2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Történetek az Öreg-Túr mentén – Fotókiállítás a Capa Központban

Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban látható Szabó R. János a Tisza mellékfolyója mentén készült portréiból, tájképeiből és csendéleteiből álló kiállítása. A tárlat január 30-ig ingyenesen tekinthető meg.

Szabó R. János fényképeken elmesélt történetei az Öreg-Túr mentén íródnak. A sorozat klasszikus, a festészettől örökölt fotográfiai műfajok képtípusaiból épül fel; a portrékból, tájképekből, csendéletekből álló fotóesszében a folyó mentén élő emberek sorsa rajzolódik ki. A fotósorozat kiállításként először a Capa Központ Project Room termében látható.

Az élet az Öreg-Túr mentén ugyanolyan csendesen és kanyargósan folyik, mint a határt Északkelet-Magyarországról átlépő folyó. A falvakban a munka (a halászat, az állattartás, a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, az építkezés) és a kikapcsolódás (a fürdőzések, beszélgetések) köré szerveződő hétköznapi élethelyzetek és tevékenységek kitüntetett pillanatokká válnak.

Szabó R. János úgy fogalmazott munkájáról: „A víz jelenléte jelenthet munkát, megélhetést, kikapcsolódást, szórakozást és nehézségeket. Olyan személyes történeteket és helyzeteket keresek, amik egy-egy sajátos viszonyulási lehetőséget mutatnak meg. Ezekből a történetekből szeretnék egy átfogó képet rajzolni, ami nemcsak szűkebb értelemben beszél a folyó körüli életről, hanem általánosabban is szól arról a társadalmi-történeti kontextusról, amit az Öreg-Túr környezete jelent. A képeken szeretném ezen túl a saját élményeimet, emlékeimet, a környezet és az élővilág iránti amatőr érdeklődésemet is megjeleníteni”.

A január 30-ig ingyenesen megtekinthető kiállításon a fényképek a falvakból hozott tárgyakkal egészülnek ki.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam