2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az idei Magyar Sajtófotó Pályázat nyertes természetképei 2. (képgaléria)

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázat egyedi kategóriájú nyertes képeit már korábban közzétettük a „Természet és tudomány” témakörben, ezúttal pedig a legjobbnak választott sorozatképekből mutatunk ízelítőt.  

1. helyezett – MILAN RAdisics: Karanténban egy rókával

Történet egy két élőhely között élő fiatal rókáról és különleges, eddig még nem dokumentált viselkedési formáiról. Karantén idején mindenkinek alkalmazkodnia kellett – az embernek a vadvilágához, az erdőlakóknak pedig az ember jelenlétéhez.

„Nyolc hónapon keresztül, szinte minden éjjel ültem a vidéki, erdőben lévő parasztházam ablakában, és dokumentáltam a rókák életét. Köztük volt egy bátrabb. Minden este alkonyat után megjelent a faluban, és másfél órás ciklusokban járta az udvarokat, így nálam is többször jelent meg egy nap. Figyeltem a szobából, néha kimentem, és így építettük a különleges kapcsolatunkat, amelyet nehéz leírni. Roxy lett a neve. Minden alkalommal egy új arcát mutatta, és meglepett a gyors alkalmazkodásával a változó környezethez. Alkalmazkodva egy vadállat jelenlétéhez, sokat tanultam a rókák életéről, de magamról is. Sok olyan dolgot, amely remélhetőleg megváltoztatja az emberek hozzáállását, miszerint a róka veszélyes és kártevő állat” – írja Milan Radisics.

Fotók: 40.sajto-foto.hu/Milan Radisics

Milan Radisics 10 képből álló sorozata teljes egészében ide kattintva tekinthető meg. 

2. helyezett – Kállai Márton: Az időjárás bűvöletében

2020-ban ünnepelte 150 éves jubileumát az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az intézményt eredetileg „Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet” néven alapították, feladata a meteorológiai mérések szervezése, az állomáshálózat kiépítése és az ország éghajlati viszonyainak a feltárása volt.

Az időjárási elemek megfigyelése egészen a XI. századig nyúlik vissza hazánkban, de a rendszeres mérések, adatrögzítések az intézet létrehozásával váltak mindennapossá. 1911-ben már 1426 állomással rendelkezett, melyből napi háromszori mérést 208 állomáson végeztek.

Napjainkban a szolgálat feladatai közé tartozik a mérő- és észlelőhálózat működtetése, a magaslégköri rádiószondás mérések biztosítása, a radarhálózat, valamint a villámlokalizációs rendszer üzemeltetése. Az innen származó adatok feldolgozása és kiértékelése az alapja az időjárási elemző és előrejelző tevékenységnek, melyet ma már a legmodernebb előrejelzési modelleket futtató szuperszámítógépeken végeznek.

Fotók: 40.sajto-foto.hu/Kállai Márton

Kállai Márton 10 képből álló sorozata teljes egészében ide kattintva tekinthető meg.

3. helyezett – Kállai Márton: Feloldó létezés

Aknaszlatina több száz éven keresztül Kárpátalja legfőbb sókitermelő vidéke volt. A helybéli magyar lakosság számára a bányászat mindig is kiemelt jelentőséggel bírt. Az elmúlt évtizedben végleg felhagytak a bányászattal, de a föld alatti kamrákban a beáramló édesvíz a földfelszínt is érintő rombolást végez. A környék régóta ismert a gyógyulni vágyók körében, mivel a sós fürdők és fekete iszapos kezelések kiválóak az ízületi és bőrpanaszok kezelésére. Az ehhez szükséges fürdők feltöltéséhez a bányatermekből kiszivattyúzott sós víz helyére azonban édesvíz áramlik, mely folyamatosan rombolja az egykori járatokat. Amikor egy föld alatti kamra beomlik, akár 60 méter mély kráter is keletkezhet a felszínen. A fürdőturizmus a bizonytalanul fenntartható viszonyok ellenére is ezreket vonz a településre. Ebből az üzletből a magyar kisebbség jellemzően alig részesül, nagy részük számára a bányászat a letűnt aranykort idéző emlék csupán, mely majd minden család tagjait érintette és éltette egyszer.

Fotók: 40.sajto-foto.hu/Kállai Márton

A sorozat teljes egészében ide kattintva tekinthető meg.

Neked ajánljuk
Üdítő tavaszi színek: virágzik a repce Zalában (képgaléria) Lélegzetelállító képek: májusi köd Zalában (képgaléria) Most is csoda szép a kárpáti sáfrány virágzása a Bihar-hegységben (képgaléria) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: 40.sajto-foto.hu
Vissza
Hírfolyam