2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két újabb csodás képet készített galaxisokról a Hubble

Az űrteleszkóp által rögzített első képen egy három galaxisból álló csoport figyelhető meg, a másodikon pedig egy kölcsönhatásban álló galaxispár. Mindkét felvételt érdemes megnézni teljes méretben is.

Az NGC 7764A jelű hármas megfigyelés jobb felső sarkában két, vélhetően egymással interakcióban álló galaxis látható. A NASA munkatársai a két galaxisból kinyúló csillagok és gáz hosszú nyomaiból arra következtetnek, hogy nagy sebességgel csapódtak össze, rendellenes viselkedésüket a kép bal alsó sarkában látható golyó alakú galaxis okozhatta. Azt nem tudják, hogy a kép jobb felső sarkában látható galaxisokkal tényleg kölcsönhatásban áll-e a bal oldalon látható, a relatív közelség miatt azonban elképzelhetőnek tartják.

Bár a kép mozgalmasnak tűnhet, a valóságban az ilyen rendszerek kölcsönhatása nagyon lassú folyamat, az pedig kifejezetten ritka, hogy két galaxis frontálisan ütközzön.

Érdemes megnézni a képet teljes méretben is a NASA oldalán, ide kattintva.

Fotó: NASA/ESA

A Hubble által készített másik lenyűgöző fotó az Arp 298-at, egy pár, kölcsönhatásban álló galaxist mutat be. Az Arp 298 – amely két galaxist, az NGC 7469-et és az IC 5283-at foglalja magában – nagyjából 200 millió fényévre fekszik a Földtől a Pegazus csillagképben. A nagyobbik az NGC 7469 spirálgalaxis, az IC 5283 pedig annak kisebb társa. Az NGC 7469 egy aktív, szupermasszív fekete lyuknak és egy fényes csillaghalmaznak is otthont ad.

A fotó teljes méretben ide kattintva látható.

Fotó: NASA/ESA
Neked ajánljuk
Üdítő tavaszi színek: virágzik a repce Zalában (képgaléria) Lélegzetelállító képek: májusi köd Zalában (képgaléria) Felfedezetlen világok – Az univerzum rejtélyei (természetfilm) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam