2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Föld alatti csillagos égbolt

Az új-zélandi Waitomo-Glowworm-cseppkőbarlang a világon egyedülálló természeti jelenséget rejt magában: több ezer foszforeszkáló légylárva kékes fényének köszönhetően egy varázslatos, föld alatti csillagos égbolt tárul elénk.

A Waitomo-mészkőbarlang két részből áll: az elsőben cseppkőformációk és mészkőképződmények láthatók, míg a másikba, a csillagos égboltú Glowworm-barlangba egy föld alatti folyón keresztül lehet átjutni csónakokkal.

A glowworm jelentése szentjánosbogár, de valójában az Arachnocampa luminosa nevű légyfaj ragadozó lárvái adják ki magukból azt a kékes fényt, amellyel a barlangban megjelenő rovarokat csalogatják magukhoz zsákmányként.

Érdekes a folyó elnevezése is: Styx (magyarul Sztüx) a görög mitológiában az élők és holtak birodalmát elválasztó határfolyó megszemélyesítője, amely folyó kilenc kanyarulattal fut az alvilág legmélyére, Hadész palotájához.

A sötét mitológiai történethez képest az alábbi gyönyörű látványban van részük azoknak, akiknek van szerencséjük eljutni az alig 30 méter hosszú Glowworm-barlangba.

Fotó: waitomo.com
Fotó: flickr.com
Fotó: waitomo.com
Fotó: wikipedia.org
Fotó: wikimedia.org
Fotó: static1.squarespace.com
Fotó: wikimedia.org
Fotó: cache-graphicslib.viator.com
Fotó: flickr.com/BJC Images
Fotó: flickr.com
Fotó: wikimedia.org
Fotó: backpackerguide.nz
Fotó: backpackerguide.nz
Fotó: feel-planet.com
Fotó: feel-planet.com
Fotó: imgur.com
Neked ajánljuk
Tanösvénnyel a tetején nyílt meg a Kis-Balaton új kapuja Dübörgő gitár, drámai képek Amazónia védelmében Amikor a találékonyság és a természet találkozik: szél hajtotta szörnyetegek ejtenek ámulatba Hollandia tengerpartjain Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: waitomo.com
Vissza
Hírfolyam