2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gombafelhővel tört ki a Raikoke-vulkán

A több mint száz éve szunnyadó vulkán helyi idő szerint június 21-én hajnali 4-kor tört ki, és 13-17 kilométerre lövellte a sűrű vulkanikus hamuból álló füstfelhőjét. A NASA által készített gyönyörű, teljes fotó a cikkben látható.

Az északi Csendes-óceán melléktengerében, az Ohotszki-tengerben található Kuril-szigetcsoport egyik lakatlan szigete a Raikoke, amelyet egyetlen vulkán alkot. A szigetet a II. világháború előtt Japán birtokolta, de azóta szovjet, illetve orosz fennhatóság alatt áll.

A lenti képet a legutóbbi kitörés nyomán kialakult füstfelhőről a Nemzetközi Űrállomás 59-es küldetésének egyik tagja készítette az űrből június 22-én.

A kitörés utáni pillanatok Fotó: NASA

A kitörést az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel műholdja is megörökítette:

A Raikoke kitörése az ESA Copernicus Sentine-1 műholdja fotóján
Fotó: ESA

A füstfelhő alján formálódott gyűrűszerű (és világosabb színű) felhő valószínűleg vízpárából jött létre.

A Raikoke kitörését eddig kétszer dokumentálták, 1778-ban és 1924-ben. A mostani kitörés meglepetésként érte a vulkanológusokat. A NASA folyamatosan monitorozza a füstfelhő mozgását, mert bár lakatlan területen történt a kitörés, de veszélyt jelenthet a légi forgalomra.

Videós magyarázat a Raikoke-vulkán kitöréséről:

Neked ajánljuk
Képeken a téli Izland Az ausztrál tűzvészből megmentett állatok (Képgaléria) Az ember azt hinné, ilyen csak a mesékben létezik (képgaléria) Kizöldül az amerikai PepsiCo Algapavilon hozta el a természet üzenetét Davosba
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam