2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Földikutya karikatúrások

A Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztály által működtetett Vadonleső Program és a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság a 2018-as év emlőse címet viselő földikutya tiszteletére „Földikutya karikatúrások” címmel pályázatot hirdetett.

„Rengeteg különleges és izgalmas tulajdonságát lehet felsorolni a hazai földikutyáknak. Egész életüket a föld alatti csőlabirintusukban élik le, melyet saját maguk, foggal, karommal készítenek el, sőt még sokszor ki is tapasztják a járatuk falát. Látásukat nem használják. Ennek két nyomós oka is van: egyrészt a vak sötét miatt a föld alatt úgysem látnának semmit, másrészt mert nincs szemük” – olvashatjuk a témát szolgáltató kisemlősről a pályázat kiíróinak kedvcsináló sorait. 

Délvidéki földikutya a bajai földikutya-rezervátum területén
2017. április 6-án 
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

„Egy biztos: nem a klasszikus, nagy szemekkel, jópofa fülekkel, kecses szájívvel könnyen aranyosra rajzolható testfelépítésükről híresek” – teszik még hozzá, ezért döntöttek úgy, hogy a belső értékek és érdekességek megjelenítésére is alkalmas karikatúra rajzolásra biztatják a pályázókat.

Pályázati feltételek:

  • A pályázaton gyermek (18 éves korig) és felnőtt kategóriában is lehet indulni
  • Bármilyen színes vagy egyszínű technikával, kollázstechnikával, esetleg számítógéppel készült egyedi művel.
  • Egy pályázó maximum két pályaművel vehet indulhat a pályázaton, mely lehet sorozat is.
  • A pályaműveket postai úton vagy jó minőségben, elektronikusan (min. 600 dpi, A4, vagy A3 1:1 méret, minden esetben színes beállítású, 8 bit színmélységű beolvasás, TIFF-formátum) lehet benyújtani.
  • Gyermek kategóriában a pályaműveket a lakóhely szerint érintett nemzetipark-igazgatósághoz kell beküldeni, a borítékon vagy az e-mail tárgyaként a pályázat címét feltüntetve: „Földikutya karikatúrások – gyermek kategória”. 
  • Felnőtt kategóriában a pályaműveket a Földművelésügyi Minisztérium, Természetmegőrzési Főosztályra (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11., vadonleso@fm.gov.hu) kell beküldeni, a borítékron vagy az e-mail tárgyaként a pályázat címét feltüntetve: „Földikutya karikatúrások – felnőtt kategória”.
  • A beérkezett alkotásokat a kiírók nem küldik vissza!
  • A pályázatok elküldési és postára adási határideje: 2018. szeptember 30.

A legjobb alkotások beküldői meghívást kapnak 2018 novemberében a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezésre kerülő „Földikutya gálára”. A díjazott alkotások megjelennek a www.vadonleso.hu és a
www.termeszetvedelem.hu weboldalon is.

A pályázattal kapcsolatban részletes információk megtalálhatók a területileg érintett nemzetipark-igazgatóság saját honlapján, valamint a www.vadonleso.hu és a www.termeszetvedelem.hu honlapokon.

Neked ajánljuk
Magyar vállalatok és felsőoktatási intézmények is hozzájárulnak a nyugat-balkáni térség fejlődéséhez Apró darvak hátán szálló fohászok Miért sikertelen a klímaváltozás elleni harc? – Online előadás Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Tovább a forrásra: Vadonleső
Vissza
Hírfolyam