2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan árasztja el, olvasztja fel és szárítja ki a Földet a klímaváltozás?

A klímaváltozás leglátványosabb hatásai a vizekkel kapcsolatban érezhetők: a globális felmelegedés hatására a gleccserek elolvadnak, az óceánok vízszintje emelkedik, egyre nagyobb áradások fenyegetik a part menti lakosokat, míg a Föld másik felén a kiszáradás, az elsivatagosodás és a vízhiány okoz óriási gondokat.

VÉKONY JÉGEN

Ezt a légi felvételt Florian Ledoux drónnal készítette a kelet-grönlandi Jeges-tengerről 250 méterre a tengerszint felett. A tudósok úgy becsülik, hogy 2019 rekordév lesz a grönlandi jégolvadással kapcsolatban.

Fotó: Florian Ledoux

LESZAKADT PART

A kép 2010-ben készült: Idle Kasow, a kelet-kenyai Korlabe falu vezetője az életéért küzd a megáradt vízben, miután az esős évszak áradásai miatt leszakadt a Tana folyó partja. Az árvizek miatt 76 000 ember kényszerült elhagyni lakhelyét, és több mint százan vesztették életüket.

Fotó: Andrew McConnell/Panos

KISZÁRADÁS

A képen az elmúlt években jelentkező, szélsőségesen aszályos időjárás súlyos következménye látható: 2018 júniusában az ausztráliai Új-Dél-Walesben, Gunnedah városához közel található farm legelője drasztikus mértékben kiszáradt. Az ausztrál kormány által készített klímaügyi jelentés szerint a klímaváltozás miatt az országban a szélsőséges hőingadozások és az aszályok egyre gyakrabban fordulnak majd elő.

Fotó: David Gray/Reuters

NAPVÉDŐ KORALLOK

Egyes korallfajok az óceánok felmelegedése miatt elkezdik elveszíteni színüket, kifehérednek, azonban néhány korall az intenzív napsütés hatására élénk színű, fluoreszkáló pigmentet állít elő, egyfajta utolsó védelmi vonalként, amelynek célja, hogy megakadályozza a túlmelegedést. 2016-ban és 2017-ben az óceáni hőhullámok az ausztrál Nagy-korallzátony kétharmadát fehérítették ki.

Fotó: Richard Vevers/The Ocean Agency

ÚT A SARKI SÖTÉTSÉGBE

A Polarstern német kutatóhajó 2019 szeptemberében kezdte meg legnagyobb tudományos kutatását az Északi-sarkvidéken. Az expedíció egy nemzetközi kutatás keretében indult útnak, és 12 hónapon keresztül sodródik majd a tengeren. Az út azt a célt szolgálja, hogy a kutatók testközelből vizsgálhassák meg a felmelegedés hatásait a törékeny északi-sarki ökoszisztémára. A hőmérséklet emelkedése sosem látott módon változtatta meg a környezetet: az Arktisz kétszer olyan gyorsan melegszik fel, mint a világ többi része.

Fotó: Alfred Wegener Institut/Stefan Hendricks
Neked ajánljuk
A varázslatos téli Hargita és a Bucsin-tető (képgaléria) Csodás napfelkeltével indult az év második napja (videó és képgaléria) A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam