2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fotókon a jeges Bajkál-tó szikrázó szépsége

Kristina Makeeva orosz fotográfus a dél-szibériai Bajkál-tó felé vette az irányt, hogy megörökítse a világ legnagyobb édesvizű tavának fagyos szépségét. A 600 kilométer hosszan elnyúló tó tükörsima felszínét néhol repedések és buborékok törik meg, amelyek látványos organikus mintákat rajzolnak a befagyott felületbe.

Az 1642 méter mélységű tó bizonyos helyeken olyan mélységig befagy, hogy felülete nemcsak az emberek, de akár az autók súlyát is elbírja. A tó kristálytiszta vizéről ismert, így a látogatók egyes helyeken a befagyott réteg alatt megcsodálhatják a gazdag élővilágot is: halak, növények és különböző képződmények tűnnek át a jeges kékeszöld rétegen át.

Fotó: ipai.ru

Kristina Makeeva számára hatalmas kihívást jelentett a fagypont alatti hőmérsékletben fotózni, hiszen a legtöbb fényképezőgép nem bírja az extrém időjárást: akkumulátoruk két óra után lemerül, sőt tönkre is mehet... Szerencsére sikerült megtalálnia a megfelelő felszerelést, amellyel megörökítette a jeges tó szikrázó szépségét.

Fotó: ipai.ru

A fotós leglátványosabb képein a tó alá rekedt algákból származó metánbuborékok próbálnak a felszínre törni. Talán ezekről kapta a tó a becenevét is: Szibéria gyöngyszeme. Makeeva képeinek másik látványos eleme a hatalmas, akár 30 kilométeren át elnyúló, 60 méter széles repedések.

Fotó: ipai.ru
 
Neked ajánljuk
30 600 méterről, a sztratoszférából készítettek káprázatos fotókat a Balatonról 30 600 méterről, a sztratoszférából készítettek káprázatos fotókat a Balatonról Egy rég betiltott vegyszer, ami még bennünk van… Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam