2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A földkerekség legdermesztőbb városai (képek és videók)

Íme, a világ leghidegebb helyei, Szibériától Norvégián és Alaszkán át az Antarktiszig.

Ojmjakon, Oroszország

A kelet-szibériai, kb. 500 fős Ojmjakont tartják a Föld leghidegebb településének. 1933. február 6-án -67,7 Celsius-fokot mértek az akkor már meglévő meteorológiai állomáson. A legalacsonyabb hőmérséklet 1926. január 26-án elérte a -71,2 fokot. Bár ez az adat vitatható, mert a hőmérsékletet nem közvetlenül mérték, hanem extrapolációval számolták ki.

Fotó: pinterest.com
Fotó: pinterest.com
Fotó: pinterest.com

Verhojanszk, Oroszország

Az 1817-ben alapított Verhojanszkban októbertől áprilisig fagypont alatt van a hőmérséklet. A város régóta vitatja Ojmjakon eredményeit, és maga is a leghidegebb város címre pályázik a -69,8 Celsius-fokos hidegrekordjával. Verhojanszk egészen a XX. század elejéig politikai száműzetések „népszerű” helyszíne volt.

Fotó: arcticphotoshop.com

International Falls, Egyesült Államok

A minnesotai települést hívják az államok „jégszekrényének”, bár mások is ácsingóznak erre a címre. Az északi határon fekvő városban évente legalább 100 napon át fagypont alatt van a hőmérséklet, az eddigi hidegrekord -48 Celsius-fok.

Fraser, Egyesült Államok

A coloradói Fraser szintén az államok „jégszekrényének” vallja magát. Az itt mért leghidegebb hőmérséklet −47,2 Celsius-fok volt 1969-ben.

Fotó: colorado.com

Jakutszk, Oroszország

A kelet-szibériai Jakutszk a Föld legnagyobb olyan városa, amely az örök fagy körzetében található. Közel 270 ezer ember él itt. A város kiinduló pontja a Távol-Kelet és Szibéria felfedezésére, feltárására induló utazóknak. Innen keltek felfedező útjukra az ismert orosz felfedezők: Szemjon Gyezsnjov (Alaszka), Vlagyimir Atlaszov (Kamcsatka), Ivan Moszkvityin (Ohotszki-tenger, Szahalin) és Vaszilij Pojarkov (Amur).

Fotó: iparikatasztrofak.blog.hu

Hell, Norvégia

Hellt beszédes neve (jelentése: pokol) és szubarktikus hőmérséklete tette híressé: rengeteg turista utazik ide, hogy a város vasútállomásának felirata előtt fotózkodjon. Az év harmadában – decembertől márciusig – itt folyamatosan embert próbáló hideg uralkodik.

Barrow, Egyesült Államok

Az alaszkai Barrow az USA legészakabbra fekvő városa, 2000 kilométerre fekszik az Északi-sarktól, és 500 km-re az északi sarkkörtől. Az alig 4,5 ezer lakosú kisváros állandóan fagyott talajra épült. November végétől január végéig itt nem kel fel a nap. A települést csak repülővel vagy a tenger felől lehet megközelíteni.

Fotó: pinimg.com

Antarktisz

A kutatók régóta tudták, hogy a világ leghidegebb helye az Antarktisz keleti része. 2018-ban jött a hír, hogy a szakértők -98 Celsius-fokot mértek a kelet-antarktiszi-fennsík egyes helyein. Az extrém alacsony hőmérsékletet műholdak segítségével észlelték.

Életképek az antarktiszi fagyról, a kutatók életéről:

Neked ajánljuk
Fagy? Aszály? – Előrejelzés lakossági segítséggel a haszonnövények védelmére Meditatív dallamokban visszhangzik a növényekben lüktető élet Legyél te is a természet dallamainak komponistája! Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: iparikatasztrofak.blog.hu
Vissza
Hírfolyam