2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Méhek titkai – Csodálatos képsorozat egy mézelő méhcsalád életéről

Páratlan felvételek arról, hogyan védekeznek a méhek, hogyan melegítik és hűtik magukat, és hogyan működnek együtt a munka során.

Alighogy megalakult a méhkolónia, máris támadást kellett visszavernie. Lódarazsak támadtak, mely rovarok vöröslő szemű óriásoknak tűnnek a kis méhek mellett. Egyenként, alig szempillantásnyi idő alatt vadászták le a levegőből a méheket, és repültek is tovább áldozatukkal, amelyet aztán szétosztottak saját falánk lárváik között.

Egy-egy mézelő méh önmagában nem ellenfele az európai lódarázsnak. A négy centiméter testhosszú darázs erős rágóival könnyen darabokra aprítja a kisebb rovarokat. Az ostrom első napjaiban a méhek tehetetlenül álltak a támadásokkal szemben.

Mézelő méhek szívják fel a vizet csőszerű nyelvükkel Fotó: nationalgeographic.com/Ingo Arndt

„Atyaúristen, mondtam magamban, ha ez így megy tovább, az egész család kipusztul itt nekem” – emlékezik vissza Ingo Arndt német fotós, akinek a kertjében élnek a méhek. Ahogy egyre múltak a napok, a méhkolónia kezdte összeszedni magát.

Az őrszemek eleven szőnyeget alkottak a fészek bejáratánál. Ha egy lódarázs túl közelre merészkedett, néhány védő ráugrott, és útját állta. Aztán még többen repültek rá, és a földre kényszerítették. A méhekből álló labda belsejében bizarr dolog történt.

A mézelő méheknek van egy okos kis trükkjük: olyan gyorsan mozgatják a szárnyizmaikat, hogy a toruk (azaz a testük középső szakasza) kis mennyiségű hőtöbbletet sugároz. Ha tucatnál is több méh rúgja be a motort egyszerre, jelentősen képesek emelni a környezetük hőmérsékletét. Ezek a méhek például elevenen megsütötték az őket megtámadó lódarazsakat.

A lódarazsaktól fészküket védő a méhek felsorakoznak a bejárat előtt Fotó: nationalgeographic.com/Ingo Arndt

„Zseniális húzás” – lelkendezik Jürgen Tautz, a nemrég nyugállományba vonult biológus, aki jó 25 éve kutatja a méhek viselkedését a würzburgi Julius Maximilian Egyetemen. A hőcsapda hatékony fegyver, de a méhekre is veszélyes lehet.

Néha a labdában legbelül lévő méhek is elpusztulnak a lódarázzsal együtt – feláldozzák magukat a család védelmében.

Mindez csak egy mozzanat a mézelő méhek viselkedési repertoárjából. Felvételeivel Arndtnak két esztendő alatt sikerült új részleteket bemutatni. Harminc éve fotóz állatokat, de mivel nem rovarász, Tautz segítségét is igénybe veszi.

A lódarázs a méhek hőcsapdájában Fotó: nationalgeographic.com/Ingo Arndt

A teljes cikket elolvashatja a magazin 2020. márciusi lapszámában.

Neked ajánljuk
Gyönyörű geometriai formát alkotó növények (képgaléria) A méheket a méhész tartja életben (videó) Meditatív dallamokban visszhangzik a növényekben lüktető élet Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam