2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fotókon a jeges Bajkál-tó szikrázó szépsége

Kristina Makeeva orosz fotográfus a dél-szibériai Bajkál-tó felé vette az irányt, hogy megörökítse a világ legnagyobb édesvizű tavának fagyos szépségét. A 600 kilométer hosszan elnyúló tó tükörsima felszínét néhol repedések és buborékok törik meg, amelyek látványos organikus mintákat rajzolnak a befagyott felületbe.

Az 1642 méter mélységű tó bizonyos helyeken olyan mélységig befagy, hogy felülete nemcsak az emberek, de akár az autók súlyát is elbírja. A tó kristálytiszta vizéről ismert, így a látogatók egyes helyeken a befagyott réteg alatt megcsodálhatják a gazdag élővilágot is: halak, növények és különböző képződmények tűnnek át a jeges kékeszöld rétegen át.

Fotó: ipai.ru

Kristina Makeeva számára hatalmas kihívást jelentett a fagypont alatti hőmérsékletben fotózni, hiszen a legtöbb fényképezőgép nem bírja az extrém időjárást: akkumulátoruk két óra után lemerül, sőt tönkre is mehet... Szerencsére sikerült megtalálnia a megfelelő felszerelést, amellyel megörökítette a jeges tó szikrázó szépségét.

Fotó: ipai.ru

A fotós leglátványosabb képein a tó alá rekedt algákból származó metánbuborékok próbálnak a felszínre törni. Talán ezekről kapta a tó a becenevét is: Szibéria gyöngyszeme. Makeeva képeinek másik látványos eleme a hatalmas, akár 30 kilométeren át elnyúló, 60 méter széles repedések.

Fotó: ipai.ru
 
Neked ajánljuk
Jégvirágok ezrei nyíltak Oroszországban (képgaléria) Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával) Sara Starbuck: Az oroszlán-mentőakció Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam