2020. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kezd utat verni az élet a bozóttűzben leégett ausztrál erdőkben (képgaléria)

A sárkányfenyők (Wollemia nobilis) túlélték a dinoszauruszokat, de félő volt, hogy az Ausztrália-szerte pusztító bozóttüzek végzetesek lehetnek számukra. A tűzoltók áldozatos munkájának hála, sikerült megmenti a fajt, azokban az erdőkben, ahol már nem ég a bozóttűz, kezd újra utat törni az élet. Képgaléria.

A különleges, veszélyeztetett faj a kelet-ausztráliai Wollemi Nemzeti Parkban, Sydney-től északnyugatra nő. A környéken tomboló tűz a parkban is hatalmas pusztítást végzett, de a tűzoltóknak hála, a sárkányfenyőket sikerült megmenteni a levegőből szétszórt oltóanyag és egy öntözőrendszer segítségével.

Bozóttűzben megsemmisült fák az ausztráliai Queensland állambeli Peregian Beach környékén 2020. január 15-én (további képek lejjebb)
Fotó: MTI/EPA-AAP/Darren England

Ahogy a tűz közelített a sárkányfenyők élőhelyéhez, a tűzoltók működésbe hozták az öntözőrendszert, és a levegőből helikopterrel és repülővel is oltották a tüzet a környéken.

Fotó: MTI/EPA-AAP/Darren England

„Néhány fa elégett, de a faj többi példánya megmenekült a tűzvésztől” – jelentette be szerdán Matt Kean, Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere.

Fotó: MTI/EPA-AAP/Darren England

Ausztráliában gyakoriak a nyári bozóttüzek, de idén katasztrofális mértékűvé váltak. Mindeddig 29 halálos áldozatot követelt a tűz, országszerte több mint 2500 otthon lett a lángok martaléka, és mintegy egymilliárd nagyobb állat pusztult el.

Fotó: MTI/EPA-AAP/Darren England

A Wollemia nobilist a botanikusok rég kihalt növénynek hitték, mert létezéséről sokáig csak fosszíliák adtak hírt. A legrégebbi maradvány 91 millió éves volt, míg egy ausztrál természetvédelmi őr 1994-ben meg nem találta a kihaltnak hitt fa élő példányait.

Fotó: MTI/EPA-AAP/Darren England

David Noble a Sydney-től 200 kilométerre fekvő Wollemi Nemzeti Park egyik keskeny szurdokában lelt rá a sötétzöld lombú, csokoládébarna törzsű, különleges facsoportra, a botanikusok pedig megerősítették: valóban a Wollemiát találták meg.

Friss hajtások egy bozóttűzben megégett fán, az új-dél-walesi Kulnurában 2020. január 15-én Fotó: MTI/AAP/Joel Carrett
Fotó: MTI/AAP/Joel Carrett
Fotó: MTI/AAP/Joel Carrett
Fotó: MTI/AAP/Joel Carrett
Fotó: MTI/AAP/Joel Carrett
Fotó: MTI/AAP/Joel Carrett
Fotó: MTI/AAP/Joel Carrett
Neked ajánljuk
Sok ezer faj van veszélyben az egyre gyakoribb és pusztítóbb tüzek miatt Elképesztő sziklarajzokra bukkantak az amazóniai esőerdőben A H&M új kollekciója újrahasznosított anyagokból készül A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve (videóval) A Vöröskereszt is közreműködik a koronavírus-szűrésekben
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam