2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Túzokünnep 2018 – Rajzpályázat

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság pályázatot hirdet természetkedvelő óvodások és általános iskolások részére! A pályázat célja a magyar puszták értékeinek felfedezése és megismertetése, hogy a figyelem ezen csodálatos élőhelyek védelmének fontosságára terelődjön.

Óvodások számára a pályázat témája: Oti túzok és barátai. Általános iskolásoknak a pályázat témája: Élet a szikes pusztán

A kiírók A4-es méretű rajzokat, festményeket várnak, a pályamunkák postai beküldésének határideje: 2018. március 23.

A jelentkezéssel kapcsolatos további információk a Kiskunsági Nemzeti Park oldalán érhetők el.

A túzok

A túzok (Otis tarda) Európa legnagyobb testű röpképes madara. Egykor egész Eurázsiában elterjedt faj volt, ám a pusztai élőhelyek átalakulása és beszűkülése következtében Európa nagy részéről a 20. század közepére kipusztult. Napjainkban jelentős állományai csupán az orosz síkságon, az Ibériai-félszigeten és a Kárpát-medencében találhatóak. A kárpát-medencei populáció nagy része – mintegy 1400-1500 példány – Magyarországon él; a hazai állomány jelenleg stabil. (Forrás:mme.hu)

Túzok Fotó: Wikimedia Commons/Francesco Veronesi

Szikes Puszták

A szikes pusztákon igen különleges a tájkép: akár több tíz kilométerre is el lehet látni anélkül, hogy bármi megzavarná a tekintetünket. A talaj jellemzői miatt a szikeseken sótűrő növények élnek. A szikes legelők jellemző növényfaja a veresnadrág csenkesz, a fehér virágú pozsgás zsázsa, nyár közepén üde színfolt a pusztán a lila virágú közönséges sóvirág.

A szikesek madárvilága is gazdag. A puszták környékén sok fehér gólya fészkel. A szikes réteken költ a fokozottan védett túzok. A hazai állomány jó része a kiskunsági pusztákon fészkel. A nemzeti parkban folyó túzokvédelmi program biztosítja e ritka madár természetes táplálkozó-dürgő és fészkelőhelyének zavartalanságát. 

Neked ajánljuk
Október 25-ig lehet szavazni az ország kedvenc kilátójára és turistaházára Októberben különösen ideje van a javítgatásnak Biomimikri, avagy van mit tanulnunk bolygónk zseniális élőlényeitől (videó) A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: knp.nemzetipark.gov.hu
Vissza
Hírfolyam