Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ázsiai vadlovak a havas Hortobágyon

Jól érzik magukat az ázsiai vadlovak a magyar pusztában. 1997-ben fajvédelmi, kutatási és tenyészprogram keretében kerültek a Hortobágyi Nemzeti Park vadlórezervátumába, s azért, hogy megőrizzék a Hortobágy természetes élővilágát. Az MTI fotósa, Czeglédi Zsolt gyönyörű képsorozatot készített róluk a havas pusztában.

A Kína, Kazahsztán és Mongólia területén őshonos ázsiai vadlovak párválasztása hasonlít az emberekéhez: számukra is fontos a szimpátia, sőt, a kancák féltékenyek is tudnak lenni, ha a csődör közelében megjelenik egy „vetélytárs”.

A Hortobágyi Nemzeti Park rendkívül érzékeny és védett terület. A vadlovak egy olyan bioszféra-rezervátumban élnek itt, ahol hosszú évszázadok óta csak legeltetés és kaszálás zajlott, más emberi beavatkozás nem befolyásolta a terület állapotát.

A szakemberek évtizedekkel ezelőtt sokat törték a fejüket, hogyan tudnák megőrizni a szikes puszta természetes élővilágát. Semmiképpen nem jöhetett szóba az, hogy az ember beavatkozzon például gépi kaszálással, az ugyanis veszélyt jelenthetett volna bizonyos földön fészkelő madarakra.

Olyan megoldást kerestek, amely garantálja a terület természetes élővilágának megőrzését. Ezért telepítették be az ázsiai vadlovakat.

Neked ajánljuk
Méhek titkai – Csodálatos képsorozat egy mézelő méhcsalád életéről Méhek titkai – Csodálatos képsorozat egy mézelő méhcsalád életéről Három világszínvonalú magyar természetfilm is hozzáférhetővé vált a neten (videók) Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: civishir.hu
Vissza
Hírfolyam