2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyar természetfotó nagydíj nyertese

A Varázslatos Magyarország januárban jelentette be, hogy új szakmai díjat alapít, melynek küldetése, hogy a természetfotók által megmutassa Magyarország nemzeti parkjainak természeti kincseit, ezáltal felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

Első alkalommal a Varázslatos Magyarország (VM) legutóbbi, 2021-es pályázati évadának első három helyezettje vehette át a legeredményesebb fotósoknak járó, a Dienes Szilárd szobrászművész által tervezett és készített Arany Daru-szobrot.

A magyar természetfotó nagydíjának első helyezettje, azaz A magyar természetfotó nagydíjasa Potyó Imre lett. A második helyen Szabó Irma végzett, a harmadik helyezést pedig Török János kapta.

A bolharák univerzuma Fotó: Potyó Imre

A VM csapata ezenfelül úgy döntött, hogy Arany Daru-szobrot adományoz a magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíjasaiként Máté Bence és Daróczi Csaba természetfotósoknak is, Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója pedig A  magyar természetfotó örökös nagydíját kapta meg.

A főkategóriák nyertesei: Ravasz Balázs (A Varázslatos Magyarország természeti szépségei), Török János (A Varázslatos Magyarország madarai), Kocsis Ferenc (A Varázslatos Magyarország egyéb állatai) és ifj. Németh Lajos (A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből).

Az alkategóriák első helyezettjei: Szakolczai Krisztina (Ember a természetben, valamint Képek a nagyvilágból), Kocsis Ferenc (Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic) és Kocsis Ferenc (Mozgásban a természet); a közönségszavazás nyertese Mátraházi Tibor lett.

A díjátadón nyílt meg az a 192 természetfotóból álló kiállítás, amely a győztes fotósok képei mellett bemutatja a tíz magyarországi nemzeti park gazdag élővilágát is.

A tárlat az alábbi időpontokban és ezeken a helyszíneken tekinthető meg:

  • az Urániában április 4-ig,
  • a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban április 26-tól,
  • a Gödöllői Királyi Kastélyban június 18-tól,
  • a Magyar Természettudományi Múzeumban augusztus 10-től,
  • majd az év második felében az evosoft Hungary székházában.

A kiállítás képeiből fotóalbum is készült.

Neked ajánljuk
Üdítő tavaszi színek: virágzik a repce Zalában (képgaléria) Lélegzetelállító képek: májusi köd Zalában (képgaléria) Most is csoda szép a kárpáti sáfrány virágzása a Bihar-hegységben (képgaléria) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam