2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A férfi, aki minden nap fát ültetett egy kihalt szigeten

Az Északkelet-Indiában lévő Majuli-sziget a környék legnagyobb folyóparti szigete. Sok évvel ezelőtt évről évre kisebb lett a folyó miatt, és sokáig fennállt annak a veszélye, hogy a sok víz, az áradások és az erózió teljesen elnyeli. Az 1979-es áradás után az ott élő, akkor 16 éves fiú, Jadav Payeng elhatározta, hogy megmenteni a szigetet, és minden nap elültet egy fát. Fotók és videó „Az erdő emberéről”.

A fiatalember célja kezdettől fogva az volt, hogy megállítsa a terület erózióját és az ezzel járó elvándorlást. Nagyjából 550 hektár területet ültetett be fákkal. Az eredmény: veszélyeztetett állatfajok, elefántok, bengáli tigrisek, keselyűk tértek vissza.

Payeng teljesen egyedül kezdte a fák ültetését, s mára Molai erdejének hívják a férfi által telepített erdőt. Több mint ezer növény került a helyére, többek között 300 (!) hektár bambusz.

A férfi elmondása szerint az a küldetése, hogy erdőt ültessen, nagy álma pedig az, hogy még 500 hektár erdő létesüljön, ami még legalább 30 évig el fog tartani. Payeng az indiai államtól igen magas kitüntetést, „Az erdő embere” titulust kapott.

Az indiai férfi nagyon szomorú, amikor azt látja, hogy emberek vágják ki a fákat, holott vigyázni kellene a természetre, mert ellenkező esetben minden elpusztul. Szerinte minden embernek el kellene ültetnie legalább két fát.

Jadav Payeng egyszerű ember, aki egy kisebb házban él az erdőben feleségével és három gyermekével. A család tehén-, és bivalytej árusításából tartja fenn magát.

A Jadav Payengről készült, több nemzetközi díjat nyert „Forest Man” című rövid dokumentumfilm:

Fotók: agraroldal.hu, indiatoday.in, thealternative.in

Neked ajánljuk
A természetfotózás a világ egyik legklasszabb munkája (képgaléria) A természetfotózás a világ egyik legklasszabb munkája (képgaléria) A fa az új szén? Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam