2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Virágzik az év vadvirága

Januárban 2019 vadvirágának választották a magyar zergevirágot, amely a Duna–Ipoly Nemzeti Park Facebook-posztja szerint most kibontotta szirmait. Aki szeretné lencsevégre kapni, igyekezzen, mert csak május végéig virágzik.

A magyar zergevirág száraz, nyílt tölgyesek, erdőszegélyek növénye, Budapest környékén, a Budai-hegységben, a Pilis vonulatán és a Visegrádi-hegységben gyakorinak mondható, de a Keleti-Bakonytól a Vértesen át a Gerecséig, a Velencei-hegységtől a Biai-hegyeken át a Tétényi-fennsíkig, a turistautak mentén is találkozhatunk vele. 

Bár az áprilisi aszály miatt kevésbé látványosan indult a virágzás, de a most bimbóikat fejlesztő egyedek már pompázatosak lesznek, érdemes lesz fotózni őket.

2019 vadvirága, a magyar zergevirág Fotó: Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINPI) / Facebook

Rokonai – az áprilisi virágzású, szubmediterrán elterjedésű keleti zergevirág kivételével – a környező magashegységek zerge járta ormain várják a virágzásukhoz kedvező időszakot, vagyis a nyarat.

A Kárpát-medencén kívül a Balkán-félsziget keleti felén található még meg elszórtan Észak-Görögországig. A hazai és nemzetközi ritkasága miatt hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A zergevirág május végéig virágzik.

Neked ajánljuk
Új favizsgáló berendezést mutattak be Győrben (képgalériával) Az áruházláncok az importáruk favorizálásával tönkreteszik a magyar élelmiszeripart (képgalériával) Fecskefészkekkel és falfestményekkel népesült be a szegedi fűtőmű Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam