2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Virágos Magyarország: 324 település nevezett

Lezárult a jelentkezési időszak a jubileumi, 25. Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre. Idén a tavalyinál is többen, 324-en jelentkeztek, a legaktívabbak az 1000 fő alatti falvak voltak. Bárki szavazhat kedvenc településére a közönségdíj kategóriában!

– Rekordévet rekordév követ a magyar turizmusban, nincs ez másként a Virágos Magyarország jubileumi versenyével sem – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Az elmúlt időszak legnépszerűbb versenyére 324 pályázat érkezett, a legtöbben az 1000 fő alatti falu kategóriában jelentkeztek.
A magyar települések több mint felében 1000 főnél kevesebben élnek, ehhez igazítva idén változtak a nevezési kategóriák:

  • 1000 fő alatti és feletti falvak,
  • 50 000 fő alatti és feletti városok,
  • fővárosi kerületek.

A megmérettetésnek csak pozitív hatásai vannak egy-egy település életére, hiszen a felkészülés során a zöldfelületek rendezettebbé, a települések virágosabbá válnak, és közben az ott élő közösség építéséhez is hozzájárul az összefogás és a közös munka. A versenynek köszönhetően előtérbe kerül a környezettudatos gondolkodás, a szépülő környezet pedig egyszerre válhat turistamágnes-attrakcióvá, és teszi szebbé az ott élők életét.

A települések értékelését szakmai zsűri végzi, 100 kertész, tájépítész, város- és falugondnok szakember vizsgálja meg társadalmi munkában a településeket a nyár folyamán. A verseny eredményét szeptember 26–29. között hirdetik ki.

Virágok a Kossuth téren, Kaposvár főterén 2017. szeptember 16-án. A város a legszebb főtérnek járó különdíjat nyerte el tavaly az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale Europe) Fotó: MTI Varga György

Idén új kritériumokat is figyelembe vesznek a zsűritagok az értékelésnél. Többletpontot jelentenek a családbarát és az akadálymentes infrastruktúra-fejlesztések, vagy ha a pályázó városban, faluban több nyelven is elérhetők a turisztikai információk. Újdonság, hogy a digitális elérhetőség (weboldal, applikáció) is bekerült a minősítési szempontok közé.

Az MTÜ és szervezőbizottsága több különlegességgel is készül a jubileumi év alkalmából. Minden pályázó település facsemetét, egy oszlopos gyertyánt kap ajándékba. A kerek évforduló alkalmából átadják a Jubileumi Díjat, valamint a Kertörökség – kertturizmus különdíjat. Az értékelésnél olyan tényezőket vizsgálnak, mint az örökségvédelmi szempontok, a fenntartás minősége és a turisztikai hasznosítás. A Legvirágosabb Úti Cél elnevezésű közönségdíj szintén nagyon fontos elismerés: a Facebookon keresztül mindenki szavazhat az általa legkedveltebb, legszebbnek tartott településre.

Az idei két fődíjas település (város, illetve falu kategóriában) a 2019. évi Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen képviseli majd hazánkat, tovább erősítve Magyarország vonzerejét és versenyképességét a legkedveltebb európai desztinációk között.

A teljes településlista ide kattintva érhető el.

Neked ajánljuk
Ultramaraton a Hernád folyó mentén Négy helyszínen több mint száz filmmel várja a közönséget a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Élőben születik művészet a szemétből Gödöllőn Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam