2019. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Példamutató emberi összefogás a dél-afrikai flamingófiókák megmentéséért (képgalériával)

Az afrikai kontinens déli részének egyik legnagyobb flamingópopulációja nehéz helyzetbe került az aszály miatt. A felmelegedett tojásokban rekedt fiókákat ki kell menekíteni a Dél-afrikai Köztársaság egyik vízgyűjtő medencéjének területéről. Érdemes megtekinteni a cikkben látható fotógalériát arról, hogyan fogtak össze az emberek a kis flamingók megmentéséért.

A védelmet nyújtó hideg és nedves iszapburok eltűnése miatt a flamingók tojásainak belső membránja megkeményedik, ami megnehezíti a fiókák kijutását a külvilágba, ráadásul a szurikáták, kutyák és héják lesben állva várják, hogy a kifáradt madarak kikeljenek a tojásokból.

A Kimberley-hez közeli vízgyűjtő területét fiókák százainak tetemei borítják, és hallani a felmelegedett tojásokban rekedt madarak csipogását.

A kialakult helyzetre reagálva a helyi és az országos szervezetek, valamint a környezetvédelmi hatóságok mentőakciót szerveztek, amelyhez szakértők és állatorvosok is csatlakoztak.

A kiszáradt vízgyűjtő Fotók: Facebook/Kimberley SPCA 

A helyi gyémántbányák üzemeltetői állták a költségeit annak a mentőrepülőnek, amellyel az első 900 fiókát átszállították Pretoriába, majd Fokvárosba és más területekre is átmenekítettek madarakat.

Eddig háromezer flamingófiókát szállítottak el a vízgyűjtőtől, ahol további 6-8 ezer fiatal madár maradt, amelyek már aktívak, de még mindig túl fiatalok a repüléshez. A szakértők szerint ha a vízszint tovább csökken, a szülők magukra hagyhatják a fiókákat, hogy mentsék a saját életüket.

Az új otthonokba került fiókák speciális étrendjét gabona, szardínia, tojás, garnéla és vitaminos étrend-kiegészítők alkotják, infravörös fény gondoskodik a melegen tartásukról, a szüleiket pedig tollas portörlők helyettesítik. Az etetést leszámítva gondozóik minimalizálják a fiókákkal való érintkezést.

Neked ajánljuk
Ilyen fotót csak egyszer lő az ember életében Ilyen fotót csak egyszer lő az ember életében Újabb elpusztult bálnákról érkezett hír Erdő Ernő bácsi meséi 46-50. Ezeken a vasútállomásokon osztanak ingyen ivóvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam