2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt vannak 2019 legjobb természetfotói

Egy mormotára támadó tibeti rókát megörökítő fotós nyerte meg a Wildlife Photographer of the Year fődíját. A mormota nem érte meg a sikert...

A Wildlife Photo of The Year 2019 legjobbjának ítélt képet a kínai Bao Jong-csing készítette, aki a felvételén egy halálos pillanatot rögzített: a Csilien hegységben a róka lecsapott a mormotára, és a felvétel elkészülte után nem sokkal el is fogyasztotta – írja a BBC. A kép szerzője a témáról csak ennyit mondott: „Ez a természet.”

Fotó: Bao Jong-csing

A kínai fotós nemcsak a fődíjat, hanem az Emlősök kategóriát is megnyerte ezzel a felvétellel. A fotós hosszú ideje dolgozott már a környéken, amikor meglátta a lesben álló rókát, amely egy óvatlan mormotára várt. A győztes fotó egy sorozat része, így Bao azt is megörökítette, amikor a róka már a mormotát marcangolja.

„Erre a versenyre érkeznek a legkiválóbb pályázatok. A világ legjobb fényképészei évről évre neveznek, és azt kell mondanom, hogy ez a felvétel a valaha volt legjobb, amit láttam” – mondta a díjkiosztón Roz Kidman Cox, a zsűri elnöke.

Az év természetfotósa pályázatot 1964-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik.

További nyertes képek:

Daniel Kronauer, USA: Építész hadsereg (gerinctelenek viselkedése kategória)  

Fotó: Daniel Kronauer

Audun Rikardsen, Norvégia: A sas landolása (Madarak viselkedése kategória) 

Fotó: Audun Rikardsen

Shangzhen Fan, Kína: Havas fennsíki nomádok (Állatok a természetes környezetükben kategória)

Fotó: Shangzhen Fan

Stefan Christmann, Németország: Összebújás (Portfólió kategória)

Fotó: Stefan Christmann

Charlie Hamilton James, Nagy-Britannia: Patkánycsapat (Városi vadvilág kategória)

Fotó: Charlie Hamilton

Max Waugh, USA: Fekete és fehér (Havas expozíció kategória)

Fotó: Max Waugh

Cruz Erdmann, Indonézia (11-14 éves kategória)

Az idei ifjúsági nagydíjas Cruz Erdmann éjszakai képe egy ragyogó lábasfejűről készült az indonéziai Lembeh-szorosban, Észak-Sulawesi partján. A ragyogó lábasfejűek fotózása, az, hogy tiszta felvételt nyerjünk róluk, nagyon sok technikai tudást igényel.

Fotó: Cruz Erdmann
Neked ajánljuk
Idén született állatkölykök a magyar állatkertekből (képgaléria) A varázslatos téli Hargita és a Bucsin-tető (képgaléria) A jászkeszeg lett az év hala Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam