2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üzenjünk a folyóinknak – 2018-ban is jön a Nagy Ugrás

Számos veszély leselkedik bolygónk folyóira és természetes vizeire. Mindannyian tehetünk azonban azért, hogy ez megváltozzon! Akár egy kavicsdobással és vízbe ugrással is kifejezhetjük az élővizek iránti tiszteletünket. Július 8-án lesz a WWF Nagy Ugrás, amire meghosszabbított határidő mellett még egy hétig bárki jelentkezhet!

Bár a vizek jövője nem tűnhet túl fényesnek az ipari tevékenységek és a gazdasági érdekek fényében, a WWF azért küzd, hogy a romboló folyamatok ne kaphassanak teret, ahol pedig már megtörtént a baj, ott lehetőség szerint visszaállítsuk a természetes állapotokat. Nagy sikereket azonban csak akkor érhetünk el, ha mindenki közös, megőrzendő természeti kincsként tekint folyóinkra és vizes élőhelyeinkre. Hiszen mindannyian tudjuk: a víz az élet forrása! Nem csak a benne és körülötte élő rengeteg növény- és állatfaj számára, hanem az emberiség számára is.

Már egy ugrással is felhívhatjuk a figyelmet

A Nagy Ugrás 2005 óta Európa-szerte ugyanarról szól: minden év július második vasárnapján délután 3 órakor ugorjunk, fussunk vagy akár csak gyalogoljunk egyszerre egy folyóba vagy más természetes vízbe, és ezzel mutassuk meg, hogy odafigyelünk erre a fontos értékünkre. Már az első évben 250 ezer ember csatlakozott a mozgalomhoz 22 országból.

Magyarországon 2008-ban, azaz épp tíz éve ugrottunk először. Azóta számos településen már hagyománnyá vált, hogy minden évben megrendezik a saját Nagy Ugrásukat. Az egyes helyszíneken pedig különböző programokkal színesítik az eseményt: volt, ahol szemétszedéssel, máshol sárkányhajóversennyel vagy patak medrében való gumicsizmás gyaloglással, környezetvédelmi előadásokkal, de névtelen pataknak is adtak már hivatalos nevet a Nagy Ugrás során.

Még nem késő: csatlakozzatok Ti is!

A WWF Magyarország idén rendhagyó versenyt hirdetett a Nagy Ugrás résztvevői között:

Meghosszabbítottuk a nevezési határidőt: ha megmutatnátok, hogy Ti hogyan ugrotok, hogyan hívjátok fel a figyelmet folyóink és vizeink megóvására, akkor ne habozzatok! 2018. június 25-ig regisztráljatok, és ha Ti pályáztok a legkreatívabb, legegyedibb, a vizeink védelmének fontosságát leginkább hangsúlyozó programmal, akkor a WWF Magyarország hivatalos Nagy Ugrását az általatok kijelölt helyszínen fogja megrendezni

– mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. A nevezés részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni.

Neked ajánljuk
A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Műalkotások készülnek a Csomolungma meredélyein összegyűjtött szemétből Elkészült a Nyíregyházi Állatpark India-háza Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam