2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drónfotók, hangulatok és érzelmek – Megnyílt Az év természetfotósa tárlat

2018 különleges év a naturArt természetfotós szervezet életében. A tavaly fennállásának 25. évfordulóját ünneplő fotósszövetség alig zárta be a 25 év legjobb képeiből összeállított tárlatát a Nemzeti Múzeumban, máris újat nyitott: 2019. január 21-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Lenergy – Az év természetfotósa 2018 válogatás.

A pályázatra 294 fotós 4063 fényképet nevezett, amiből a héttagú zsűri 125 képet válogatott a kiállításba. 14 kategóriában osztottak díjakat, az év ifjú és felnőtt természetfotósa címeket is.

KOVÁCS BÉLA: T-REX

Ifj. Lőrincz Ferenc: Nylon

Kaszás Norbert: Mimikri

Jakab Tibor: Királynő építkezik

Kovács Norbert: Párkereső fények

A digitális képalkotás mára természetes minden fotográfiai területen, de a természetfotózásban a téma zavartalan megfigyelése és megörökítése érdekében a dróntechnológia is utat tört. Jól példázza ezt Orbán Péter Élet és halál között című, fakitermelést ábrázoló képe.

Orbán Péter: Élet és halál között

Gutter Krisztián: Munkában

Bármennyire is elengedhetetlen az egyre tökéletesedő digitális technika, mégis az ember, az alkotó látásmódja és a pillanat felismerése adja a legjobb képek elvarázsoló erejét. Akár Fáth Ádám egy impresszionista tájképet idéző képét nézzük elmosott formáival és pasztell színeivel, ahol igazából a néző fejében születik meg a szélben zizegő lombú nyírfák lenyomata, vagy Gódor Miklós Röntgen című képét, a táj hangulatát egy időpillanatba sűríteni csak a legszerencsésebb képeken sikerül.

Gódor Miklós: Röntgen

FÁTH ÁDÁM: AZ ŐSZ FESTŐPALETTÁJA

Az idei év természetfotója, egy macskabaglyot ábrázoló kép a látszólagos egyszerűségével hódít. Igen, idén a nyertes kép egy, a fotózás hajnalát idéző fekete-fehér alkotás: Nagy Bertold az éles madár és a tudatosan ráexponált elmosódott háttér egybegyúrásával visz minket a téli erdő frissen esett hótól lehajló faágai alá.

Az év természetfotója címet Nagy Bertold Délutáni pihenő című felvétele kapta

A hazai természetfotósok krémjét reprezentáló zsűri elismerése kimagasló munkákat jutalmazott. Potyó Imre képeivel vastaps mellett vehette át Az Év Természetfotósa címet. A mai fiatal fotós nemzedék legismertebb, hazai és nemzetközi díjakkal gazdagon elismert tagja, Máté Bence pedig meghívta az idei év ifjú természetfotósát, Füssi-Nagy Regőt egy egyhetes közös fotózásra, ami az ismeretek átadásának egyik  leghatékonyabb módja.

Hiszen a mai kor környezeti válságait csak úgy lehet esélyünk megállítani, ha az ifjú nemzedék más utat választ majd a bolygó kiszipolyozása és leigázása helyett a boldoguláshoz, és ha a természetfotósok képeikkel bemutatják az „amit még elveszthetünk” kordokumentumokat mindannyiunknak.

Potyó Imre: Gombaváros

Potyó Imre: A patak ura

Lóki Csaba: Sárkány – Öreg rétisas portréja a Hortobágyról

Násfayné Kőházi Mária: Petefonalak fogságában

Násfay Krisztina: Végvár

Esteban Sanchez: Pont, pont, vesszőcske...

A kiállítás 2019. január 21-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Cikkünk Fuisz Tibor István ajánlásának felhasználásával készült (MTM, Madárgyűjtemény).

Neked ajánljuk
A nap képe: Kinyitott a Tisza-tavi Ökocentrum Óvják, védik az ázsiai vadlovakat a Hortobágyon (Képgaléria) „A városban élő emberek földönkívüliekké váltak” – Kiállás az amazonasi őslakosok mellett (képgalériával) A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Tovább a forrásra: mttmuzeum.blog.hu
Vissza
Hírfolyam