2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme az év természetfotója 2020-ban!

Szergej Gorskov orosz fotós egy fát átölelő nőstény szibériai tigrisről az Orosz Távol-Keleten készült felvétele nyerte el idén a londoni Természettudományi Múzeum Az év természetfotósa pályázatának fődíját.

Az Ölelés című képen egy veszélyeztetett szibériai tigris látható, amint átöleli egy hatalmas mandzsúriai jegenyefenyő törzsét, hogy megjelölje azt vizeletével. A rejtett kamerával készült felvétel elkészítésére Gorskovnak több mint 11 hónapot kellett várnia – olvasható a múzeum honlapján közzétett közleményben.

Az 56. alkalommal, 16 kategóriában meghirdetett idei pályázatra több mint 49 ezer felvételt küldtek be. A győzteseket Katalin, Cambridge hercegnéje hirdette ki.

„Ez egy semmihez sem hasonlítható kép, egy páratlan betekintés egy mágikus erdő mélyének intim pillanatába. Az ősi fenyő lombján átszűrődő téli napfény világítja meg az erdő mélyét és a hatalmas tigris bundáját, amint nyilvánvaló extázisban öleli át a törzset, és belélegzi a kérgén lévő tigrisillatot, és otthagyja saját jelzését is üzenetként.

Ez egy pompás színekben és szerkezetben elmondott történet az amuri tigrisnek, az orosz vadon szimbólumának visszatéréséről a kihalás széléről” 

– méltatta a felvételt Roz Kidman Cox, a zsűri elnöke.

Fotó: nhm.ac.uk

A szibériai vagy amuri tigris (Panthera tigris altaica) a tigrisek egyik alfaja, amely Oroszország távol-keleti részén, Északkelet-Kínában és Észak-Koreában él. Egykoron egész Eurázsiában őshonos volt egészen Törökországig, ma azonban csak Szibéria keleti részén él. Vadon a faj egyedszáma a múlt század közepén 20-30-ra csökkent, az elmúlt évtizedek fajvédelemi programjainak köszönhetően a populáció lassan nőni kezdett, ma már eléri az 550-et.

Az egyik ilyen természetvédelmi területen, az orosz Tigrisek Földje Nemzeti Parkban készült a felvétel. Szergej Gorskov egy szibériai faluban született, és a vadonban nőtt fel, élete nagy részében egy puska távcsövén keresztül, nem pedig a fényképezőgép lencséjén át nézett a vadállatokra, ám egy afrikai utazásakor egy leopárddal való találkozás megváltoztatta az életét. Azóta dolgozik természetfotósként, az orosz természetfotósok szövetségének alapító tagja.

Az év természetfotósa díjat hagyományosan egy gálavacsora keretében adják át a múzeumban, a koronavírus-járvány miatt azonban idén a szervezők virtuálisan jelentették be a győzteseket, népszerű kiállításuk azonban október 16-án megnyílik az intézményben.

Neked ajánljuk
A nap képe: Cseresznyefa a Medves-fennsíkon A nap képe: Madárpihenő Hadd beszéljen a természet! – 2020 legszebb természetfotói egy norvégiai versenyről (képgaléria) Változatlanul vonzóak a fenntartható alapok Márciusban belehúztak a villanyáram-fogyasztásba a magyarok
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam