2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar fotográfus volt idén a világ legsikeresebb természetfotósa – Megnyílt Az Év Természetfotósa 2019 kiállítás

A Soltvadkerten élő Daróczi Csaba lakóhelyének 15 kilométeres körzetében készíti világhírű képeit. A november 6-án nyílt, Az Év Természetfotósa 2019 kiállításon az ő képei mellett láthatjuk az idei magyar díjnyertes természetfotó-termést is.

A Soltvadkerten élő Daróczi Csaba aktív testnevelés-földrajz szakos tanár. Idén három kategóriában nyert a hazai versenyen: az Emlősök viselkedése, az Állatok viselkedése és az Állatok és környezetük kategóriában.

Idén ő lett a világ legsikeresebb természetfotósa, óriási versenyeket nyert meg Németországban, Dubajban és itthon is, köztük az év természetfotósa díjat, amely a természetfotósok számára olyan, mint teniszezőként megnyerni Wimbledont.

A legismertebb idei képével, az üregi nyulak csatáját ábrázoló Háború és béke cíművel külföldi versenyeken is első helyezést ért el.

Daróczi Csaba: Háború és béke

A naturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége idén huszonhetedik alkalommal írta ki a Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 pályázatot, melyre több mint 3300 fénykép érkezett. A díjnyertes fotókat, valamint a pályázat utolsó fordulójába jutott 103 képet 2019. november 6. és 2019. december 31. között láthatják a Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában.

Akinek nincs ideje ellátogatni a kiállításra, az meg tudja vásárolni a képekről megjelent magyar-angol nyelvű albumot is.

Ízelítő az idei díjnyertes képekből:

Zeller Péter: Hajnali hófúvás – „Egy decemberi hajnalon elindultam a kedvenc fámhoz, egy téli ködös kép reményében. Útközben már láttam, hogy arrafelé egyre jobban felhősödik. Mire odaértem, a köd felszállt, erősen fújt a szél, és elkezdett szakadni a hó. Fotó nélkül nem akartam hazamenni. A hosszú expozíció közben mobiltelefonom vakujával világítottam meg a hóesést néhány másodpercig.”
Koncz-Bisztricz Tamás: Szerelem – „A kép a mórahalmi Nagy-szék-sóstónál készült, késő délután, a gólyatöcsök romantikus nászáról. A fotó aktualitása, hogy a gólyatöcs 2019-ben az év madara!”
Földi László: Kötelék – „A kép Raja Ampaton Cape Mansuar merülőponton készült. Többszöri próbálkozás után, a nehéz körülmények ellenére sikerült ezt a felvételt elkészíteni a sweetlipsrajról (édesajkú halak), ahogy az áramlattal szemben úsztak. A fotóhoz két darab külső vakut használtam.”
Ravasz Balázs: Sejtosztódás – „2018-2019 telén folyamatosan kerestem a drónnal megörökíthető, izgalmas kompozíciókat a befagyott tavak jegén. Nagy kedvenceim ezek a látszólag éppen osztódó sejtek voltak. A kép további érdekessége, hogy a jobb oldali >>sejt<< több ezer madárlábnyomból tevődik össze. Külön köszönet Dorcsák Gábornak, hogy kölcsönadta a 4 Prót, aminek a felbontása lehetővé tette, hogy ezek nagy méretben is szépen láthatók legyenek.”
Horesnyik Ervin: Szúnyogokkal suttogó – „Az apró róka érdeklődve figyelte, mi is történik a feje fölött. Másfél hónapig minden egyes délutánt a kotorékuknál töltöttem, bizalmukba fogadtak, így el tudtam csípni érdekes jeleneteket.”
Botos Éva: Ugró bajszos balin – „Sok éve figyelem a tiszavirágzást, a rajzás idején minden egyes nap leutazok a tőlünk 45 kilométerre fekvő folyóhoz. Megannyi szúnyogcsípés és még több várakozás után sikerült elkapnom, ahogy a ragadozó éppen elkap egy hím tiszavirágot. Életem eddigi legizgalmasabb pillanata volt ez! Nem megrendezett jelenet, nem beetetett hal, így aki már próbált hasonló természeti jelenséget lencsevégre kapni, tudja, hogy nem kis türelem és szerencse kell hozzá. A történés annyira gyors, hogy érzékszerveiddel már csak a csobbanást látod és hallod. Remélem, hogy a fotóm még jobban felhívja a figyelmet erre a csodálatos természeti jelenségre, a tiszavirágzásra, amit óvnunk és őriznünk kell az utókor számára.”
Neked ajánljuk
Róka a városban (képgaléria) National Geographic: A nap képei (képgaléria) Országos madárfotó-pályázat a tatai Vadlúd Sokadalom alkalmából Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Mohafalakkal a szálló por ellen
Tovább a forrásra: tudomanyplaza.hu
Vissza
Hírfolyam