumban.

Reggeli

Topik legelnek a felkelő nap előtt. Egy héten keresztül jártam ki erre a helyre napkeltét fotózni, míg végül ezt a családot megfelelő távolságban sikerült elcsípnem a napfelkelte percében.

Üdvözlet

Afrikai vadkutyák üdvözlik egymást pár másodperccel a nap lebukása után. 
A 2016-os év talán legszerencsésebb felvétele számomra ez a kép. Ebből az állatból mindösszesen 3000 egyed él vadon a világon, ezért már a puszta látványuk is különleges élménynek számít.

Neked ajánljuk
Nézz farkasszemet egy szitakötővel (képgaléria) Tél a Balatonon (képgaléria) Egyik oldalán hím, a másikon nőstény madarat fotóztak le Fukushima: az atomerőmű végleges elbontását 2050-re tervezik Elektromos mobilitás: bővül a hazai töltőhálózat
Tovább a forrásra: 36.sajto-foto.hu
Vissza
Hírfolyam