2020. június 1., Tünde
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Holdfelkelte a csillagászati tavasz estéjén

Március 20-án a csillagászati tavasz negyedévébe léptünk. Cikkünkben négy csodás fotó látható arról, hogyan kelt fel a hold a március 20-i estén, és az is kiderül, mit jelent a nap-éj egyenlőség.

Magyar idő szerint március 20-án 22 óra 58 perckor delelt merőlegesen az Egyenlítő felett a Nap – olvasható az idokep.hu-n, vagyis csillagászatilag is a tavaszi negyedévbe léptünk. Évente kétszer érik merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt: március 19-21-e, illetve szeptember 22-23-a környékén. 

A nap-éj egyenlőség egy csillagászati esemény, amelyben a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján. Érdekesség, hogy az elnevezéssel ellentétben nem ettől a naptól válnak hosszabbá a nappalok az éjszakáknál. A csillagászati kifejezés – a definíció szerint – a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest „széle” azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye pedig a légkörből való szóródásnak köszönhetően ennél is korábban világítja be a félgömböt. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor már 22 perccel hosszabb az éjszakánál, és hazánkban már a vasárnapi napon kerek 12 órát töltött a Nap a horizont felett, azaz a nappal aznap volt egyforma hosszú az éjjellel. A napfordulón egyezés csak a déli és északi félteke napszakjainak hosszát tekintve jön létre.

Az MTI fotósa, Komka Péter így örökítette meg a Karancs csúcsa mögött felkelő holdat március 20-a estéjén:

Neked ajánljuk
Madárélet Tiszaalpár közelében (képgaléria) Ötös mosómedveikrek születtek a Debreceni Állat- és Növénykertben (képgaléria) Eichendorff és Schumann a tavaszi éj titkairól mesél Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam