2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pár hónapig látható természeti szépség

A brazil Lençóis sivatag a világon egyedülálló természeti jelenséget rejt: a hófehér dűnekupacok között csillogó vizű türkiz lagúnák sorakoznak. A különleges lagúnarendszer az esős tavaszi időszaktól jelenik meg pár hónapra.

Valószerűtlen és ellentmondásos egy lagúnás sivatag, mégis igaz. A mintegy 1500 négyzetkilométernyi területet elfoglaló különleges természeti jelenség Brazíliában található, a védett Lençóis Maranhenses Nemzeti Parkban. Az esős időszakban több száz apró tavacska képez egybefüggő lagúnarendszert a hófehér homoksivatagban. 

A több száz lagúna február és július között látható, amikor a homokdűnék közötti völgyek megtelnek esővízzel, és a hullámzó homokdűnék falai és medre megtartják az esővizet.

Ahogy megjelenik az eső, a lagúnákba azonnal visszatér az élet, mintha soha nem tűnt volna el. Fickándozó halak, teknősök és rákok jelennek meg a rövid életű tavakban, amelyek a száraz évszakban minduntalan eltűnnek, és teljesen kiszáradnak. A tudósok feltevése szerint néhány tojás a tavak homokjában átvészeli a száraz időszakot.

A sivatagban vannak egész nagy, száz méter hosszú, és egy-két méter mélységű tavak is. Az alkalmi „sivatagi strandon” a turisták számára szabad a fürdőzés.

Fotó: wikimedia.org
Fotó: wikimedia.org
Fotó: wikimedia.org
Fotó: standard.co.uk
Fotó: standard.co.uk
Fotó: standard.co.uk
Fotó: standard.co.uk
Fotó: wikimedia.org
Fotó: flickr.com
Fotó: wikimedia.org
Neked ajánljuk
Felhőbomba a naplementében (képgaléria) Halojelenség a Nap körül Zánkán (képgaléria) Nekünk csak egy fotó a természetben, a gazdáknak óriási kár Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam