2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Éltető erőforrás a víz – Öt vidéki városban startol a Nemzeti Fotótár kiállítás (videóval)

A Nemzeti fotótár egyedülálló gyűjteményében mintegy 13 millió negatív van, az első fotó az 1890-es évek elején született. A kor és a helyszínek változóak, de egy valami állandó: a víz mint életszükséglet, erő és örömforrás. Október 31-ig Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen tekinthető meg a fotótár tematikus, vízzel kapcsolatos kiállítása.

A Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit) alkalmából tematikus válogatást állított össze a Nemzeti fotótár, amelynek középpontjában természetesen az áll, hogy mennyire nélkülözhetetlen eleme létezésünknek a víz.

A fotók készítése között több évtized telt el, de egy-egy pillanat erejéig megmutatják a korábbi idők atmoszféráját, technológiai, gazdasági fejlettségét, vagy éppen ízlésvilágát. A kiállítás tehát egy utazás is az időben. 

„Archívumunkban nagy mennyiségben találhatók olyan negatívok, amelyek bemutatják, hogy

Magyarország hogyan viszonyult a vízhez az elmúlt 50-100 évben: a mezőgazdaságban, a mindennapi életben, háború alatt, szórakozás közben, és az élet különböző területein hogyan használtuk és használjuk a vizet.

Fotó: Nemzeti fotótár

A Nemzeti fotótár kiváló lehetőséget ad arra, hogy ezeket képeken is megnézzük, és ráismerhessünk a víz központi szerepére. Az öt nagyvárosban nemcsak egy általános kiállítást rendezünk, hanem az egyes helyszíneken a saját környezetükből is megismerhetik az ott élők, hogyan is változott a víz mint központi elem az életükben" – mondta el Répászky Lipót, az MTVA Archívumának osztályvezetője.

A fotóválogatást október 31-ig Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen tekinthetik meg az érdeklődők. Október 17-től Győrben és Zalaegerszegen látható a tárlat, október 18-tól Miskolcon és Debrecenben, Pécsen pedig október 20-tól nézhetik meg az érdeklődők.

Neked ajánljuk
Jégvirágok ezrei nyíltak Oroszországban (képgaléria) Leopárdok születtek Gyöngyösön (képgaléria) Hároméves lett Arun, a budapesti állatkert kiselefántja (képgaléria) A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam