2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olvadó jövőnk – Fotókiállítás a Természettudományi Múzeumban

Földünk és az emberiség egyik legégetőbb, legfontosabb feladata a klímaváltozás mértékének csökkentése. A sarkvidékek ökoszisztémája rendkívül érzékeny a változásokra, az itt zajló folyamatok bolygónk egészére hatnak. Kércz Tibor és Komáromi Csaba elhivatott magyar természetfotósként felelősségének érzi e távoli vidékek törékeny szépségének bemutatását. Arktiszi és antarktiszi útjaikon több tízezer természetfotót készítettek. Három sarkvidéki expedíciójuk anyagából készült válogatásuk a Magyar Természettudományi Múzeumban a Föld Napja alkalmából tárult a nagyközönség elé.

Naponta szembesülünk a hírekben a kibillentett természet válaszreakcióival, melyek világszerte különböző formákban jelentkeznek. A levegő és a tengerek hőmérsékletének emelkedése a sarkvidékeket sújtja a leglátványosabban. Az Északi-sarkvidéken 2010 óta a jég vastagsága 42 százalékkal csökkent, e térség átlaghőmérséklete kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a világ más részein. Az olvadó jég és talaj egyre több megkötött szén-dioxidot és metánt bocsájt a levegőbe, ezzel is fokozva az üvegházhatást. A sarkvidékek ökoszisztémája rendkívül érzékeny az ilyen változásokra, az itt zajló folyamatok bolygónk egészére hatnak.

Fotó: Komáromi Csaba

Kércz Tibor és Komáromi Csaba elhivatott magyar természetfotósként felelősségének érzi e távoli vidékek törékeny szépségének bemutatását. A két fotós arktiszi és antarktiszi útjain több tízezer természetfotót készített. Három sarkvidéki expedíciójuk anyagából készült válogatásuk a Magyar Természettudományi Múzeumban a Föld Napja alkalmából tárult a nagyközönség elé.

Olvadó jégtáblák a Jeges-tengeren
Fotó: Kércz Tibor

Természetvédők kezdeményezésére április 22-én ünnepeljük a Föld napját.1970-ben, a mozgalom kezdetekor az USA-ban 20 millió ember emelte fel a szavát a talajt, vizeket szennyező hulladéklerakók, a levegőt egyre súlyosabban szennyező közúti közlekedés, a fogyasztói társadalom, a fajok kiirtása, a természetes élőhelyek, eltűnése, erdők kiirtása ellen. A problémák továbbra is aktuálisak, és újabb veszélyforrások is felsorakoztak melléjük: az éghajlatváltozás, a tengerek szennyeződése, a mindennapjainkban jelen lévő számtalan mesterséges vegyület, melyek hatásáról mit sem tudunk.

Fotó: Magyar Természettudományi Múzeum

Kércz Tibor 2016-ban járt a Spitzbergákon, rövid részlet élménybeszámolójából: „Többnyire a fedélzetről fotóztunk kézből vagy állványról, de többször gumicsónakba is ültünk, megközelíteni az adott helyszínt. Egyszer partra is szálltunk; a távoli Wahlbergoya szigetén tanyázó, több tucat egyedből álló rozmárkolóniát cserkésztük be. Élmény volt a Hinlopen Strait szoros sziklaszirtjein tízezrével költő lummák fiókáinak első röptét megfigyelni!

Nagy szerencsénkre két, nyári bundás sarki rókát is észrevettünk, amint a szirteken ólálkodtak. Pihenésre nem sok időt hagytunk, többször is az éjszaka (napfényes éjszaka) közepén ugrasztottak ki bennünket az ágyunkból, legtöbbször Polar bear! Polar bear! (Jegesmedve!) kiáltásokkal.

Útunk során 25 jegesmedvét láttunk, közülük hatot tudtunk fotózható távolságon belülre megközelíteni. Egy nőstényt két bocsával, egy magányos hímet pedig a 81,5. szélességi fok táján, Svalbard északi részétől kb. 150 kilométernyire találtunk a sodródó jégtáblákon. Két szárazföldön ragadt példányt is fotóztunk, az egyiket, mely elég rossz bőrben volt, Soroya sziget partjainál vettük észre, amint a parti sziklákon hínármaradványokkal táplálkozott. A másik Billetfjord meredek lejtőjének színes zuzmóin pihengetett.”

A félszáz képből álló válogatás 2018. április 21. és július 2. között látogatható a  Természettudományi Múzeumban (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.).

Neked ajánljuk
Napfogyatkozás közben készített képeket a Földről a Hold körül keringő kínai műhold (képgaléria) A Stromboli vulkán kitörése képekben A világ legnagyobb biológiai rendszere Ők komolyan veszik a dolgok körforgását Napenergia-termelés és víztisztítás: miért ne lehetne egyszerre a kettőt?
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam