2021. január 15., Loránd, Lóránt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Háromnapos tájfotózás a hétvégén a Medves-hegységben (képgalériával)

Ötödik alkalommal rendezik meg az Olympus Medvesi Fotós Maratont október 9–11. között Salgótarján környékén, a Medves-hegységben. Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényén idén is több tízezer fotó készül el a három nap alatt. A madárlesekből, emelőkosárból, várakból fotózó résztvevőket túravezetők kísérik.

Az amatőr és profi fotósok a legkülönbözőbb típusú programokon hódolhatnak szenvedélyüknek, egyben a fotók segítségével megmutathatják, hogy az emlékekben ipari térségként élő terület valójában egyedi, karakteres és értékekkel teli táj – nyilatkozta az MTI-nek Drexler Szilárd, a program egyik szervezője.

Fotó: fotosmaraton.hu

A várakozások szerint idén ismét több tízezer fénykép készül majd a Novohrad–Nógrád Geopark központi területén, a Medves-vidéken és a környező tájakon.

A rendezvény területe Közép-Európa egyik kevéssé ismert, de történelmi, tájképi és ipartörténeti emlékekben bővelkedő tája.

A vulkáni működés emlékét őrző csúcsok, ormok, gerincek, eldugott homokkőszurdokok, Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkja, történelmi várak és ipartörténeti emlékek sokasága színesíti a változatos tájképet, melynek meghatározó elemei az erdők is.

Ehhez hasonlóan lenyűgöző képek készülhetnek a fotós maratonon Fotó: fotosmaraton.hu

A program három napja során több helyszínen, számos egyedi, különleges, sok esetben kizárólag az esemény alkalmából szervezett program várja majd a részvevőket hajnaltól kezdve, éjszakába nyúlóan.

Fotó: fotosmaraton.hu

Bejárhatók Salgó és Somoskő várai, a Medves-fennsík legszebb helyei, megörökíthetik a napfelkeltét Szilvás-kőn. Páncélos lovagok „védik” majd Salgó várát, amely modellfotózás helyszíne is lesz. Lehetőség lesz fényképezni madárlesekből, de a turistautaktól távoli, felfedezetlen, izgalmas fotótémákat rejtő helyekre is szerveznek programot. A felkeresésre érdemes helyszínekre túravezetők segítik majd az eljutást.

Egy másik csodálatos felvétel egy korábbi rendezvényről Fotó: fotosmaraton.hu

A salgóbányai Geocsodák Háza geoparki látogatóközpontban szakmai programok, termékbemutatók és tanácsadások kísérik majd a hétvégét. Workshopokat tartanak makrofotózás, stúdiófotózás, nedves kollódiumos eljárás és éjszakai fotózás témakörökben.

Fotó: fotosmaraton.hu

A városközponti Dornyay Béla Múzeumban üvegfotózás workshop várja az érdeklődőket, a Medves-fennsíkon emelőkosárból lehet majd felvételeket készíteni 30 méteres magasságból.

Fotó: fotosmaraton.hu

A határ átjárhatóságának függvényében lesz lehetőség átlátogatni a Macskalyuki-bányák területére, továbbá Fülek várába, ahol Hieronymus Bosch életképekkel készülnek a fotósoknak.

Fotó: fotosmaraton.hu

A felvételeket a lehető legtöbb emberhez kívánják eljuttatni közösségi oldalakon, a sajtó segítségével és egy fotópályázat révén. A szervezők szövetséget kívánnak kötni a fotósokkal: a sok-sok programért cserébe segítsenek népszerűsíteni a Novohrad–Nógrád Geoparkot, a Medves-vidékét, valamint a természet- és tájvédelem fontosságát – tette hozzá Drexler Szilárd.

Fotó: fotosmaraton.hu
Neked ajánljuk
Idén született állatkölykök a magyar állatkertekből (képgaléria) Csodás napfelkeltével indult az év második napja (videó és képgaléria) Az Időkép 10 leglátványosabb webkamera-felvétele 2020-ból (videó) A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam