2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Madárfotós pályázat legjobbjait díjazták Tatán (képgaléria)

Jakab Tibor Asztrál landolás című fotója nyerte az Envirotis – Madarak fényben és árnyékban – 2020 fotópályázat első díját. A díjátadó ünnepséget a vírushelyzetre tekintettel online tartották, a Tatai Vadlúd Sokadalom legtöbb rendezvényéhez hasonlóan.

A kiíró Envirotis Holding harmadik éve a Tatai Vadlúd Sokadalom főtámogatója, a tavalyi sikeres kezdeményezése után idén második alkalommal hirdette meg a fotópályázatot. A profi és amatőr fotósok számára egyaránt kiírt pályázatra több mint 900 alkotás érkezett.

A Tatai Vadlúd Sokadalom Közép-Kelet-Európa egyik legrangosabb természetvédelmi fesztiválja. A nyár elején meghirdetett Madarak fényben és árnyékban pályázat előválogatása után 100 kép került a héttagú, fotósokból és természetvédelmi szakemberekből álló zsűri elé. Először az 50 legjobb fotót választották ki, ezekből a kiíró fotóalbumot jelentetett meg. Az online díjátadón 3 fő- és 6 különdíjat osztottak ki.

A zsűri elnöke, Potyó Imre környezetkutató, természetfotós kiemelte:

azokat a képeket díjazták, amelyek a madarakat valamilyen nehezen megismételhető helyzetben kapták el, illetve amelyek az újdonság erejével hatnak, van bennük valami különleges.

A fődíjat Jakab Tibor kapta az Ausztrál landolás című fotójáért:

Fotó: Jakab Tibor

Török János Suhanás című képe lett a 2. helyezett:

Fotó: Török János

Boromisza Zsombor Fényterápia című alkotását a 3. legjobbnak választották:

Fotó: Boromisza Zsombor

Gazsi Máté lett a közönségdíjas, Az első falat című munkájáért:

Fotó: Gazsi Máté

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság különdíját Szabó Irma Hamm, bekaplak című képe érdemelte ki:

Fotó: Szabó Irma

Tata város önkormányzatának különdíját Keresztes Zoltán Mondd, kis kócos, hol van a mamád? című alkotása kapta:

Fotó: Keresztes Zoltán

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei csoportja Kovács Norbert Lendület című fotóját jutalmazta:

Fotó: Kovács Norbert

A mobiltelefonos különdíjat pedig Enyedi Ágota kapta Idill a tavon című alkotásáért:

Fotó: Enyedi Ágota

Csonka Péter ornitológus, a Tatai Vadlúd Sokadalom egyik elindítója és főszervezője, a zsűri tagja hangsúlyozta: természetvédőként számára különösen fontos, hogy a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön vagy természetes mozgásukban ne zavarja a fotós munka közben. Ezért csak etikus elvek alapján készített képeket fogadtak el a kiírók.

A pályázat szervezői kiemelték: mindenkit ösztönözni szeretnének a kísérletezésre, azokat is, akiknek nincs az élmezőnyre jellemző szintű eszközük, de érdekli őket a téma, érzékenyek a madarak szépségére.

Neked ajánljuk
Hópelyhek csodálatos kavalkádja (képgaléria) A varázslatos téli Hargita és a Bucsin-tető (képgaléria) A Nagybörzsöny téli ölelésében (videó) A háziállatok beoltása mellett érvelnek amerikai kutatók Joe Biden elektromosra cseréli a teljes szövetségi autóflottát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam