2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csodás fotókon az alaszkai jégvarázs

Ryota Kajita japán fotográfus a hideg alaszkai táj jeges szépségét örökítette meg Ice Formations-sorozatában. A jelenleg Alaszkában élő fotós hét évet töltött az állam távoli, elhagyatott területeinek felfedezésével, hogy lencsevégre kapja a természet formálta bonyolult mintákat.

A festményeknek is beillő, képzőművészeti ihletésű fekete-fehér fotók a természet törékeny múlandóságát örökítik meg, Ryota Kajita fényképezőgépével azt a pillanatot kapja el, amikor a jégképződés eléri csúcspontját, majd másodpercekkel később a formációk átalakulnak. Sokan élvezzük a téli táj szépségét, azonban a japán fotográfus új szintre emeli a természet szeretetét, és olyan részleteket örökít meg, amiket az átlagos szemlélő nem venne észre.

Fotó: Ryota Kajita/ryotakajita.com

„A minták csodálatosak és titokzatosak, kifinomultak és tiszavirág-életűek. Észrevétlenül formálódnak, és miközben találok egy-kettőt, hirtelen el is tűnnek – írja Kajita.

Fotó: Ryota Kajita/ryotakajita.com

„Minden minta egyedi, és minden évszakban más és más jégalakzatokat találok. A jégen töltött hét év alatt éreztem az évszakok dinamikus ciklikusságát, valamint sajnos az éghajlatváltozás egyre súlyosbodó tüneteit.”

Fotó: Ryota Kajita/ryotakajita.com

Az érdes jégfelületeket borító finom hópihéktől a medúzaként úszó jégbuborékokig a minták sokfélesége és változatossága elképesztő. Az Ice Formations (Jégalakzatok) arra hívja fel a figyelmünket, hogy lassítsunk le, és figyeljünk a körülöttünk jelen lévő apró részletekre. Mindenekelőtt pedig arra emlékeztet, hogy a művészet mindenütt jelen van, ha eléggé odafigyelünk.

Neked ajánljuk
Hópelyhek csodálatos kavalkádja (képgaléria) A befagyott tavak is énekelnek Szardínia, a sokarcú sziget (természetfilm) Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam