2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy metróállomáson készült a világ legjobb természetfotója

Nem tévedés, a világ legnívósabb természetfotó-pályázatának legjobb képe egy londoni metróalagútban készült két verekedő egérről. Legjobb, a közönség szerint.

Bár a Wildlife Photographer of the Year szakmai zsűrije által kiválasztott, a 2019-ben legjobbnak ítélt természetfotókért járó díjakat már tavaly októberben átadták, a közönségszavazásra február 4-ig várták a voksokat. A pályázatra beérkezett több mint 48 000 fotó közül 25-öt választottak ki, a közönség ezekből választhatta ki a kedvencét.

Meglepő módon egy olyan kép tetszett meg nekik a legjobban, amely egy mesterséges, ember alkotta környezetben készült. A főszereplő két egér, akik a napi betevőért verekednek.

Az angol Sam Rowley által készített fotó egészen szürreális, mintha valami animációs film képkockája lenne.

Azon senki sem csodálkozik, hogy rágcsálók élnek az alagutakban. Ez Samnek is feltűnt, és megfigyelte, hogy az egerek előszeretettel startolnak rá az utasok által elszórt ételmorzsákra, amelyekért olykor komoly harcok folynak. Egy ilyen pillanatot szeretett volna megörökíteni, amely nem is volt olyan egyszerű, hiszen igen gyorsan lezajlanak ezek a perpatvarok. Samnek a jó látószög érdekében hosszasan a peronon kellett hasalnia, amellyel biztosan sok értetlen tekintetet vonhatott magára, de végül sikerült elcsípnie ezt a díjnyertes pillanatot.

A kép arra is felhívja a figyelmet, hogy a vadvilág ott van mindenhol. Rengeteg élőlény él körülöttünk, csak sokszor nem veszünk róluk tudomást. Tartsuk nyitva a szemünket, mert lehet, hogy Sam Rowley-éhoz hasonló, izgalmas jeleneteknek lehetünk szemtanúi – írja a turistamagazin.hu.

Sam Rowley: Perpatvar az állomáson

A közönségszavazásból a legjobb ötbe jutott további képeket is érdemes megnézni.

Martin Buzora: Az anyahelyettes

A kanadai Martin fotóján Elias Mugambi, a kenyai Lewa Wildlife Conservancy rangere látható. Elias olyan árván maradt keskenyszájú orrszarvúkra vigyáz, mint a képen látható Kitui. Ezek az orrszarvúk vagy orvvadászat eredményeként kerülnek erre a helyre, vagy mert az anyjuk megvakult, és nem tudna vigyázni rájuk a vadonban.

Francis De Andrés: Spot the reindeer

Nehéz magyarra fordítani a spanyol fotós képének címét, amely izgalmas high-key technikával készült. A fotón fehér sarki rénszarvasokat kell kiszúrnia a nézőnek, akiket Francis a norvég Spitzbergák szigetcsoporton fotózott igencsak szélsőséges körülmények között.

Aaron Gekoski: Csatát vesztve

Az orangutánokat évtizedek óta mindenféle produkciókban használták a bangkoki Safari World nevű helyen. 2004-ben nemzetközi nyomásra ideiglenesen betiltották ezeket a showműsorokat, de sajnos napjainkban újra napi két előadást tartanak. Szomorú, hogy sok száz ember fizet azért, hogy orangutánokat lásson bokszolni, táncolni, dobolni és még sorolhatnánk.

Michel Zoghzoghi: Passzoló külsők

A libanoni Michel egy vicces dolgot szúrt ki, amikor jaguárokat fotózott Brazíliában. A Três Irmãos folyón közvetlenül a csónakja előtt úszott el egy jaguár anya és kölyke, de csak amikor a vízből kimásztak, akkor látta, hogy a bundájukhoz hasonló pöttyös mintájú anakondát zsákmányoltak. Az anakonda biztosan nem találta mulatságosnak ezt a mintabeli egyezést.

Neked ajánljuk
A nap képe: Cseresznyefa a Medves-fennsíkon Hadd beszéljen a természet! – 2020 legszebb természetfotói egy norvégiai versenyről (képgaléria) Megtisztították Sao Paulo folyóját a szeméttől, visszatértek a vadállatok (videóval) A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam