2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hófödte kaktuszok az egyik legforróbb sivatagban

Nem mindennapi jelenség zajlik Észak-Amerikában. A térségben óriási havazás vette kezdetét, amely elérte az Arizona déli részén elterülő Sonora-sivatagot is. Amerika legnagyobb, legforróbb és legváltozatosabb ökoszisztémájú sivatagában szokatlan látványt nyújtanak a hóval borított kaktuszok.

A 311 000 km² területű sivatagban számos különleges és csak ott megtalálható állat- és növényfaj él, többek közt a saguaro kaktusz. A Sonora-sivatag 60 emlősfajnak, 350 madárfajnak, 20 kétéltűfajnak, több mint 100 hüllőfajnak, 30 őshonos halfajnak, több mint 1000 őshonos méhfajnak, továbbá több mint 2000 őshonos növényfajnak ad otthont. A sivatag mexikói határ felé eső része az Egyesült Államok egyetlen jaguárpopulációjának élőhelye.

Számos növényfaj nemcsak elviseli a Sonora-sivatag kegyetlen körülményeit, hanem egyenesen jól érzi magát benne. Közülük sokan speciálisan alkalmazkodtak a sivatagi klímához. A Sonora-sivatag kétévszakos csapadékeloszlása több növényfaj kifejlődését eredményezte, mint Észak-Amerika bármelyik másik sivatagjáé. 

A világon egyedül itt található meg vadon a saguaro kaktusz (1. kép). A többfajta kaktusz táplálékot és otthont biztosít számos sivatagi emlős- és madárfajnak, vörös, rózsaszín, sárga és fehér virágaik (2. és 3. kép) pedig általában márciustól júniusig nyílnak.

A Sonora-sivatag kaktuszvirágzás idején:

A sivatag Ritkán látható pillanatai:

Ftók forrása: pixnio.com, flickr.com, maxpixel.net, Twitter

Neked ajánljuk
Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában Látogassatok el a fák különleges világába! Neked ki az „ételhősöd”? – Rajzverseny az élelmezési világnap alkalmából Lehet egy eldobható pelenka fenntartható? Elképesztő mennyiségű apró műanyagot juttatunk a környezetbe
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam