2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyönyörűek a nyíregyházi oroszlánkölykök (képgaléria)

Két hím és két nőstény afrikai oroszlán (Panthera leo) született a Nyíregyházi Állatparkban, a négyes ikreket pénteken mutatták be a sóstógyógyfürdői létesítményben.

A jelenleg hathetes kölykök vakon, foltos bundával, és egyenként körülbelül másfél kilogrammos testsúllyal látták meg a napvilágot, az eddig szépen gyarapodó kicsiket pénteken vizsgálták meg a park állatorvosai. A kölykök oltást kaptak, és megmérték súlyukat is: a két hím egyaránt 7,3, a nőstények egyike 5,8, a másik 6,1 kilogrammos.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

A tápláló anyatejnek köszönhetően szépen gyarapodnak, három-négy hónaposan elkezdik majd kóstolgatni a húst is, ám féléves korukig még az anyatej lesz a fő táplálékuk – mondta el Révészné Petró Zsuzsa oktatási osztályvezető az MTI-nek.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

Mivel az oroszlán az egyetlen társas életmódú macskaféle, a nemrég született utódok együtt élnek az anyjukkal, az apjukkal és nagynénjükkel a kifutóban. A hétéves, ivarérett nőstények már itt születtek, és unokái a park leghíresebb oroszlánjának, Eleknek, aki alapító tagja volt a SóstóZoónak. A kölykök apja, egy tízéves hím, Hollandiából érkezett Nyíregyházára 2016-ban.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

A most született kicsikkel már tizennégy oroszlán él Nyíregyházán, közülük hat a ritka, fehér színváltozathoz tartozik. Az afrikai oroszlánok fennmaradása a legtöbb helyen biztosítottnak látszik, bár hosszabb távon – élőhelyeik elvesztése miatt – egyedszámuk valószínűleg csak a természetvédelmi területeken tartható fenn.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila
Neked ajánljuk
Brazíliai lápégés (képgaléria) A nap képe: Az élet egy szelete – Egy szeder életciklusa Lassan csapatokba állnak a túzokok Dévaványa térségében (képgalériával) Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam