2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kilauea vulkán: a láva útja az óceánba

A világ egyik legaktívabb tűzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3. óta tart. A környékén kötelező kitelepítés van érvényben, a lávafolyam eddig 44 házat pusztított el. Jelenleg tilos az óceánban való fürdőzés a térségben, mert a láva és az óceánvíz találkozásakor veszélyes sósav keletkezhet, a vulkán pedig egyre nagyobb mértékben lövell ki szintén mérgező kén-dioxidot. 18 lélegzetelállító képből álló fotógalériát állítottunk össze a láva óceánba vezető útjáról, gázmaszkos katonákról, golfozó férfiról és ámuló magyar turistáról.

A Kilauea tűzhányó lávája ömlik ki egy repedésből a hawaii Paho Leilani lakónegyedében 2018. május 6-án (MTI/EPA/Paradise Helicopters/Bruce Omori)

Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott képen a Kilauea tűzhányó kitörésének hatására újonnan keletkezett repedésből ömlik a láva Pahoa környékén május 13-án, miután újabb lávahasadékok nyíltak a vulkánon (MTI/EPA/U.S. Geological Survey)

A NASA által május 18-án közreadott, a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás fedélzetén május 14-én készített kép a Hawaii Nagy-szigetén lévő Kilauea tűzhányó kitöréséről. A felvételt Andrew J. Feustel amerikai űrhajós készítette (MTI/EPA/NASA)

Az amerikai légierő tagjai és a sajtó munkatársai gázmaszkban nézik a Kilauea tűzhányó lávaömlenyét egy autóúton, Pahoa város környékén május 20-án  (MTI/AP/Jae C. Hong)

Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott képen gőzfüggöny csap fel a vízpartról, amint a Kilauea tűzhányó lávafolyama beleömlik a Csendes-óceánba Pahoa város környékén május 20-án (MTI/AP/USGS)

A lávafolyam beleömlése a Csendes-óceánba május 20-án (MTI/AP/Jae C. Hong)

Gőzfelhők képződnek a vízparton, amint a Kilauea tűzhányó lávafolyama beleömlik a Csendes-óceánba május 20-án (MTI/AP/Jae C. Hong)

Turisták felvételt készítenek a lávafolyamáról, amint az beleömlik a Csendes-óceánba  május 20-án (MTI/AP/Jae C. Hong)

Egy magyar turista, Kovács Gábor nézi a lávafolyamnak a Csendes-óceánba érkezésekor keletkezett gőzfelhőjét május 20-án (MTI/AP/Jae C. Hong)

A Kilauea által kibocsátott gőzfelhőről készít felvételt egy férfi május 21-én.

Golfozó férfi a tűzhányó által kibocsátott gőzfelhővel a háttérben május 21-én (MTI/AP/Jae C. Hong)

Izzó láva tör fel a Kilauea tűzhányó egyik repedéséből május 21-én (MTI/AP/Jae C. Hong)

Neked ajánljuk
Leopárdok születtek Gyöngyösön (képgaléria) Leopárdok születtek Gyöngyösön (képgaléria) James Powell: 2084 – Az eltűnt jég nyomában Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam