2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Máté Bence természetfotóiból nyílt szabadtéri kiállítás bejárja az országot

Máté Bence természetfotóiból nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren. A tárlat célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a még védhető értékek fontosságára. A látványos kiállítás, melyet Áder János köztársasági elnök nyitott meg, április 1-jéig látható Budapesten, majd november végéig tartó országos körútra indul.

Máté Bence képein a madarak és az állatok olyan természetes módon viselkednek, hogy jó látható, még csak nem is sejtik, hogy valaki figyeli őket – mondta Áder János a kiállítás megnyitóján.

Fotók: MTI/Balogh Zoltán

„Neki köszönhetjük, hogy benézhetünk a gyurgyalag tollai közé, beállhatunk a levélvágó hangyák szorgos menetébe, vagy meghúzhatjuk a leopárd bajuszát” – mondta az államfő Máté Bencéről.

A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy Máté Bence még csak 34 éves, de már nemzetközi hírű fotós, aki munkájában világokat köt össze

Máté Bence számtalan nemzetközi természetfotós díj mellett elsőként nyerte el Az Év Ifjú Természetfotósa, majd felnőtt kategóriában a szakma Oscar-díjaként is számon tartott Az Év Természetfotósa (Wildlife Photographer of the Year) címet. Számos könyve jelent meg, munkásságáról háromrészes filmsorozat is készült.

Böjte Csaba atya

A megnyitón szintén résztvevő Böjte Csaba ferences rendi szerzetes szerint „Bence kiszakít bennünket abból a csőlátásból, amiben élünk, és segít abban, hogy felfedezzük magunk körül a teremtett világ szépségét”.

Az elmúlt húsz év képanyagából válogatott bemutató célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a még védhető értékek fontosságára.

Máté Bence a kiállítás megnyitóján

Az alkonyat után belülről megvilágított 15 tablópáron színviláguk és tematikájuk alapján csoportosítva láthatók a képek.

Az egyik oldalon egy nagyméretű fotó alatt az adott projektet bemutató néhány mondatos szöveg olvasható hat nyelven, a másikon 10-30 kép látható egy-egy mondatos magyar és angol nyelvű leírással.

A tárlat a budapesti kiállítás után országos turnéra indul: Debrecenben április 4. és 28. között, Gödöllőn május 3-tól 10-ig, Egerben június 13-tól július 7-ig, Keszthelyen július 11. és augusztus 4. között, Szegeden augusztus 8. és szeptember 8. között, Győrben szeptember 12-től október 6-ig, Miskolcon pedig október 10. és november 3. között lesz látható.

Neked ajánljuk
Nézz farkasszemet egy szitakötővel (képgaléria) Gólya a hóban (képgalériával) Egyik oldalán hím, a másikon nőstény madarat fotóztak le Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam