2019. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

90 éve kihaltnak hitt kúszókengurut fotóztak a dzsungelben

A Wondiwoi kúszókenguru olyannyira ritka, hogy a tudósok már elkönyvelték, a faj kihalt. Közel egy évszázad elteltével viszont újra látták, és a történelem során először sikerült lefotózni egy példányt. A furcsa, majomszerű állat a fákra felkapaszkodva él, és korábban mindössze egyetlen egyszer találkoztak vele kutatók.

1928-ban a legendás Ernst Mayr biológus bukkant rá a fajra az Indonéziához tartozó Nyugat-Pápua tartományban, amely Új-Guinea szigetének nyugati felét teszi ki. Mayr később elküldte az állat szőrét a londoni természettudományi múzeumba, ahol öt évvel később önálló fajként vették számba Dendrolagus mayri tudományos néven.

Azóta a helyiek csak nagyon ritkán tettek bejelentést arról, hogy az állat még létezik. Ez viszont részben azért lehet, mert a vadászok nem merészkednek 1300 méteres magasság fölé, ahol a bambuszerdő már nagyon sűrűvé válik, egyfajta dzsungellé olvad.

A mostani felfedezés egy amatőr brit botanikus nevéhez fűződik, aki a közelmúltban vezetett expedíciót ott, ahol az állatot 90 éve is látták.

A 47 éves Michael Smith biológusnak tanult az egyetemen, most egy orvosi kommunikációs cégnek dolgozik, szabadidejében pedig Pakisztán, Kurdisztán és Indonézia elszigetelt régióiban barangol ritka orchideák és tulipánok után kutatva. Az idei túrát azután hirdette meg, hogy tavaly először hallott a rejtélyes állatról.

Fotó: Michael Smith

Az útnak négy pápuai hordárral, egy helyi vadásszal, illetve egy egyetemi hallgatóval vágott neki július 23-án. Csapatával 1500 méteres magasságig másztak fel, ahol már látták a kúszókenguru jellegzetes karcolásjeleit a fatörzseken, és érezték a szagukat is.

Bár a tömegük elérheti a 15 kilogrammot is, a kúszókenguruk rendkívül titokzatosak, és gyakran teljesen észrevétlenül rejtőzködnek a fák lombkoronáin.

Az expedíció utolsó napjaihoz közeledve a kutatóknak még mindig nem sikerült megpillantaniuk egyetlen egyedet sem, aztán megtörtént a csoda, a vadász 30 méteres magasságban meglátott egy kengurut. Néhány próbálkozás után pedig Smith-nek sikerült is lencsevégre kapnia az állatot.

(A nyitókép illusztráció, forrás: Boredpanda.com)

Neked ajánljuk
Otthonosan a természet kulisszái között Iker remény Elmúlás – a természettel összhangban Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam