Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 4., Izidor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Otthonosan a természet kulisszái között

Máté Bence a legeredményesebb magyar természetfotós, aki 2010-ben elnyerte az Év Természetfotósa címet. Detektívüveges fotótechnikájával is nemzetközi hírnévre tett szert, leseit világszerte használják természetfotósok.

A kiállításával és előadásaival jelenleg országos turnén járó Máté Bence a prae.hu művészeti portálnak adott interjúban a pályaválasztás előtt álló természetfotósok, de a környezetért tenni akaró (szak)emberek számára is megszívlelhető tanácsokkal szolgált.

Az élővilággal kapcsolatos érdeklődését elmondása szerint annak köszönheti, hogy Pusztaszeren, a település legszélső házában nőtt fel. Szakmai fejlődését kevésbé a lexikális tudást nyújtó iskolának, mint a fotózással foglalkozó idősebb generáció bölcs iránymutatásának, a reális önértékelésnek és az élővilággal kapcsolatos kíváncsiságának köszönhette:

„A lényeg, hogy megismerjük a környezetünk természeti értékeit, és aztán törekedjünk az újszerűségre.”

Mindig igyekezett a számára elérhető legjobb felszereléssel dolgozni, de megítélése szerint a fényképezésben nem szabad a technikának a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani: „Nincs annyira kiélezve a mezőny, mint egy autóversenyzésben, ahol a köbcentik számítanak. Az eredményeket a kreativitás és a kitartás hozza, nem a felszerelés.” 

Fotó: prae.hu

A magabiztos szakmai tudás birtokában már az egyéni megközelítésmód is teret nyerhet. Munkamódszeréről Máté Bence elmondta,

„egy olyan vonalat kezdtem képviselni, amely úgy mutatja be az élővilágot, ahogyan az mindig önszántából cselekszik, de egy számára kialakított környezetben.”

„Ha megtalálok egy megfelelő terepet, ahol sok állat van, létrehozok egy kis oázist, és valahogy motiválom az állatokat, hogy odajöjjenek. Etetem vagy itatom őket, nyugodt környezetet biztosítok nekik. (...)  A les előtt pedig olyan körülményeket alakítok ki, ahol megfelelő a széljárás, az adott pillanatban jó lesz a fény beesési szöge, jó a háttér, jó a perspektíva, könnyen megközelíthető, ki lehet vinni az elektromos áramot. Tehát egy részben épített környezetben, vadállatok természetes viselkedését úgy tudom fotózni, hogy jó eredmény legyen.”

Fotó: Máté Bence – Hide Photography/youtube.com

Máté Bence idei éve kevésbé az alkotás, elsősorban a szemléletformálás jegyében telik: egy éven át mutatja be a műveiből készült kiállítást, és zajlik a fajbook verseny, amely állatok fotózására inspirálja a nagyközönséget.

„Sajnos rétegérdeklődést mutat a természetfotózás és a természetvédelem, ezért meg kell fordítani a működést: nem az emberek fognak odamenni a kiállításhoz, hanem a kiállítást kell elvinni az emberekhez” – vallja Máté Bence, aki úgy tapasztalja, a legkülönbözőbb kultúrájú emberek számára is fontos és befogadható üzenet a természet szépsége és értékessége.

Németh Gábor Dávid interjúja teljes terjedelmében a prae.hu oldalon olvasható.

Neked ajánljuk
E-könyv – Tenger a tengerben – A Sargasso-titok A Grand Canyont is lezárták a látogatók előtt A fák éjszaka alszanak (videó) A karanténból ingyen elkóborolhatunk a könyvek univerzumába Kivilágított ablakok biztatták a világ nagyvárosait
Tovább a forrásra: prae.hu
Vissza
Hírfolyam