2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Őshonos természeti népek fekete-fehérben (képgalériával)

Sebastião Salgado világhírű brazil fotóművész kapja idén a német nyelvterület legrangosabb civil kitüntetését, a németországi könyvkereskedők békedíját. Salgado a fekete-fehér felvételeiből szerkesztett albumaival és kiállításaival a háborúk vagy a klímakatasztrófa miatt hontalanná váló és a hagyományosan a természeti környezetükben „legyökerezve” élő embereket, népeket is a középpontba állítja.

Ez az első alkalom, hogy fotográfusnak ítélik oda a német könyvszakma csúcsszerve, a könyvkereskedők egyesülete 25 ezer euróval járó elismerését. Az 1950 óta minden évben kiosztott díjat eddig rendszerint írók kapták meg, köztük Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Konrád György és a néhai Esterházy Péter. Az elismerést a frankfurti nemzetközi könyvvásár utolsó napján, október 20-án adják át.

Suruwaha, Amazonas, Brazília Fotó: 1stdibs.com

A díj odaítéléséről döntő testület indoklásban kiemelte, hogy Sebastião Salgado a fekete-fehér felvételeiből szerkesztett albumaival és kiállításaival a háborúk vagy a klímakatasztrófa miatt hontalanná váló és a hagyományosan a természeti környezetükben „legyökerezve” élő embereket, népeket is a középpontba állítja. Így „világszerte érzékenyít” a menekültek sorsa és az őshonos természeti népek életkörülményei iránt.

Az ősi bristlecone fenyőerdő, White Montains, Kalifornia Fotó: pinteres.com

Művészetének másik fő témája a természet, képeivel a bolygó sebeit és törékeny szépségét is bemutatja, lehetőséget, esélyt adva a befogadónak arra, hogy az igazi valójában fogja fel a Földet, „olyan élettérként, amely nem egyedül a miénk, és amelyet feltétlenül meg kell óvnunk” – olvasható az indoklásban, amely szerint Sebastião Salgado felvételei társadalmi igazságosságot és békét követelnek, és alátámasztják a környezet és az éghajlat védelméről világszerte folytatott viták fontosságát.

Salgado 2013-ban Fotó: taschen.com

Sebastião Salgado 1944-ben született, közgazdaságtudományi tanulmányokat folytatott, 1969-ben a katonai diktatúra elől hazájából Párizsba menekült.

Fotó: funzine.hu

Közgazdászként nemzetközi fejlesztési projektekben dolgozott Afrikában, és e munkája révén ismerte fel a fotográfia iránti szenvedélyét. Így 1973-ban elhatározta, hogy pályát módosít, fotósként dolgozik tovább.

Fotó: funzine.hu

Munkássága első korszakának fő témái a háború, a menekülés, a hontalanság, az éhínség és a szegénység, legfőképpen Afrikában dolgozott, például Ruandában az 1994-es népirtás idején. A kilencvenes évek második felétől egyre inkább a természetfotózás felé fordult, és visszatért szülőföldjére, a brazíliai esőerdők vidékére, ahol szülei egykori farmján nagyszabású újraerdősítési programot indított, létrehozva egy 680 hektáros természetvédelmi területet és az Instituto Terra elnevezésű közhasznú intézményt.

Fotó: funzine.hu

Fotó: funzine.hu
Fotó: funzine.hu

A művész nemzetközi ismertségét tovább növelte, hogy Wim Wenders világhírű német filmrendező és fia, Juliano Riberio Salgado egész estés dokumentumfilmet forgatott róla, a francia–olasz–brazil koprodukcióban készült, A Föld sója című alkotást 2014-ben mutatták be:

Salgado további képei a fotóművész közösségi oldalán nézhetők meg.

Neked ajánljuk
Idén született állatkölykök a magyar állatkertekből (képgaléria) Csodás napfelkeltével indult az év második napja (videó és képgaléria) Az Időkép 10 leglátványosabb webkamera-felvétele 2020-ból (videó) A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam