2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kaméleon az állatvilág „legmenőbb” teremtménye

A kaméleon képes egymástól függetlenül mozgatni a szemeit, és színváltoztató – ám ezt már az általános iskolában megtanították. De tudtad, hogy a kaméleonok két alcsaládjába 10 nem és 184 faj tartozik? És azt, hogy a nyelvük elérheti a 30 centimétert, ami annyi, mint az állat egész testének hossza? Nézd végig a képeket, és közben tudd meg, milyen tulajdonságai vannak még ennek az apró hüllőnek.

Kutatások kiderítették, hogy a színváltoztatásnak inkább az egyedek közötti kommunikációban van szerepe, nem a rejtőzködés az elsődleges funkciója.

Az állat képes egyetlen ágon mozdulatlanná merevedni anélkül, hogy elveszítené az egyensúlyát. Ennek során harapófogószerű kezével és lábával kapaszkodik, és hosszú fogófarkát is az ág köré tekeri.

Nemcsak testének színét, de alakját is képes változtatni: lehet széles, illetve karcsúvá is tud válni, ha akar.

A szaporodási időszak késő nyáron van, ilyenkor a nőstények színe kékes-pirosasra változik.

Vízszükségletét a leveleken található cseppekből elégíti ki, az álló vízfelületet fel sem ismeri, és ha a terráriumban csak ilyen áll rendelkezésére, akkor simán kiszárad.

Fotók: player.hu

Neked ajánljuk
Hadd beszéljen a természet! – 2020 legszebb természetfotói egy norvégiai versenyről (képgaléria) Hadd beszéljen a természet! – 2020 legszebb természetfotói egy norvégiai versenyről (képgaléria) Megújult a Miskolci Állatkert és Kultúrpark Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam