2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyönyörű légi felvételek a Sió-csatornáról

A Balaton magas vízállása miatt a Sió-csatornán keresztül folyamatosan engedik a vizet a tóból. Az MTI fotós munkatársának, Jánossy Gergelynek március 26-án készített gyönyörű légi fotóin keresztül követhetjük a Sió-csatorna útját a zsiliptől kiindulva, az egy-egy helyen jól kivehetően belvízzel teli földek mentén.

A Sió-csatorna egy 120 kilométeres vízi út a Balaton és a Duna között. A csatorna kiépítését már a rómaiak elkezdték, célja a vízgyűjtő területén összegyűlt felszíni vizek levezetése volt. A Sió völgyének történetéről Galérius császár (203–311) idejében már arról számoltak be, hogy a Pelso nevű tavat 293-ban a Dunába csapolták le. Nevezetes évszámok a Sió-csatorna kapcsán:

1811: Újraássák a tavat szabályozó csatornát
1825: Sárvíz-Kapos vizeinek lefolyása érdekében szabályozzák
1848: Gróf Széchenyi István annak szükségességét látja, hogy a Balatont a Dunával összekötő Sió-csatornát rendezni és szállításra alkalmassá kell tenni. A Sió most már nemcsak a Balaton vízszintszabályozó csatornája, hanem a Balaton és Duna közötti vízi közlekedés egyetlen összeköttetési lehetősége
1863: Az első fából készült vízleeresztő zsilip átbocsátó képessége 8-10 m3/mp volt
1891: A zsilipet falazott kivitelben készítik el, és teljesítménye 50 m3/mp-et eléri
1908: A csatorna bővítésére kerül sor, mely csak 1936-ban fejeződik be
1941: Sor kerül a meder bővítési munkáira, de a II. világháború miatt a munkák leállnak
1947. szeptember 22.: A munkákat befejezik, és ekkor kerül sor az első hajó vízre eresztésére a Balatonon. A hajózsilip 1200 tonnás uszályok és hasonló méretű hajók átbocsátására alkalmas. Mérete: 83,5 m hosszú 12 méter széles. A vízlépcső 2,5 m szintkülönbséget képes biztosítani a Sió és a Balaton között. (Forrás: siocsatorna.hu)

A siófoki zsilip

A csatorna útja Siófokon át

A Sió-csatorna és a Kapos folyó találkozása Tolnanémedinél

A Sió-csatorna, mellette belvíz áll Szabadhídvégnél

Neked ajánljuk
30 600 méterről, a sztratoszférából készítettek káprázatos fotókat a Balatonról 30 600 méterről, a sztratoszférából készítettek káprázatos fotókat a Balatonról Lelkes fiatalok adhatnak választ a globális vízválság kihívásaira Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Mohafalakkal a szálló por ellen
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam