2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fotókon a sok pelyhes flamingóbébi a budapesti állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert rózsásflamingó-kolóniája Európa egyik legjobban szaporodó flamingócsapata. Évről évre 15-20 fióka kel ki és nő fel a kolóniában, amely jelenleg több mint 150 rózsás flamingóból áll. Ezek a madarak kecses alkatukkal az állatkert talán leginkább lenyűgöző szépségei.

Idén sem tört meg a trend, az első rózsásflamingó-fióka július 6-án kelt ki a tojásból, azóta húszra nőtt a pelyhes jövevények száma, és hamarosan újabbak érkezése is várható – számolt be róla az MTI a Fővárosi Állat- és Növénykert közleménye alapján.

A flamingók hat faja közül a rózsás flamingók a legnagyobb termetűek. Afrika számos vidékén, Dél- és Délnyugat-Ázsiában, valamint Dél-Európában őshonosak, de – ezt valószínűleg kevesen tudták – nagy ritkán még a Kárpát-medencében is előfordulhatnak vadon élő egyedeik.

A frissen kikelt fiókák testét jellegzetes, pihés toll fedi. Csőrük és lábaik kezdetben rózsaszínűek, egy héttel, tíz nappal később a rózsaszín feketére vált. Hamarosan a kolónia felnőtt tagjai az összes fiókát egy csoportba terelik, így sokkal könnyebben tudnak majd rájuk egyesült erővel vigyázni – részletezi az állatkert közleményét az MTI.

Az alábbi képek 2021. július 19-én készültek a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Húsz flamingófióka kelt ki az elmúlt két hétben a budapesti állatkertben Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hamarosan további rózsásflamingó-bébik érkezése várható Fotó: MTI/Balogh Zoltán
A frissen kikelt fiókák testét jellegzetes, pihés toll fedi Fotó: MTI/Balogh Zoltán
A rózsás flamingóknak nagy ritkán még a Kárpát-medencében is előfordulhatnak vadon élő egyedei Fotó: MTI/Balogh Zoltán
A Fővárosi Állat- és Növénykert rózsásflamingó-kolóniája jelenleg több mint 150 egyedből áll Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Neked ajánljuk
Nem lehet betelni Kránitz Roland természetképeivel (képgaléria) Már látogathatók a 10 hetes perzsa leopárdkölykök az állatkertben Keltsük életre a falakat! Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam