Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Példamutató emberi összefogás a dél-afrikai flamingófiókák megmentéséért (képgalériával)

Az afrikai kontinens déli részének egyik legnagyobb flamingópopulációja nehéz helyzetbe került az aszály miatt. A felmelegedett tojásokban rekedt fiókákat ki kell menekíteni a Dél-afrikai Köztársaság egyik vízgyűjtő medencéjének területéről. Érdemes megtekinteni a cikkben látható fotógalériát arról, hogyan fogtak össze az emberek a kis flamingók megmentéséért.

A védelmet nyújtó hideg és nedves iszapburok eltűnése miatt a flamingók tojásainak belső membránja megkeményedik, ami megnehezíti a fiókák kijutását a külvilágba, ráadásul a szurikáták, kutyák és héják lesben állva várják, hogy a kifáradt madarak kikeljenek a tojásokból.

A Kimberley-hez közeli vízgyűjtő területét fiókák százainak tetemei borítják, és hallani a felmelegedett tojásokban rekedt madarak csipogását.

A kialakult helyzetre reagálva a helyi és az országos szervezetek, valamint a környezetvédelmi hatóságok mentőakciót szerveztek, amelyhez szakértők és állatorvosok is csatlakoztak.

A kiszáradt vízgyűjtő Fotók: Facebook/Kimberley SPCA 

A helyi gyémántbányák üzemeltetői állták a költségeit annak a mentőrepülőnek, amellyel az első 900 fiókát átszállították Pretoriába, majd Fokvárosba és más területekre is átmenekítettek madarakat.

Eddig háromezer flamingófiókát szállítottak el a vízgyűjtőtől, ahol további 6-8 ezer fiatal madár maradt, amelyek már aktívak, de még mindig túl fiatalok a repüléshez. A szakértők szerint ha a vízszint tovább csökken, a szülők magukra hagyhatják a fiókákat, hogy mentsék a saját életüket.

Az új otthonokba került fiókák speciális étrendjét gabona, szardínia, tojás, garnéla és vitaminos étrend-kiegészítők alkotják, infravörös fény gondoskodik a melegen tartásukról, a szüleiket pedig tollas portörlők helyettesítik. Az etetést leszámítva gondozóik minimalizálják a fiókákkal való érintkezést.

Neked ajánljuk
Méhek titkai – Csodálatos képsorozat egy mézelő méhcsalád életéről Méhek titkai – Csodálatos képsorozat egy mézelő méhcsalád életéről A fák éjszaka alszanak (videó) A felesleges felhalmozásnak a környezeti ára is nagy Több milliárd ember tartózkodási helyét árulja el a Google a járvány alatt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam