2019. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fák is lehetnek szégyenlősek

Azt az igen költői és fotogén jelenséget, amikor a fák legfelső ágai nem érnek össze, angolul crown shynessnek, azaz szó szerinti fordításban korona félénkségnek nevezik. A tudósok már az 1920-as évek óta kutatják, hogy miért nőnek így egyes fajok, de egyelőre biztos választ nem találtak erre a különös kérdésre.

Ha az eukaliptusz, a szitka luc és a japán vörösfenyő erdőkben az ég felé nézünk, akkor egy egyedülálló jelenséget tapasztalhatunk: a fák legfelső ágai nem érintkeznek egymással. Ez az erdei lombkoronában olyan törésszerű mintákat eredményez, amelyek tökéletesen körvonalazzák a fák feltűnő sziluettjeit. Ezt a fajta növekedést a világ minden táján megfigyelhetjük, környezettől függetlenül kialakul bizonyos fajtánál, csodás formákat és kanyargós folyosókat rajzolva az égre.

Fotó: Wikipedia

Nem tudni biztosan, hogy miért alakul így, de számos tudós több hipotézissel állt elő.  Az egyik lehetőség az, hogy egyszerűen ez teszi lehetővé az évelő növényeknek, hogy optimális fényt kapjanak a fotoszintézishez, de a legjelentősebb elmélet szerint a rések megakadályozzák az invazív rovarok elterjedését. Bármi is az oka, fotogén jelenség, az biztos.

Fotó: Wikipedia
Neked ajánljuk
Fedezd fel! Csodás tavaszi virágzás a Pilisben Amikor a természet visszaveszi a helyét 2. (képgaléria) A Föld gyönyörű és különleges fái (képgaléria) A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Lefotózták az első tisztán elektromos Škodát
Tovább a forrásra: gardenista.hu
Vissza
Hírfolyam