2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az indonéz törzs, ahol mindenkinek kék a szeme (képgaléria)

Önmagában már az is ritkaságnak számít, ha Indonéziában valaki nem barna szemű. Az ázsiai ország lakosai nagy részének a szeme és a haja is sötét árnyalatú. Egy bennszülött törzs összes tagja azonban – egy genetikai rendellenesség miatt – kék szemű. Sőt olyanok is vannak közöttük, akiknek az egyik szeme kék, a másik sötét.

A különleges jelenségre már több világjáró fotós, blogger és természettel foglalkozó újság is figyelmes lett. A világító kék szemek azonban hiába szépek, valójában egy genetikai betegség eredményei – számol be róla a promotions.hu.

Fotó: Korchnoi Pasaribu

A Waardenburg-szindróma 42 ezerből egy embernél jelentkezik. Hallásromlással és pigmenthiánnyal jár, utóbbi okozza a kék szemszínt.

Fotó: Korchnoi Pasaribu

Még ritkább és különlegesebb eset, amikor a rendellenesség csak az egyik szemet színezi kékre, a más sötét marad.

Fotó: Korchnoi Pasaribu
Fotó: Korchnoi Pasaribu

Ezt a két típusú jelenséget örökítette meg Korchnoi Pasaribu geológus és fotós, akinek képei azóta az egész világot bejárták.

Fotó: Korchnoi Pasaribu
Neked ajánljuk
Ritka kiviket engedtek szabadon Új-Zélandnál James Powell: 2084 – Az eltűnt jég nyomában Egy változékony freskó figyelmeztet a klímaváltozással kapcsolatos felelősségünkre Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Tovább a forrásra: promotions.hu
Vissza
Hírfolyam