2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyennek látszik a Marsról a Föld és a Vénusz?

2020. június 5-én a Mars kora esti égboltjára emelte árbóckamerája szemét a Marson 8 éve szolgálatot teljesítő Curiosity rover, és két fénylő pontot örökített meg: egyik a Vénusz, másik a Föld volt.

A rover 2784. marsi napját töltötte már a vörös bolygón, amikor az egymás felett viszonylag nagy távolságban látható bolygókat két fotón rögzítette, napnyugta után 75 perccel. A fotókból a földi irányítás készített panorámaképet, hogy a valós égi helyzetükben láthassuk mi is őket. A felső fénypont a Föld, az alsó a Vénusz.

Fotó: nasa.gov

A felvétel azzal a céllal készült, hogy a marsi szürkületi viszonyokat vizsgálják. Ebben az évszakban a vörös bolygó légkörének magasabb rétegeiben több a por, mint máskor, másmilyen a fény szóródása is, és ilyenkor sokkal világosabb van a Marson. Ennek köszönhetően a két, egyébként fényes csillagszerű pontként látható bolygó is halványabb, kevésbé üt el az égi háttértől.

Fotó: nasa.gov

A Földön az alkonyi ég akkor válik különösen világossá, ha nagy vulkánkitörések juttatnak a légkörbe olyan aeroszolokat, amelyek szintén jelentős fényszóró hatásúak.

Amikor 2014-ben a rover a Föld és a Hold párosát fotózta szintén az alkonyi égen, teljesen más fényviszonyok uralkodtak, mivel akkor nem volt jelen a légköri por.

A Curiosity első fotója a Földről és holdjáról, 2014-ből Fotó: nasa.gov

A 2012-es landolása óta a Curiosity számos érdekességet örökített már meg: aszteroida átvonulását az égen, a Nap előtt áthaladó Merkúrt, látványosan kék marsi napnyugtákat, és napfogyatkozásokat, amelyek során a Mars két apró holdja, a Phobos és a Deimos vonult el a napkorong előtt.

Neked ajánljuk
Űrhajónk, a Föld – 1. rész: Boldog új évet! Fejlesztik a nógrádi és a Bükk-vidéki geoparkok turizmusát Havazott a Szaharában, rég volt ilyen hideg arrafelé (videókkal) Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam